Svenska
Gamereactor
artiklar
Call of Duty: Black Ops 3

Specialistguide till Call of Duty: Black Ops 3

En av de stora nyheterna i Black Ops 3 är möjligheten att välja Specialist och egenskaper inför varje strid. Men vad är egentligen bäst och hur fungerar de? Jonas Mäki har svaren...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Call of Duty: Black Ops 3 kastar till stor del om reglerna för serien tack vare nytt rörelseschema, nya förmågor, nya vapen och framför allt nio Specialist-profiler som helt färgar din multiplayerupplevelse online. Istället för att bara lämna dig vind för våg, tänkte vi på Gamereactor som de vänliga själar vi är lotsa dig fram för att du så snabbt som möjligt ska vara igång som dödsmaskin på slagfältet med en kill-count att vara stolt över.

Viktigast är såklart att välja rätt specialist, både för speltypen, för din roll i laget och framför allt för att passa din egen spelstil. Själv startade jag med Ruin som verkade vara helrätt, innan jag insåg att det absolut inte var något för mig. Därför, här är de nio profilerna med en presentation så du ska kunna hitta den som gör just dig farligast. Alla har ett specialvapen och en specialegenskap, du får bara ta en av dem - så välj med omsorg.

Call of Duty: Black Ops 3
Detta är en annons:

Ruin
Det är ju alltid lite trist att välja en figur som finns tillgänglig redan från start, eller hur? Den du låser upp senare måste ju rimligen vara bättre? Var inte så säker på det. Cybernetiskt förbättrade Ruin är nämligen en väldigt bra startfigur som snarast växer. Hans muskulösa skäggmonsterframtoning till trots, är detta nämligen en lirare som förlitar sig på snabbhet. Specialförmågan Overdrive gör honom hutlöst rapp och det går snabbt att både undkomma en säker död, men även överraska motståndarna genom att dyka upp där (och när) de absolut minst anar det. Nykomlingar som inte kan banorna kommer därför inte ha full nytta av besten, medan de som hittar överallt lika väl som i sin egen ficka har maximal fördel.

Ruins specialvapen heter Gravity Spikes, och är ett tämligen säkert recept för framgång. Dessa dundrar han nämligen ner i marken (kan även nyttjas från luften) och skickar ut en dödlig tryckvåg i 360 grader runt om. Det är därmed ett klockrent recept mot folk som kommer bakifrån, för att rensa runt flaggor och mycket annat. Det här är den figur jag fått flest simultana dödade med någonsin, och detta är guld värt för nybörjare.

Call of Duty: Black Ops 3

Outrider
Det verkar ju onekligen lite mesigt att ha med sig pil och båge när motståndarna står beväpnade till tänderna med en uppsjö av blytunga handkanoner. Men det dög åt Rambo, eller hur, så det är givetvis ingenting att fnysa åt. Det här är den eftertänksamme spelarens givna val, och en självklarhet om prickskytte är din specialitet. Låt dig inte luras av att hon är en allmän standardfigur tillgänglig från start, den här damen kan sprida död och förintelse. Specialvapnet heter Sparrow och beroende på hur hårt du spänner bågen, kan du variera hur rät linje din pil kommer att ta. Den skicklige kan därför lobba pilar över hinder i vägen genom att spänna den lite mindre. En träff orsakar en enkelbiljett till Nangiala och till råga på allt sprängs spetsen, vilket betyder att det är fara att ens vara i närheten. Pil och båge verkar plötsligt inte alls så himla dumt, inte sant?

Detta är en annons:

Som specialegenskap har Outrider förmågan Vision Pulse, vilket avslöjar för både dig och hela ditt lag var motståndarna finns i ditt hörn av kartan. Detta gäller även om de befinner sig i byggnader och liknande. Det går alltså att ta reda på var folk finns och döda motståndare du inte ens sett om du är riktigt bra på att traktera ett prickskyttegevär. Att ha en Outrider-spelare i laget med denna egenskap är kort sagt guld värt.

Call of Duty: Black Ops 3

Prophet
Call of Duty: Black Ops 3 är inte ens en vecka gammalt, men många klagar redan på sociala medier (inte minst här på Gamereactor) att den kanske bästa figuren av de nio specialisterna är teknikälskande britten Prophet. Han är kraftigt förbättrad cybernetiskt och beväpnad med vapnet Tempest. En löjligt kraftfull doning som du laddar upp och som omedelbart dödar dina motståndare, detta medan stackare som råkar vara i närheten paralyseras. Att stå i grupp och vakta flaggor eller områden är lika med bleka döden när Prophet kommer farande, likaså i spel där springande inte är tillåtet.

Det är dock hans märkliga egenskap Glitch som varit upphov för diskussion. Han kan nämligen backa tiden för sig själv. Han kan alltså försvinna mitt framför ögonen och dyka upp någon annanstans, ofta bakifrån under en jakt. Räkna med att vända kniviga situationer till egen fördel vid många tillfällen om du satsar på att glitcha dig fram i Black Ops 3-tillvaron.

Call of Duty: Black Ops 3

Battery
Liksom alla hittills nämnda är Battery en av standardfigurerna, men till skillnad från dem tycks hon inte vara överdrivet populär online och jag anser själv att hon är märkbart sämre än de andra. Kanske något som balanseras till tids nog, om det visar sig stämma. Battery är hur som helst en krigare ur en amerikansk militärfamilj, tungt beväpnad med War Machine. Denna granatkastare skjuter tre explosiva projektiler som exploderar när de når sitt mål. Effektivt, i synnerhet i spelsätt där spelare tenderar att klumpa ihop sig, men inte ett vapen i klass med varken det Prophet eller Reaper har.

Batterys specialegenskap är på pappret en kalasgrej. Hon blir nämligen immun mot hett bly tack vare Kinetic Armor under fem sekunder, sånär som på tre små detaljer. Detta gäller inte explosioner, slag eller skott mot huvudet. Alla som spelat Call of Duty vet att det slåss ganska flitigt i närstriderna, att explosiva saker används frekvent och att alla bättre spelare alltid siktar mot skalpen. Kvar är med andra ord fem sekunders skydd mot amatörer du hade kunnat dräpa ändå.

Call of Duty: Black Ops 3

Seraph
Seraph är den första figuren du låser upp under din resa mot toppen. Vid level 22 får du denna östasiatiska kampsportspecialist som fostrats i ett kriminellt yakuza-liknande nätverk. För min egen del anser jag att hon är en av de roligaste att spela med, och även en av de bästa, tack vare väldigt offensiva förmågor. Favoriten är specialvapnet Annihilator, en revolver som för tankarna till klassiska Golden Gun från Goldeneye 007. Det betyder kort sagt att du dödar med ett skott oavsett räckvidd och den gör även slarvsylta av de kraftigaste skydd. Guldläge för långa Scorestreaks, med andra ord.

Om du klarar av att döda ändå utan extra trams som ovan nämnda revolver så ska du tveklöst ge dig på Seraphs specialegenskap, Combat Focus. Här får du en rejäl Scorestreak-bonus så du snabbare kan använda de bästa prylarna av de 18 tillgängliga i Call of Duty: Black Ops 3. Redan under recensionstillfället tipsades jag om att kombinera detta med perks som Ante Up och Overclock för att ytterligare boosta, vilket rekommenderas. Seraph är kort sagt en best som passar både amatörer och proffs.

Call of Duty: Black Ops 3

Nomad
Vid level 28 låser du upp Nomad, en expert på djungelkrig vars riktiga namn är Tavo Rojas. Liksom Outrider är detta främst ett val för folk med tålamod och extra mycket fingertoppskänsla - det vill säga prickskyttar. Detta tycker jag är den sämsta figuren av de tillgängliga specialisterna och har svårt att åstadkomma någon riktig nytta med hans båda tillgångar. Nomads specialvapen heter H.I.V.E., en fälla som kan fästas på alla ytor som därmed kan användas för att minera områden. I ett snabbt spel som Call of Duty är dock risken att du dör, varpå dina fällor försvinner. Dessutom finns alltid folk som har oförskämdheten att vilja kriga någon helt annanstans än där du försåtsminerat.

Specialegenskapen heter Rejack, och med denna får du spawna där du dog (dock utan att behålla Scorestreak - du dog trots allt). Smarta spelare verkar dock ha koll på att du valt denna och står och väntar på att du ska komma tillbaka till liv så de får döda dig igen, jag gör det själv om jag ser att någon spelar som Nomad. Väljer du att inte använda Rejack så tappar du halva din mätare, varpå det dröjer innan du får en ny chans. Jag får säkert kritik för att jag säger det, men Nomad är spelets bottennapp och ett bevis på att de specialister som låses upp inte per automatik är bättre än standardgänget.

Call of Duty: Black Ops 3

Reaper
När du nått level 34 kan du se fram emot att få spela som Reaper. Jag som är en sucker för robotar föll pladask direkt för denne krigsrobot, som enligt storyn är ett misslyckat militärprojekt som hamnat på avvägar. Orsaken till min förkärlek är den enkla men hutlöst effektiva specialpuffran Scythe, vilken är en minigun inbyggd i Reapers ena arm. Visserligen finns en liten fördröjning när det ska skjutas och Reaper rör sig långsamt medan det brassas på... men jäklar i min lilla låda som det brassas. Folk faller som flugor och jag har eliminerat hela lag med denna fantastiske best.

Se dock till att välja just Scythe, för hans alternativ är specialegenskapen Psychosis som skapar Reaper-kloner. Tyvärr är det väldigt sällan folk faktiskt tycks bli lurade och jag upplever inte att fördelarna ens är tillnärmelsevis lika stora som för minigun-sprutan. Reaper är förmodligen inte bäst att spela, men jag anser denne plåtkrigare vara roligast att använda.

Call of Duty: Black Ops 3

Spectre
Först vid level 40 får du fri tillgång till Spectre, en rekorderlig lönnmördare, och sådant brukar ju ofta göra gamers på bra humör. Spectre är inget undantag och är lika väl designad som underhållande, effektiv och unik. Det här är en figur främst dedikerad till närstrid, något jag själv och många andra förlitar sig på. Främsta verktyget heter Ripper, ett dundersvärd med två cyberklingor, som låter dig låsa fast siktet på ett offer varpå du rusar fram och gör proceduren kort med denne. Löjligt effektivt, och kan dessutom användas samtidigt som ditt vanliga vapen eftersom det ersätter din normala närstrid. Lyckligtvis finns en timer som tickar ner, vilket balanserar.

Spectres specialegenskap heter Active Camo och är naturligtvis ganska självförklarande: du blir osynlig. Rätt ordentligt också. Vissa begränsningar finns dock, som att du blir synlig i samband med att du attackerar. Men ändå en användbar egenskap som passar både vid defensiva och offensiva strider och som gett mig många sköna frags.

Call of Duty: Black Ops 3

Firebreak
Den sista av de nio specialisterna är Firebreak, och han kräver att du klättrar ända till level 46. Han är av tjeckiskt påbrå och heter Krystof Hejek, och titeln på visitkortet (om han haft något) skulle förmodligen ha varit "problemlösare". På grund av namnet tror du kanske att han har något med eld att göra? Men om du tror det så har du... tja... alldeles rätt. Purifier heter hans specialvapen, och det är inget mindre än en mustig eldkastare. Sätter du fyr på en fiende så är dennes tid snabbt ute medan personen slutar sina dagar som mänsklig majbrasa. Kort sagt en riktig skräck du bör hålla dig undan, och det här är något som snabbt rensar i Dominion och liknande spelsätt där folk klumpar ihop sig.

Eldandet fortsätter i och med specialegenskapen Heat Wave där en kraftig värmevåg både paralyserar fienderna och kvaddar deras utrustning. Vet du att det finns fiender inne i ett rum så titta in, skicka iväg vågen och rensa ut alla hjälplösa tölpar. Det som kan sägas om Firebreak är att räckvidden är ganska kort i båda hans attacker, och åtminstone för min egen del har det ibland varit svårt att komma iväg levande. Å andra sidan har jag desto oftare tagit ett stort antal fiender med på köpet, och det är väl ändå det som räknas!

Här hittar du vår recension av Call of Duty: Black Ops 3.

HQ

Relaterade texter

Call of Duty: Black Ops 3Score

Call of Duty: Black Ops 3

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Kommer Activision lyckas ingjuta nytt blod i Call of Duty-serien igen? Ja, vi tror faktiskt det efter att ha avnjutit det nästan oförskämt genomarbetade Call of Duty: Black Ops 3...



Loading next content