Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol

Via rykten och knapphändiga uppgifter börjar vi få en föraning om vad Nintendos kommande konsol NX blir för något. Jonas Mäki sammanfattar de senaste uppgifterna och spekulerar i mastig artikel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det hör inte till vanligheterna att en ny konsol utannonseras över ett år innan de släpps. Microsoft och Sony presenterade sina båda konsoler under våren 2013 och släppte dem sedan under hösten. Men så är Nintendo inget vanligt spelföretag heller, och de ligger i princip ensamma bakom den konsolstandard som idag råder.

Idag räknas de ofta ut lite lättvindigt eftersom Wii U blev en sådan försäljningsmässig flopp. Å andra sidan hade de bara en enda generation bakåt den mest lönsamma och snabbast säljande konsolen någonsin, vilken nådde i runda slängar hundra miljoner enheter efter ynka fyra år. Att Wii U sålde dåligt är inte synonymt med att det alltid ska vara så. Nintendo själva tycks dessutom räkna med 20 miljoner sålda enheter under 2016. En siffra som fick många att fnysa, men som inte alls är så otrolig egentligen.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
Wii sålde runt 25 miljoner första året. Nintendos mål på 20 miljoner tyder alltså på att de räknar med lägre försäljning, men fortfarande inte oralistisk att döma utifrån fyra av deras sex senaste spelenheter.

Många gör nämligen misstaget att blanda ihop år med kalenderår, Nintendo säger inte att de räknar med att kränga 20 miljoner enheter under 2016, utan under 365 dagar. Visst, det är fortfarande högt, men det handlar om enheter till butik - inte slutkund. Wii sålde runt 25 miljoner under sitt första år och Gamecube runt tio miljoner, och nu har de alltså lagt sig någonstans mitt emellan med en liten tilt uppåt. Ett ambitiöst men inte orealistiskt mål.

Detta är en annons:

Målet avslöjar dock någonting annat med, nämligen att Nintendo tänkt sig sälja otroligt bra av NX. Om de faktiskt lyckas eller ej är sekundärt i just detta fall, men klart är att de anser sig ha en helt oemotståndlig pryl som "alla" kommer skaffa. Det har på förhand spekulerats och även funnits antydningar från Nintendo själva att det kan vara tal om något som kombinerar ett stationärt och bärbart format. Men tanke på att Game Boy Advance, Nintendo DS och Nintendo 3DS alla sålt runt 17-18 miljoner under respektive första år, så är det kanske inte helt omöjligt att det ligger något i dessa teorier.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
För Wii U gick det däremot betydligt trögare och den har nått runt 13 miljoner på knappt fyra år.

Om Nintendo kan omsätta en del av sin överlägsna försäljning från bärbara format till ett stationärt blir 20 miljoner plötsligt ännu mer realistiskt. Men vad är NX då? Informationen är knapphändig och för att få reda på det måste vi vada i en djungel av lika delar lösa rykten och rent önsketänkande. Själv har jag tidigare lanserat idén om en lyxkonsol, något jag tycker saknas idag där både Playstation 4 och Xbox One är tämligen budget sett till både material och prestanda. Nintendo borde satsa på att bli ett TV-spelens Apple med lyxiga och vrålsnygga produkter. Jag är övertygad om att den marknaden finns.

Oavsett hur det blir med den saken, så finns det ändå en del att gå på. Nye Nintendo-chefen Tatsumi Kimishima har exempelvis i en intervju med Time sagt att det inte är någon ny version av Wii eller Wii U, utan en helt ny upplevelse:

Detta är en annons:

"As far as NX goes, I've said it's different and obviously a new experience. That being said, I can assure you we're not building the next version of Wii or Wii U. It's something unique and different. It's something where we have to move away from those platforms in order to make it something that will appeal to our consumer base."

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
Enligt Nintendo är NX ingen fortsättning på Wii och Wii U, och lär därför ha en helt annan bakomliggande tanke.

Därmed låter det som att de lämnar de verkligt billiga konsolerna med unika kontrolldon bakom sig. Å andra sidan finns rykten som säger att NX blir mindre kraftfull än Playstation 4, vilket betyder att de återigen kommer sikta på att göra de flesta spel själva och helt ge upp på tredjepartsstödet, och det motsägs å andra sidan av ytterligare rykten om att NX är en brutal prestandabest. Rykten och motrykten. Men frågan är om det inte verkar sannolikt ändå att Nintendo faktiskt bygger en hyggligt kraftfull konsol med ungefär samma AMD-komponenter som Playstation 4 och Xbox One.

På det sättet skulle Activision, EA och alla de andra kunna släppa sina spel till deras konsol utan överdrivet mycket arbete. Just det har varit problemet tidigare. Spelen har behövt omarbetats kraftigt till Wii och Wii U, och varit klart sämre. Och som en följd av det har de inte sålt. Skulle vi plötsligt spela de bästa multiformatsversionerna till NX, tror jag följaktligen att försäljningen skulle öka.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsolAllt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
Nintendo har byggt lyxig hårdvara förr, och Game Boy Advance SP kostade en rejäl slant och marknadsfördes mot vuxna. Succén var enorm.

Många brukar fnysa och säga att de minsann aldrig skulle handla Nintendo igen. Men det representerar inte den ändå lättrörliga majoriteten. Folk lämnade Sony i drivor för att köpa Xbox 360 istället för Playstation 3, och nu sker det motsatta i favör Playstation 4. Blir nästa Star Wars, Red Dead Redemption 2, Borderlands 3 och Bioshock 3 klart bättre till NX så tror jag att folk nappar. Michael Pachter på Wedbush Morgan har sagt att Nintendo är dödsdömda utan tredjepartsspel, och det kan han nog ha rätt i. Men på detta sätt är saken löst, med råge.

Ackompanjeras dessa spel sedan av ett riktigt vrålsnyggt och genomarbetat Metroid-äventyr (något de antytt), nya The Legend of Zelda i en öppen spelvärld och ett våldsläckert Mario Kart med superbt onlinestöd - så får Microsoft och Sony huka sig. Nintendos egna spel är fortfarande brutalt starka och backas de upp av tredjepart så blir det svårslaget.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
Samus fick aldrig något nytt äventyr till Wii U, men ryktas vara tillbaka med full kraft till NX. Och vad passar väl bättre än actionäventyret Metroid för att visa vad konsolen går för?

Något jag däremot inte tror på i någon omfattning är däremot att Nintendo skulle satsa på virtual reality. Så sent som förra året sågade Reggie Fils-Aime (amerikanska Nintendo-chefen) konceptet vid fotknölarna och förklarade att det inte var roligt, och legendariske Mario-pappan Shigeru Miyamoto har också förklarat hur ensamt och tråkigt det är att spela på detta sätt. Därmed inte sagt att de helt bortser från det, men jag tror inte att det blir en bärande del eller initialt försäljningsargument från deras sida. Och just det kan vara ett genidrag.

Idag har vi nämligen en nyhet som gör gällande att det enligt finansanalytiker från firman DFC skulle vara ett rejält misstag att släppa NX i höst. Orsaken är att det kommer virtual reality-headsets från bland annat Oculus och Sony, vilket då skulle dränka NX. Jag tror det är precis tvärtom. Just för att headsets för 7000 kronor (Oculus) - Playstation VR sannolikt något mindre med lösa rykten som säger mellan 4500-8000 kronor - framstår som betydligt enklare konkurrenter än ett riktigt starkt Sony som dammar på med ett nytt God of War, Horizon, ett nytt Crash och nästa Gran Turismo.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
Nintendo har försökt sig på 3D-grafik och virtual reality förr med horribla resultat. Nu säger de att de håller koll på tekniken men att de inte är intresserade.

Det tror jag Nintendo (och Microsoft) skulle få fruktansvärt svårt att möta. En höst där storsatsningarna är helt eller delvis byggda för en svindyr och inte särskilt övertygande teknik som virtual reality blir det däremot enklare. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det är nu de har chansen. Jag tror det är betydligt fler som skulle lockas av att köpa en riktigt lyxig spelkonsol som spöar de båda andra för 4500 kronor än att handla en virtual reality-hjälm för nästan det dubbla.

Mycket verkar tala för att Nintendo gör sig beredda att ersätta Nintendo 3DS med NX, och det finns även gott om antydningar som säger att enheten skulle kunna vara något slags kombination av en bärbar och stationär konsol. Det finns flera sätt att göra detta på, i synnerhet som Nintendo nu börjat flirta med smartphones. Tänk om Nintendo NX skulle kunna använda en tablet eller smartphone som en skärm till exempel, då skulle du kunna ligga i sängen och gejma med din konsol som står i vardagsrummet och ändå ha full kontroll via handkontrollen.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
Smash Bros till Wii U är bara knappt två år gammalt, men det sägs redan att uppföljaren är på väg till NX.

Det går också att tänka sig att de vill använda den prestanda du har i en smartphone för att på så sätt få ner priset på en ny bärbar enhet. Ska nästa portabla Nintendo-enhet matcha en smartphone så kommer den kosta i runda slängar som en, och det är omöjligt. Men säg att de gör en bärbar enhet med skärm som kopplas ihop med din smartphone eller wifi och du har en annan sits. Då kan du styra enheten som om det vore en Nintendo 3DS, välja spel ur ett grafiskt gränssnitt - men ha allt drivet av din smartphone.

Det för såklart med sig begränsningen att det sannolikt inte skulle gå att använda den på ett flygplan, men jag undrar om Nintendo trots allt inte skulle tycka att det är rätt prioritering eftersom de då får en framtidskompatibel enhet som blir allt mer kraftfull i takt med att smartphones blir det och ändå kan sälja den väldigt billigt eftersom den inte innehåller överdrivet mycket teknik. Kan också tänka mig att Nintendo kommer sälja Nintendo NX i två versioner - en med bärbar enhet och en utan.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
Om Nintendo kan använda prestandan i smartphones till sina spel, kommer de kunna ha otroligt mycket snyggare bärbara titlar.

På det sättet kan de inkludera en del spel med en andra skärm och göra sina unika spel, men ändå ha en mer traditionell konsol. Det finns även tecken på att de verkar vara sugna på en konsol utan skivor. I Sverige är 77% av spelförsäljningen digital nedladdning, sannolikt en högre siffra än många andra länder, men klart är att det växer lavinartat. Här brukar många vilja hävda att alla länder inte har lika bra uppkoppling som Sverige, och så är det såklart. De länder där uppkopplingarna är väldigt dålig är dock knappast marknader där (eller Microsoft och Sony - i en majoritet av världens länder är Playstation 4 och Xbox One överhuvudtaget inte ens lanserade) är speciellt intresserade av att göra affärer oavsett. Många brukar också hävda att det kan vara knaggligt även i USA med hänvisning till siffror med något år på nacken, men även där går det blixtsnabbt framåt.

Dessutom är inte avsaknad av skivor lika med att fysisk försäljning försvinner. Det går utmärkt att kränga spel på SD-kort, till exempel. Antingen färdigtryckta eller låta spelare föra över till egna kort i affärer. Det är ju i allt väsentligt vad Nintendo redan nu gör med Nintendo 3DS. Sedan kan de sälja utgåvor med nedladdningskoder, samlarutgåvor, spel förpackade med Amiibos och så vidare. Det finns trots allt en väldans massa saker som helt enkelt inte kan återskapas digitalt. Och genom att ta bort den optiska läsaren har de också blivit av med en av de dyraste garantiutgifterna, licenskostnader, komponentkostnader och fått ner storleken på enheten som därmed också blir billigare att frakta.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
En sak som solklart kommer vara en del av NX är Amiibos.

För att fortsätta liknelsen med Apple från tidigare i texten, så har de ofta gått i bräschen för att ta bort exempelvis diskettstationer eller optiska läsare och fått kritik för det - bara för att sedan få rätt i slutändan. Och sparar Nintendo ens ynka tio kronor per enhet på detta (besparingen är betydligt större) och säljer 100 miljoner enheter så är det i slutändan en extra miljard i deras favör.

EA som slutat göra Wii U-spel har redan sagt att de är öppna för att göra spel till NX, och Bandai Namco tycks vara i full gång redan, liksom Square Enix. Att ha fått med sig dessa företag tyder ändå på att de har något på gång som kan vara av intresse, något de tror på tillräckligt mycket för att satsa. Att utannonsera sin konsol ett helt år innan den ens visats är såklart ett effektivt sätt att döda hypen för deras befintliga hårdvara, och tron att den ska sälja 20 miljoner första året är ett högt ställt mål. Nintendo verkar otvivelaktigt tro på NX otroligt mycket, och tredjepart likaså. Under året är jag övertygad om att vi slutligen får se vad Nintendo har på gång, och det är trots allt betydligt fler rykten och uppgifter som pekar i en lovande riktning än det motsatta, så mina förhoppningar är höga.

Allt vi hittills vet om Nintendos nya konsol
Nintendos älskade chef Satoru Iwata var den som drog igång NX-projektet, men får tyvärr aldrig se det slutföras eftersom han gick fört förra året. Istället är det Tatsumi Kimishima som nu leder företaget.


Loading next content