Svenska
Gamereactor
artiklar

Playstation 4 Pro - genidrag eller snedsteg?

Sony har nu lyft bort skynket från vad vi förut kände som Playstation 4 Neo. Oliver Thulin är dock osäker på om han vill ha den eller inte...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Igår kväll höll Sony ett event i New York som de kallade Playstation Meeting. De specificerade inte vad de skulle ta med sig men de flesta var rörande överens om att det var nu de skulle visa upp Playstation 4 Neo, som den tills dess hade kallats. Även Slim-versionen av konsolen förväntades skulle göra officiell debut. Och visst blev det så.

HQ

Först pratades det om den slimmade konsolen, som inte kallas Playstation 4 Slim, utan helt enkelt verkar ersätta den vanliga modellen vi levt med sedan slutet av 2013. Till skillnad från Microsofts Xbox One S, som faktiskt är en lite bättre maskin som utan knussel kör vissa spel bättre än originallådan och har stöd för HDR (High Dynamic Range) kommer inte den nya Playstation 4-enheten med några nya fördelar. Faktum är att den kan uppfattas som ett nerköp av främst hemmabioägare då den inte har en optisk port.

Å andra sidan är den billigare än Xbox One S-modellen med samma lagringsmängd på 1 Terabyte. Playstation 4 Slim kommer kosta 299 dollar och för samma prislapp får du bara hälften av lagringsutrymmet på Xbox One S. Däremot får man tänka på att Xbox One S kan spela upp 4K-video och kommer med möjlighet för att spela upp 4K-Blu-Rays, något som du helt enkelt inte får på Playstation 4. Den största besvikelsen, tillika det mest förbluffande, för mig personligen var att de inte visade en ny Dual Shock 4. Batteritiden har från dag ett varit under all kritik, och att Sony inte tog den tjuren vid hornen och gjorde bättring i det avseendet är för mig helt ofattbart.

Detta är en annons:
Playstation 4 Pro - genidrag eller snedsteg?
Playstation 4 Slim kommer visserligen med en "ny" kontroll, men det enda noterbart nya med den är att ljusskenet från dess front nu släpps igenom lite på touch-plattan och möjligheten att spela helt med USB-kabel. Inget har nämnts om varken batteritid eller starkare gummispakar.

Men det var ju inte Slim vi var där för att se. Och Sony daltade inte för länge med den utannonseringen innan de gick vidare för att prata om Neo, som vi nu känner till som Playstation 4 Pro. Presentationen hölls av Mark Cerny, vilket gjorde mig glad då den karln gärna hade fått agera berättarröst för mitt liv.

Så nu med facit i hand vet vi att Playstation 4 Pro är en ny konsol inom samma familj som PS4 (alltså inte en Playstation 5) vars stora säljargument är att den kan köra spel och visa film i 4K-upplösning. Cerny förklarade också hur HDR möjliggör mycket starkare färger, mörkare svärta och mer bländande ljus och hur HDR samt 4K kommer förbättra upplevelsen avsevärt genom att erbjuda visuell extravagans aldrig tidigare skådad.

För att kunna avnjuta dessa lyxar behöver du dock en TV-skärm som klarar av att visa 4K och HDR, vilket inte en särskilt stor andel av hushåll har. Sony berättade att fördelarna med Pro kommer synas även för folk med gamla vanliga HD-skärmar men var ganska vag om på vilket sätt.

Detta är en annons:
HQ

Paragon visades med bättre ljuseffekter, reflektioner och så vidare och Shadow of Mordor ska också ha fått sig något lyft rent tekniskt. Cerny berättade att utvecklare kommer få göra lite som de vill med den extra processorkraft som finns i Pro men det låter lite som förhoppningar och tomma löften då ingen tredjepartsutvecklare kommer tvingas göra något alls med den. Sony har planerat uppdateringar av "ett halvt dussin" av deras egna titlar och "quite a few" från tredjepart - vilket inte låter jätteimponerande med tanke på hur många tredjepartsföretag det finns där ute.

Till en början fick åtminstone jag intrycket av att Pro var en sorts expansion som jag kunde köpa till min Playstation 4 och vid det laget var jag redan såld. Men tänker jag köpa en helt ny konsol och göra mig av med min gamla? Jag har inte en TV som klarar 4K eller HDR, och prestandan är ärligt talat inte det mest imponerande jag sett. Givet, jag är ingen expert, men det ser ut som att det främst är GPU som fått sig en dubblering medan mycket av resterande arkitektur förblir den samma. Och det kanske inte är jätterättvist att jämföra en konsol som släpps ett år framåt med vad som släpps i höst men det är svårt att låta bli, särskilt med tanke på de utlovade 6 teraflops för Microsofts Project Scorpio - två teraflops mer än PS4 Pro stoltserar med.

Playstation 4 Pro - genidrag eller snedsteg?
Finare vatteneffekter och bättre kantutjämning är givetvis ingenting att fnysa åt men det är omöjligt att veta i vilken utsträckning vi kommer få det. I Rise of the Tomb Raider kommer PS4 Pro-spelaren kunna välja mellan bättre upplösning, bättre bilduppdatering eller bättre grafik. Men hur ser det ut för alla andra spel? Vi vet helt enkelt inte, och kanske vet inte Sony heller.

Ett annat faktum som är förbluffande för mig är att inte ens PS4 Pro, som hårdsäljs som den ultimata 4K-maskinen, inte kan spela 4K-Blu-Rays. Det var Sony som bringade Blu-Ray till den stora massan med Playstation 3 så det känns helt bakvänt att den uppgraderade, bamseversionen av dess uppföljare tio år senare inte kan spela 4K-motsvarigheten av formatet. Inte minst med tanke på att Xbox One S - inte deras uppfläskade Scorpio, utan Slim-varianten av deras första Xbox One - kan göra det. PS4 Pro klarar "bara" att streama 4K-video, bland annat genom utvalde Youtube-kanaler och visst material på Netflix.

Det är förbryllande, minst sagt.

Det som däremot talar för maskinen är att priset är ganska fördelaktigt i mina ögon, och att den släpps redan nu i höst. Det kan jag tänka mig kommer betyda en hel del i deras kamp mot Microsoft och även om jag inte är imponerad av vad PS4 Pro ser ut att erbjuda hittills (notera det - hittills!) så är det ju sällan konsolen med fetast muskler som vinner konsolkrig. Sony har dessutom fortfarande ett gott försprång och gott momentum, så jag är inte direkt orolig för att de plötsligt ska floppa på marknaden.

HQ

Men det känns ändå olustigt att se Sony komma med ett så förvirrande tillskott till deras konsolfamilj, komplett med luddig kommunikation. Sony har ju helt generationen varit de som vetat exakt vad de vill göra och åstadkomma, utan knussel som Kinects och DRM - medan Microsoft stod där bredvid och fick förklara gång på gång hur deras mest grundläggande policys skulle se ut i fortsättningen. Det känns lite som att Sony ramlat ner i det träsket själva nu, som om de så gärna velat vara först i racet med VR till konsol och i panik slängt ihop något som faktiskt kan stödja det utan att hosta blod. Det känns... framhastat, reaktionärt.

Så nu har vi en Playstation 4 Slim, som inte heter Slim för den ersätter den första modellen och utöver det har vi en Playstation 4 Pro som ska spela upp 4K-material (utan att för den sakens skull stödja 4K-Blu-Ray) för de som har skärmar som är avancerade nog - men det ska gå att se skillnader även utan 4K-skärm, men de skillnaderna kommer variera från spel till spel och utvecklarna är själva fria till att dra nytta av det eller inte. Lägg sedan på alla obligatoriska Playstation VR-bundlar och vi har ett follgott kaos. Det är många variabler att tänka på för mig, vars dagliga arbete går ut på att övervaka sånt här. Jag kan absolut föreställa mig hur icke insatta föräldrar kommer stå häpna i affärerna mot julhandeln. Skillnaderna kanske inte blir så lätta att förklara på ett tillfredsställande, konkret sätt för butikspersonalen som man tror.

Playstation 4 Pro - genidrag eller snedsteg?
Jag kan inte låta bli att undra om det inte bara vore lika bra att vänta två år och släppa en Playstation 5 som smiskar Project Scorpio efter att den funnits på marknaden ett år. Men det kanske de gör ändå? Det är ytterligare en fråga; var passar Playstation 5 in i allt det här? Kommer det ens något som kallas Playstation 5?

Jag kommer personligen avvakta lite med Playstation 4 Pro och se vad den extra juicen i lådan faktiskt gör för mina spel utan 4K-TV innan jag hoppar på köptåget. Jag är oerhört nyfiken på att få se hur väl denna kommer sälja och om det kommer hjälpa eller stjälpa Sonys herravälde på konsolmarknaden. Det kan gå lite hur som helst, kanske visar sig Pro att vara en helt enastående utbyggnad av Playstation 4. Jag vill, som vi alla borde vilja, att alla stora konsoltillverkare lyckas och klarar sig bra så att de kan växa och bli bättre.

Tiden får utvisa om Playstation 4 Pro var ett genidrag eller ett snedsteg.



Loading next content