Svenska
Gamereactor
artiklar

Såhär bra är Playstation VR

Så har det blivit dags för Sony att släppa sin virtual reality-lösning och här på Gamereactor har vi såklart hårdtestat. Här är allt du behöver veta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Såhär bra är Playstation VR

Efter lanseringen av bland annat HTC Vive och Oculus Rift är det nu dags för Sony att sjösätta sin virtual reality-satsning, för att förhoppningsvis attrahera så många som möjligt av de 40 miljoner Playstation 4-ägarna. Playstation VR, som satsningen heter, är lågt prissatt jämfört med alternativen och har hyggligt med spel, men frågan är ändå om det räcker i längden.

Det har vi såklart inget svar på ännu, men Sony har siktat på att tillfredsställa flera olika smaker med de första spelen som kommer. Dessutom är det en fördel att Sony själva gör enheten, vilket förhoppningsvis betyder att den åtminstone får långt förstapartsstöd. Tillsammans med ovan nämnda låga pris (även om det krävs en del kringutrustning, mer om det senare) finns det alltså en del som talar för Playstation VR.

Såhär bra är Playstation VRSåhär bra är Playstation VR
Detta är en annons:

Till saken hör dock att virtual reality inte är helt okomplicerat. Precis som när vi recenserade HTC Vive tidigare i år, måste vi tyvärr slå fast att detta verkligen inte är något för alla. Vi rekommenderar dig att testa först för att se om det är något du kan använda innan du slantar upp tusenlappar för tekniken. För vissa fungerar det helt enkelt inte, för andra upplevs det som obehagligt och ytterligare andra kan drabbas av illamående.

Innan vi ger oss in på de personliga intrycken kan det vara värt att berätta vad du får för de runt 4800 kronor det kostar. Utöver själva headsetet ingår mottagarboxen, kablage, små hörlurar (in-ear), en skiva med flera spelbara demon samt tillgång till Playroom VR (vilket vi inte kunnat testa själva ännu i skrivande stund). Det finns även lite andra småsaker, men det är huvudinnehållet. Men, och detta är viktigt, det räcker inte. Du behöver nämligen även en Playstation 4 Camera (för runt 600-700 kronor), och dessutom bör du ha två Move-fjärrar (vilka kostar runt 400 kronor styck). Med dessa kostnader inbakade så hamnar du plötsligt betydligt närmare exempelvis Oculus Rift i pris.

HQ

Vi tycker det är viktigt att ta med detta eftersom grundpaketet i sig självt inte ens räcker för att spela om du inte har kameran, och dessutom bör du ju ha ett par riktiga spel också. Däremot kan man såklart argumentera för att en Playstation 4 är betydligt billigare än en bra PC och ser man det så har Sony fortfarande prisfördelen på sin sida.

Detta är en annons:

Första intrycket av Playstation VR är att den inte känns lika lyxig som motsvarigheterna till PC. Sony har ändå gjort ett gott jobb och headsetet är smart designat och ser futuristiskt ut. Det väger heller inte mycket, är tämligen robust och framstår som mer anpassat för vardagsrummet än både Oculus Rift och HTC Vive. Det är även bekvämt att bära hjälmen som har gummiinfattning fram och bak för att fixera det på ditt huvud. Via en ratt på baksidan kan du justera hur hårt det ska spännas så det ska passa de flesta skallformer. Sedan finns ett spännband för ytterligare justering, liksom en knapp på undersidan som låter dig flytta skärmen till det avstånd som passar dig. Smart byggt som sagt och designen utklassar konkurrenterna, även om den alltså inte känns lika hightech.

För alla er med glasögon så fungerar Playstation VR hyggligt ändå, men blir lite obekvämt efter en stund. Glasögonen trycks liksom in både framifrån och uppifrån så du hela tiden behöver justera dem för bekvämlighet. Inte optimalt, men är du sugen är det inget stort hinder. Oavsett rekommenderas täta pauser i spelandet. Runt om finns gummilister för att kapsla in dig i mörker och ge OLED-skärmen bättre kontrast. Ofta läcker lite ljus in i början, men så snart den satt sig i ansiktet blir det becksvart. Vi befarade att det skulle bli svettigt efter ett tag, men så har inte varit fallet. Däremot känner vi hur ansiktet blir varmare än normalt.

Med tanke på skillnaderna i pris för själva headsetet är det kanske inte så konstigt att kvaliteten på virtual reality-biten inte är vad du får på en PC. Upplösningen på 1920 x 1080 ger färre pixlar än konkurrenterna, men ett större problem än det är kraften i Playstation 4. Alltför ofta ser det ut som förra generationens grafik och vi ser fram emot att få prova detta med Playstation 4 Pro, vilket rimligen förbättrar ordentligt. På plussidan hittar vi dock en bildfrekvens på 90-120Hz, och det upplevs som väldigt mjukt. Vi har visserligen inte gjort några tekniska jämförelser ännu, men generellt är det mycket följsam grafik i spelen. Kameravinkeln i spelen är tyvärr något snäva 100 grader, men det är inget stort problem. 3D-ljudet tillför också en del och bidrar till ökad inlevelse. Vi gillade också de lurar (återigen, in-ear) som medföljer, även om vi vet att somliga har svårt för sådana.

Såhär bra är Playstation VRSåhär bra är Playstation VR

Det kanske mest imponerande är hur väl huvudets rörelser följs och används i spelen, inte minst i Playstation VR Worlds-grenarna VR Luge och Danger Ball samt Headmaster - som helt baseras på huvudrörelser. Dessa fungerade väldigt väl och enda problemen vi hade med det tekniska var när vi skulle flytta omkring i det tänkta spelområdet, samt att Dual Shock 4-lyset ibland inte uppfattades av kameran. Tyvärr är kamerans yta ibland väl begränsande, tycker vi.

Att använda Move-fjärrar är något som rekommenderas i flera spel, men Dual Shock 4 fungerar också. Att spela exempelvis Until Dawn: Rush of Blood fungerar utmärkt och vi rent av föredrog det, trots att det främst är tänkt att använda Move.

Tyvärr finns det en hel del embargon kvar gällande Playstation VR-spelen så vi kan inte berätta om alla våra upplevelser ännu. Därför fokuserar vi på spel vi tidigare skrivit om. Tumble VR är ett sådant och tar pusselkonceptet till den virtuella världen. Här står allt still och risken för illamående är liten. I Scavengers Odyssey (ingår i Playstation VR Worlds) ska du däremot hoppa mellan asteroider och vi tyckte det var helt horribelt. Utöver det finns spel som Battlezone och ovan nämnda Until Dawn: Rush of Blood, vila innehåller förflyttningar, men inte på ett sådant kräkframkallande sätt som vissa andra titlar. Vårt tips är att du ser till att prova varje Playstation VR-spel innan du köper så du inte handlar på dig något du inte kan använda (precis som med hårdvaran i övrigt).

Ett bra sätt att testa spelen i förväg är via den demoskiva vi skrev om tidigare. Det ingår åtta titlar och det finns runt fem minuter spelbart innehåll på vart och ett av dem. Det är helt oumbärligt och visar om du är mer lämpad för exempelvis Eve: Valkyrie än lugnare Wayward Sky. Se till att prova dem alla så slipper du bli spysjuk och får veta om du klarar ett hektiskt spel som Battlezone.

Såhär bra är Playstation VR

Virtual reality handlar om mer än spelen och du kan även se film i headsetet. Du kan också använda det för dina vanliga titlar. Vi gillade inte helt filmtittande eftersom pixlarna blir så synliga med den låga upplösningen, men för spel var det utmärkt. Vi provade att storma Dödsstjärnan i Star Wars Battlefront och det gav mersmak, enda brasklappen är att det inte är vidare bekvämt under längre sessioner. Det är inget vi lär göra ofta, men mellan varven kan det vara fiffigt.

För att återvända till det rent kvalitativa så erbjuder det alltså inte samma upplevelse som du kan få till PC, men det betyder inte att Playstation VR inte håller måttet. Tvärtom är headsetet som sagt välbyggt och elegant samt känns samtida. Vi kan däremot inte hjälpa att vi misstänker att designen och tekniken kommer framstå som om vi tejpat en gammal VHS över ansiktet inom en ganska snar framtid. Det är helt enkelt väldigt klumpigt (vilket alla virtual reality-versioner lider av, och klart värst är HTC Vive) och vi ser fram emot Geordi La Forge-stylade glasögon som är lätta att bära och erbjuder verklig hightech.

Såhär bra är Playstation VRSåhär bra är Playstation VR

Men det är framtiden, nu snackar vi här och nu. Playstation VR har landat och erbjuder över 50 spel innan året är slut. Virtual reality-upplevelsen är smidig, även om den upplevs lite gammal rent visuellt, och i slutändan är vi positiva. Det gäller i synnerhet när vi spelar spel som inte kräver så mycket rörelse (det lär vara individuellt dock, prova själv). På frågan om du bör köpa en vill vi inte ge något rakt svar, för virtual reality är mycket individuellt samt dessutom kostsamt. Testa innan köp, blir vårt omdöme.

Precis som med Vive och Oculus gäller det att komma ihåg att detta är första generationens virtual reality för konsumenter på bred front. Det är klumpigt, upplösningen är för låg, priset för högt - men virtual reality är fortfarande intressant och kan absolut ha en framtid inom spelande. Efter mer experimenterade kommer kanske den där "killer appen" alla måste ha och som gör att konceptet når de breda massorna. Frågan är bara om nog många kommer köpa för att utvecklarna ska ha ett intresse av att satsa på dessa spel. Men det är såklart upp till alla spelare, ni som läser. Och vi ser fram emot att få höra vad ni tycker.

HQ


Loading next content