Svenska
Gamereactor
artiklar
Gears of War 4

Åtta tips som kommer hjälpa dig i Gears of War 4

Är du beredd på att ge dig i kast med Gears of War 4 på Insane-svårighetsgraden? Dessa tips och råd kommer definitivt göra det lite mer lätthanterligt för dig...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Idag släpps Gears of War 4! Jag har själv djupdykt i spelet under ett par veckor och efter att ha klarat kampanjen två gånger, en gång på Hardcore- och en gång på Insane-svårighetsgraden, tänkte jag dela med mig av ett gäng tips baserat på erfarenheter av vad som hjälpte mig under mina svårare stunder med spelet.

Här finns inga spoilers relaterade till storyn på något sätt, men guiden nämner ett par nya fiendetyper och något nytt vapen här och där. För de allra flesta borde texten nedan dock vara riskfri att läsa.

Gears of War 4

Underskatta inte något vapen
Vi vet att det är lätt att hamna i ett mönster där man håller sig till det gamla radarparet som består av den motorsågsprydda automatgeväret Lancer och den trofasta Gnasher-bössan, särskilt på lägre svårighetsgrader där man klarar sig gott med det mesta i arsenalen. Men på svårare nivåer, och då i synnerhet på Insane, kan man spara sig gott om frustration och ångest genom att använda sig av hela spelets urval.

Detta är en annons:

Hammerbursten, exempelvis, är riktigt vass i Gears 4 när den sätts i händerna på någon som är duktig på att sikta. Den är stadig och pålitlig och delar ut mer skada mer avfyrad salva än många av alternativen. Boltok-magnumen är också en riktig best förklädd till en rätt ödmjuk revolver som kan bli en mardröm för dina motståndare på rätt saftiga avstånd. Tillkommer gör även en hel radda av nya smaskiga skjutdon som alla har ett användningsområde. Se till att testa allihop i olika situationer för att göra dig familjär med dess egenskaper, men se också till att vara medveten om dess deras begränsningar, så du inte fastnar i en långdistanssituation med två hagelgevär.

Gears of War 4

Undvik att bli överrumplad
Fienderna i Gears of War 4 är aggressivare än någonsin och det är inte ovanligt att man ser en blodtörstig drönare rusa rätt förbi alla skydd medelst hagelgevär för att spola ut dig ur din säkra position uppe på en platå någonstans. Ser du en fiende springa febrilt mot dig, koncentrera din eldgivning mot honom - och gör dig redo med motorsågen om han kommer alldeles för nära. Fiendetypen Juvies är skapta för samma syfte.

De har bara klor att förlita sig på, så deras räckvidd är inget att oroa sig för, men när de väl är uppe i ansiktet på dig (och de kommer vara uppe i ansiktet på dig) är de en mardröm. Försök att döda dessa på avstånd och i fallet då du inte lyckas är Gnashern din bästa vän. Även motorsågen kan stava räddning om det bara är någon enstaka Juvie som når dig, men är de tre-fyra stycken gäller det att göra sitt bästa för att hålla avståndet så gott det går och plocka av dem en och en. En välplacerad granat kan dessutom göra slafsig sås av en hel grupp.

Detta är en annons:
Gears of War 4

Pouncers kräver tålamod för att besegra
Den nya Pouncer-fiendetypen kräver en annan taktik än de flesta andra fiender. De är lämpligt namngivna då de hoppar mellan skydd för att överrumpla dig. På avstånd kan den skjuta förödande taggar likt ett monstruöst piggsvin och använder svansen för att snabbt skicka dig till graven med ett svanssvep på nära håll. Ryggen är bepansrad men magen är ömtålig, och det är den du ska koncentrera dig på. Om Pouncern hoppar mot dig kan du om du är snabb höja motorsågen så att den sågas sönder omedelbart vid kontakt (och om man är riktigt modig kan man försöka skjuta ett välriktat skott med Gnashern när den är i luften, men det är svårare).

Landar den på en kamrat får du snabbt sparka undan eländet, varpå den blir öppen för attack i ett kort ögonblick - vilket även händer om den försöker hoppa mot en spelare men missar. Ett annat, lite farligare, sätt att göra sig kvitt av dessa fiender är genom att fästa en granat på den om den är nära nog, vilket dödar den omedelbart även på Insane. Var dock oerhört försiktig på den svåraste nivån, allt den gör kan döda dig omedelbart.

Gears of War 4

Använd stormarna till din fördel
En spelmässig nyhet till Gears of War 4 är de kraftiga stormar som plågar Sera efter att planeten har fått utstå så mycket prygel till följd av decennier av oavbrutet krigande och global förstörelse. De är dock oftast välsignelser i förklädnad då de våldsamma vindarna lossar objekt från miljöerna vilket ger gott om möjligheter för att döda många fiender med bara några få kulor. Ser du exempelvis en hög av betongrör som hålls fast av några rangliga brädor? Skjut sönder dessa och skåda när de stora rören plogar hela banan i vindens riktning - sedan är det bara att skjuta ner de stackars satarna som undkom lavinen av farligt bråte, om det ens finns några.

Visst är vindarna inte alltid din vän, att kasta granater i motvind är exempelvis inte att rekommendera. Andra projektilvapen som Dropshoten och Buzzkillen påverkas också av vinden, vilket kan göra det lite svårare att sikta ordentligt. Tillkommer gör att stormen kan göra det svårare för dig att röra dig. Men allra oftast finns det gott om chanser för dig att vända på steken i stormiga sektioner, det gäller bara att vara uppmärksam.

Gears of War 4

Prioritera dina måltavlor
Du kommer många gånger under kampanjens gång finna dig i situationer där många olika sorters fiendetyper kommer ta dig an på samma gång och i dessa fall kan det vara svårt att veta var man ska rikta sin uppmärksamhet. Patrask som Juvies brukar vara en bra idé att få bort så fort som möjligt då man inte vill låta dem komma nära, och de är ganska lätta att skjuta ihjäl. Men ett exempel på en fiende som nästan alltid bör elimineras fortast möjligt är Scions.

Dessa är stora elakingar som alltid dyker upp långt fram på banan och med tunga och långsamma steg närmar sig din position med några av de mest förödande vapnen som spelet erbjuder. Scions tål mer stryk än Chuck Norris så att fälla dem är inte alltid en lätt uppgift. Det farligaste med dessa är dock att om de får leva tillräckligt länge gör de ett flummigt krigsrop som stärker samtliga av drönarna omkring honom, vilket gör att även de tål bra mycket mer stryk än vad som blir bekvämt för dig. Scions är alltså ett perfekt exempel på en fiende som alltid bör tas om hand ögonaböj. Ett annat är den enerverande robotfienden Guardian, som flyger omkring över slagfältet med skyddssköld och sprider död omkring sig med antingen en livsfarlig trepipig kulspruta eller med raketer - något som du definitivt vill bli av med pronto.

Gears of War 4

Byt vapen med dina datorstyrda polare
Byt-vapen-funktionen är en liten men oerhört användbar funktion som intruducerades i Gears of War 3 och gör comeback i fyran. Ibland kan det hända att du befinner dig i en situation där du blir beskjuten av krypskyttar på långa avstånd, och där står du med ett Enforcer-maskingevär och en Gnasher med byxorna nere. Men titta - Kait står ju där med en Longshot! Sikta på henne med ett vapen du vill byta ut och tryck på X-knappen, så har du plötsligt något att kämpa tillbaka med.

Du kan även använda dina NPC-kompisar som vapenlagring för framtida användning. Står du med en Longshot och vet om att du snart kommer ha bättre användning för en Gnasher - men ändå inte bara vill slänga din sniper - ge den till en annan karaktär och låt denne ta hand om den för dig fram tills du får användning av den igen.

Gears of War 4

Fastna inte på en del av banan i Horde
Till skillnad från hur det sköttes i Gears of War 3, där du i Horde tvingades hänge dig till en förutbestämd punkt på banan där du byggde din bas, kan du i Gears of War 4 bestämma själv var du vill gräva ner dig med barriärer, kanontorn och andra befästningar. Märker du att platsen du har valt att placera din Fabricator (manicken som används för all konstruktion i läget) inte riktigt fungerar så bra som bas som du trodde? Ta en minut och förflytta dig. Allt kan flyttas omkring fritt i Horde 3.0, även taggtrådsbarriärer och kanontorn. Försök att placera ut dina tillgångar på ställen som du märker att de gör som mest nytta och känn dig fri till att experimentera.

Gears of War 4

Bryt ner kosmetiska prylar du inte vill ha
Precis som i spel som Halo 5: Guardians och Overwatch kan du med spelvaluta som du tjänar in genom att spela multiplayer köpa lootboxar med olika typer av belöningar. Dessa inbegriper även kosmetiska prylar som karaktärer att spela som i multiplayer, skins för dina vapen och emblem. Dessa delas ut slumpmässigt, och det kan ta tid att få det man vill ha.

Men i Gears of War 4 kan du faktiskt bryta ner grejer som du inte vill ha och få Scrap som du sen kan använda för att konstruera precis vad du är ute efter. Jag var exempelvis väldigt sugen på att få spela som Armored Marcus Fenix i multiplayer, så jag gick igenom de vapenskins jag hade fått och bröt ner allt jag visste att jag inte skulle använda - varpå jag snabbt hade tillräckligt med Scrap för att skaffa två av de karaktärskins jag suktade efter. Så även när du oundvikligen belönas med tråkigt loot it boxarna du köper, kan de användas för att komma närmare det där heta föremålet du inte kunnat slita blicken från.

Har du några andra tips och tricks att dela med dig av? Lämna dem här i kommentarsfältet. Och lär vår enorma recension, om ni missat det.

Relaterade texter

Gears of War 4Score

Gears of War 4

RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

Det är äntligen dags för det efterlängtade Gears of War 4 att göra entré på marknaden. Oliver Thulin har hårdgranskat det för att se om det håller de höga förväntningarna...

0
OpTic mästare i Gears Pro Circuit San Diego

OpTic mästare i Gears Pro Circuit San Diego

ESPORT-TEXTER. Skrivet av Jonas Mäki

Om du gillar Gears of Wars esportscen, är du såklart välbekant med namnet OpTic Gaming eftersom de verkligen regerar denna gren. Nu har de återigen visat var skåpet ska...



Loading next content