Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets utvecklare (Årets spel 2016)

Det är dags att sammanfatta spelåret 2016 och det gör vi på Gamereactor i form av Årets Spel 2016, indelat i tio olika kategorier...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets utvecklare (Årets spel 2016)

(5) 343 Industries
Det hör sannerligen inte till vanligheterna att utvecklare hamnar på denna prestigefyllda lista utan att ha släppt ett enda spel. Men så har 343 Industries gjort något alldeles extra också under den gångna året som vi verkligen hoppas andra ser och lär av. Med regelbundna mellanrum har de skämt bort oss med absolut förstklassigt DLC som fått Halo 5: Guardians att fortsätta kännas precis lika relevant och som det mästerverk det faktiskt ofrånkomligen är. Det har kommit nya spellägen, nya banor, ny utrustning och mycket annat - allt till det mycket uppskattade priset "gratis" som gör att samtliga spelare får rubbet. Därmed är det ingen risk att spelarbasen fragmenteras eller att vissa banor eller spellägen är halvt övergivna. Lägg till detta att 343 Industries har ett oerhört bra öra gentemot sitt community och hela tiden gör relevanta och efterfrågade förändringar som faktiskt förbättrar spelet. Snyggare än såhär kan det inte skötas och 343 Industries bör ses som en föregångare för alla.

Årets utvecklare (Årets spel 2016)

(4) CD Projekt
Centraleuropas mest mästerliga spelutvecklarmästare är inte bara hyllade till skyarna av oss på Gamereactor (som de mästare av mästare som de är), deras Witcher-serie räknas nämligen som en av Polens största kulturexporter, vilket gjorde att silvermanen Geralt fick sitt alldeles egna frimärke tidigare i år. 2016-expansionen Blood and Wine var studions ömma kyss farväl av The Witcher-sagan, och de vinkade sannerligen av serien med bravur. I jämförelse med andra utvecklare har CD Projekt gått ifrån vad DLC så länge inneburit, för att istället piskat ut upplevelser lika stora som en fullpristitel. Likadant har också redaktionens definition av ett sidouppdrag fått en helt ny mening. Vi tänker gnälla oss hesa på övriga utvecklare som inte sadlar upp för att närma sig polack-studions nivå, och vi är tyvärr rädda för att behöva vänta ända till Cyberpunk 2077 innan vi får se något liknande igen.

Detta är en annons:
Årets utvecklare (Årets spel 2016)

(3) Dice
Så fort Dice nämns i internationella sammanhang slår vi svenskar oss över bröstet så hårt att vi får akut andnöd. Vi dyrkar Dice, avgudar dem. Det är såklart inget konstigt med det eftersom den fenomenala kvalitet studion står för är ofta är mer svensk och mer välsmakande än såväl Kalles Kaviar som falukorv. Efter att ha gjort ett strålande jobb med Star Wars Battlefront där ständiga uppdateringar och roliga expansioner har avlöst varandra sedan spelet släpptes, vände Dice upp och ner på hela den stagnerade förstapersonsgenren när de tidigare i år visade upp Battlefield 1. Dice lyckas alltid imponera på oss med utomordentligt läcker grafik, ultratung ljudbild och en svårslagen bredd när det kommer till storskaliga multiplayerkrig. Med tanke på att de kunde gå från Star Wars till första världskriget med Battlefield 1 tycker vi att de förtjänar tredjeplatsen på vår lista.

Årets utvecklare (Årets spel 2016)

(2) Naughty Dog
CD Projekt var inte ensamma om att kyssa en hyllad, älskad, lagom hunkig spelkaraktär farväl - för likt Geralt har nämligen buspojken och Indiana Jones-kopian Nathan Drake också lämnat spelvärlden på ett minst sagt spektakulärt sätt under det gångna året. Naughty Dog har under utvecklandet av Uncharted 4 grävt fram en stor bunta kritik de fått under åren, ställt upp alltsammans på högkant och sedan kickat skiten adjöss. Vi har inte sett röken av varken fjösiga, repetitiva strider, utan istället bjudits på bättre tempoväxlingar med fokus på härligt plattformande. Grafiken vi såg genom Uncharted-äventyret, exempelvis när vi Jeep-klättrade uppför de afrikanska bergsslänterna, var såpass ofattbar att det fick svabbas saliv i flera dagar på redaktionens parkettgolv. Sedan, så sent som några veckor tillbaka visade Naughty Dog inte bara upp en ambitiös utannonseringstrailer för Uncharted-DLC:t The Lost Legacy, utan också det monstruöst efterlängtade The Last of Us: Part II. 10 av 10 florister hävdar att gräset är grönare på den stygga hundens sida av stängslet, och vi kan inte annat än att hålla med.

Detta är en annons:
Årets utvecklare (Årets spel 2016)

(1) Blizzard
När den tidigare expansion Warlords of Dreanor kom ut stack spelarsiffrorna i höjden, endast för att kort därefter leta sig ner till rekordlåga nivåer. Det dröjde närmare ett år innan något nytt innehåll patchades in i Azeroth, och anledningen var just att Blizzard hade fulla trucken med ambition och arbete med deras storprojekt World of Warcraft: Legion. Det vi sett i expansionen hittills är ett hungrigt Blizzard, några som vill berätta en historia igen. Det nya området Broken Isles doftar av väldesignad charm och studion har spenderat bra med tid på forum för att inte lämna sina spelares åsikter till det otrevliga dövörat. I somras sade Jeremy Feasel till Gamereactor att så länge de själva vill spela World of Warcraft kommer det inte bli något slut på deras utvecklarambitioner, och vi kan inte tänka oss att de någonsin har haft roligare än nu. Men Blizzard var långt ifrån färdiga där. De hade nämligen en viss multiplayershooter i sig också, som du kanske har hört talas om?

Utöver att från start vara ett sjuhelsikes bra lir har Overwatch charmat brallorna av oss med sina påkostade kortfilmer som ger oss en djupare insikt i karaktärerna, så dessa blir mer än bara ett hårt spöande (eller hårt döende) skal på slagfältet. Vi har fått ta del av extrema mängder fanservice genom event som Halloween-pysslet och det nu rådande jultemat, och näst intill varje månad ser vi hur Blizzard med en finfin fingertoppskänsla balanserar hjältarna utefter vad spelarbasen ropar efter. Denna lyhördhet som studion besitter, att deras produkter aldrig dör i förtid, utan lever vidare, utvecklas, och blir bara bättre, gör att vårat val till årets bästa utvecklare tillfaller just Blizzard. Bravur!



Loading next content