Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets karaktär (Årets spel 2016)

Det är dags att sammanfatta spelåret 2016 och det gör vi på Gamereactor i form av Årets Spel 2016, indelat i tio olika kategorier...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Årets karaktär (Årets spel 2016)

(5) John Donovan (Mafia III)
Samtidigt som Lincoln Clay var den huvudsakliga hjälten i Mafia III är det svårt att tro att många av Clays hämndaktioner hade varit möjliga utan den forna Vietnam-bekantingen och CIA-agenten, John Donovan. Genom hela äventyret levererade nämligen Donovan livsnödvändig information om Sal Marcanos planer och Lincoln var som oftast helt utelämnad att förlita sig på sin kompanjons underrättelserapporter för att klara livhanken. Det mest spännande med Donovan var dock personligheten. För på ytan var John en ytterst karismatisk herre som levde till stor del på sin charm och sin extrema vältalighet. Under den polerade fasaden hittade vi däremot en individ som var exceptionellt oböjlig i sin livsideologi och villig att göra vad som helst för "rätt" sak. Donovan är nämligen inte den som bara pratar om vad han tycker, utan han agerar snarare för att nå resultat. Han gick inte att köpa eller att övertala och han gjorde inte heller det han gör av någon personlig vinning. För John Donovan satte bara sitt liv på spel och släckte andras för vad han själv upplevde som rättvisa. Det om något borde vara en brottsorganisations värsta fiende, och det om något är värd en plats på listan över årets mest intressanta karaktärer.

Årets karaktär (Årets spel 2016)

(4) Regis (The Witcher 3: Wild Hunt - Blood and Wine)
Ett av fjolårets absolut bästa spel, The Witcher 3: Wild Hunt, fick sin sista expansion i år i form av Blood and Wine. Det var ett fantastiskt äventyr som lämnade oss med ett bitterljuvt sista intryck då det ju var den sista delen av Geralt of Rivias berättelse. Det var en mer än värdig avslutning, inte minst tack vare den oerhört vackra världen Toussaint som var helt ny för expansionen. Men även Geralts vampyrvän Regis, elegant spelad av Mark Noble, har ett finger med i varför Blood and Wine var så minnesvärt. Han lyckades stjäla varje scen han figurerade i med sitt vassa intellekt, sin gentlemannacharm och spännande bakgrund. Ännu mer intressant görs han av faktumet att han inte bara är en nära vän till Geralt, utan även Dettlaff - spelets antagonist - vilket skapade en fängslande dynamik i trion.

Detta är en annons:
Årets karaktär (Årets spel 2016)

(3) Bolverk (The Banner Saga 2)
Med ett namn taget från asaguden Odens illasinnade människoskepnad är det lätt att förstå att man inte vill hamna på Bolverks dåliga sida i The Banner Saga 2. När man sedan såg den tre meter höga jätten, med avsågade horn i pannan, en flådd björn över hans annars blottade och muskulösa överkropp och de både yxorna Claw och Fang fasthakande i bältet, var det till och med ännu lättare att förstå; Man vill verkligen, verkligen inte hamna på Bolverks dåliga sida. Men samtidigt som varl-jätten löste majoriteten av sina problem med en knytnäve i ansiktstrakten eller ett yxhugg i nacken, var han på intet sätt en oärlig man. Han må ha varit legosoldaterna the Ravens ledare och alltid ute efter ett välbetalt jobb, men hans principer och ord var mer orubbliga än ett berg. Ett löfte är ett löfte, kosta vad det kosta vill. Då man slutligen fick kontrollera Bolverk under många av spelets timmar blev det väldigt lätt att förstå hur välskriven karaktären i grunden är. Att rollspela Bolverk som något annat än en våldsbenägen vilding var nämligen mer eller mindre en omöjlighet och att Stoic Games svarvat fram en av årets mest genuina karaktärer råder det ingen som helst tvekan om.

Årets karaktär (Årets spel 2016)

(2) Trico (The Last Guardian)
Även om The Last Guardian inte blev vad vi hade hoppas på är det svårt att spela det utan att bli berörd på något sätt av spelets jättelika hund-katt-fågel Trico. Det naturtrogna beteendet och Tricos rörelsemönster övertygar oss hela tiden om att varelsen är ett riktigt djur med egna känslor samt ett personligt begär och desperat längtan efter frihet. Relationen med den hennatatuerade pojken handlar om ömsesidig respekt men också att ta vara på varandras kunskaper och färdigheter genom hjälpa varandra fram genom dystra, gråsdassiga, ruiner. Trico ("Triukurrroh", som pojken säger) smälter våra hjärtan när han har ont eller är hungrig och får oss att må bra när han är glad och sprallig. Den fjädertäckta besten visar ett brett spektrum av känslor genom hela äventyret och är förmodligen det mest livsliknande fantasidjur som någonsin har skapats i ett TV-spel vilket såklart ger honom en plats på vår lista.

Detta är en annons:
Årets karaktär (Årets spel 2016)

(1) Delilah (Firewatch)
I Firewatch spelar du som Henry, en man som har bytt sitt dystra och minst sagt tilltrasslade liv för ett isolerat arbete som brandpost i Wyomings pittoreska skogsmark. Henry är, trots hans sorgsna förflutna, en karismatisk person som utstrålar en härlig charm som får oss att älska honom nästan direkt från start. Men oavsett hur underbar han är som karaktär, är vår kära protagonist ändå inte vår favorit i Firewatch. Den titeln stal Henrys chef Delilah - tillsammans med våra hjärtan.

Redan efter vår allra första konversation med Delilah (som en fenomenal Cissy Jones gav röst till) insåg vi att hon var speciell - att hon hade fler lager än vad hon gav sken av. Det visade sig snabbt att hon var lika mystisk som hon var intressant. Lika lustig som vänlig. Och lika inbjudande som charmig. Efter en mängd konversationer insåg vi även att under hennes mångfasetterade yttre dolde sig en oerhört komplicerad individ. En individ som är bristfällig, sårbar... ensam. En individ som vi med tiden utvecklade verkliga känslor för.

I en spelvärld där vi utsätts för ett konstant flöde av tarvliga och misslyckade förvrängningar av mänskliga känslor, kommer Delilah som en uppfriskande virvelvind. Hon är inte bara några ettor och nollor, hon är inte bara ett skal som fylls upp av en röstskådespelerska. Hon känns som en riktig person. En riktig vän vi kan anförtro våra mörkaste hemligheter. Det är sällan man stöter på en sådan karaktär, i synnerhet i vårt älskade medium.



Loading next content