Svenska
Gamereactor
artiklar

Ursnygga spellogogtyper (2)

Det började som en liten bloggserie om usla spellogotyper, sen växte det till en artikel om snygga logos och nu är det alltså dags för den andra delen om det som chefredaktör Hegevall rankar som spelvärldens finaste...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Klicka här för att läsa den första delen av denna artikel. Klicka här för att läsa om usla spellogos (1) och här för att att läsa del två.

Ursnygga spellogogtyper (2)

Eve Online
Detta kan mycket väl vara min favorit, bland samtliga av de som listats nedan. Den är så enkel men så otroligt effektiv, i sin enkelhet. De handskurna E:na ser ut som rymdskepp och balansen mellan EVE och det precis lagom spärrade "Online" gör mig knäsvag. Detta är ett annat exempel där det annars så överanvända Bank Gothic verkligen fungerar, också. En logotyp som passar lika bra i vitt som i svart eller färg.

Ursnygga spellogogtyper (2)
Detta är en annons:

Super Mario Galaxy 2
Även om jag i grunden inte är sådär superförtjust i den blockiga, handgjorda typsnittet som i vissa bokstäver (E och M, bland annat) blir lite för yxigt, är det lika svårt att värja sig mot denna underbart snygga logotyp som det är att motstå den otroliga charm som Super Mario 3D World sprudlar av. Den finns en inbyggd lekfullhet i bokstävernas form som sedan gjorts en smula stilfulla med hjälp av väl använd 3D och läckra texturer. Framförallt gillar jag kontrasten och balansen som blir mellan stjärnhimmeln inuti "Galaxy" och lavan inuti tvåan.

Ursnygga spellogogtyper (2)

Goblins vs Gnomes
Logotypen för den första expansionen till Hearthstone: Heroes of Warcraft är briljant. Handtecknat retroflirtig och proppad av karaktär. Varje moment är supervälgjort och allt från den naggade extremen som namnet är satt i till den ljusblå röken som omger hela rasket är klockrent.

Ursnygga spellogogtyper (2)
Detta är en annons:

Guild Wars 2
Även fast jag sällan gillar logotyper satta i en traditionell antikva är Guild Wars 2 ett solklart undantag. Jag gillar typsnittsvalet, att man nyttjat en försiktig kapitäl på G och W samt tonat texten helt rätt. Jag gillar även draken, hur den tunnats ut på mitten likt en stiliserad eldflamma för att inte ta över logotypens mitt för mycket. Att drakens botten liknar ett brinnande skepp och att de skurit av G, D, A och S på helt ställen gör knappast saken sämre. Detta är en fenomenal logo.

Ursnygga spellogogtyper (2)

Hitman (2016)
"Meh, det är ju bara text i en ruta!?" var det någon som skrev i min blogg. Och ja, det är ju ganska precis vad det är. Minimalism, väldigt skickligt genomförd sådan. Den här logotypen, med en häftig balans då Helvetica Bold-texten spärrats men inte hela vägen ut till rektangelns kanter, sammanfattar spelets övergripande design samt spelbarhet, anser jag. Elegant, stilfullt, homogen och finurligt utformad.

Ursnygga spellogogtyper (2)

Kirby 20th Anniversary
Att formge riktigt snygga sköldar/emblem är svårt. Riktigt svårt. Nintendos grafiker gjorde dock ett strålande jobb med loggan för det ljusrosa molnet Kirbys 20-årsdag. Jag älskar kompositionen, att Kirby fyller hela ringen samt utseendet på de stiliserade färgtoningarna som man använt sig av i guldfärgen. Typografin är inte klockren men det gör inget då denna är lika stilig som den är proppad av charm och lekfullhet.

Ursnygga spellogogtyper (2)

Mortal Kombat X
Jag hade nog aldrig trott att 80-talstypografin i själva texten i Mortal Kombat-logon skulle fungera i ett modernt sammanhang men när X släppte stod det klart att Ed Boons flinka grafiker lyckats med detta konststycke. Dels genom att de filat på själva bokstäverna (samt knipningen) men kanske främst genom att de förenklat och förfinat drak-sigillet och satt allt i svart/vitt. Symbolen gör denna logo och det är en av spelvärldens bästa, enligt mig.

Ursnygga spellogogtyper (2)

Pokémon
Den här logotypen är bara bra. Förbenat bra, har så alltid varit. Den är leksaksaktigt barnslig på helt rätt sätt men samtidigt stilig, mycket tack vare den sobra blå outlinen och enkelheten i upplägget. Handskuret, kommunicerar helt rätt saker om produkten i sig och tidlös.

Ursnygga spellogogtyper (2)

Street Fighter V
Capcoms grafiker har genom åren gjort gott om snygga retrologotyper, en av dem är Final Fight, en annan är den för fjolårsfiaskot Street Fighter V. Jag älskar stilistiskt 3D-djup på 2D-grafik när den används rätt och framförallt när det bygger djup under baslinjen (som i Galaxy 2-loggan). Denna är oförskämt snygg men läcker färgsättning, handskuren text ovanpå ett maffigt V. Nog för att V:t i sig är hopplöst överdesignat med båda relief-textur, bevels, färgtoning och glödande ramlinje men det fungerar - ändå. Jag gillar också att Capcom valt exakt samma orangea färger som i loggan till Street Fighter II.

Ursnygga spellogogtyper (2)

Wolfenstein: The New Order
Jösses vilken läcker logo detta är. Svenska Machine Games (eller Bethesda) ska dock inte har allt för mycket cred för denna eftersom logotypen är en stiliserad version av den som prydde asken till det 14 år gamla Gray Matter-spelet Return to Castle Wolfenstein. Tillkomsten av en undertitel, satt i Futura Book och vänsterställd i samma färgton (djärvt, hur grafiker-töntigt det än må låta) gör dock en hel del och sammanfattningsvis är denna fullständigt briljant. Det känns redan när man ser logon vilken typ av spel det är man har att vänta sig och den mörkröda tonen passar manéret helt perfekt.

Ursnygga spellogogtyper (2)

The Legend of Zelda: A Link to the Past
Få logotyper inom spelvärlden är lika ikonisk som denna. Få (gamla) loggor har dessutom stått pall för tidens tand lika väl som denna gjort. Jag älskar hur man vävt ihop svärdet med Z:at, som är en del av Links svärd och som alla ligger i tre olika lager med skuggor som får min blick att stanna kvar. Jag har dessutom alltid gillat blandningen av grå, orange, brun och röd och hur man liksom blekt ur färgerna en smula. Den här logotypen säger så mycket om produkten och står sig, som sagt, som en av de allra, allra bästa.



Loading next content