Svenska
Blog

The Spoils of War = överskattat

Som så många andra satte jag mig ned igår för att kika på nya avsnittet av Game of Thrones. En serie som jag än idag gillar fast den gjort många snedsteg. Framför allt säsong 5 var fruktansvärt medioker. Hittills har fem avsnitt av säsong 7 sänts och jag är inte särskilt imponerad över det jag sett. Visst finns där ögonblick där säsongen varit riktigt, riktigt bra men i helhet är säsongen inte mer än okej så här långt.

The Spoils of War, som var det senaste avsnittet, skriker sig folk hesa över på sociala medier. De är överförtjusta i det och kallar det för bland det bästa i serien. Personligen förstår jag ingenting av det här. Jag brukar avstå från att betygsätta avsnitt men för mig var det en stabil sjua och inte alls något mästerverk. Låt mig förklara varför.

Spoilers från veckans avsnitt:

Till att börja med tyckte jag återföreningen mellan Arya och Sansa var oerhört svag. Jämför man återföreningen mellan Sansa och Jon var detta ett skämt. Jag vet inte om det var skådespelet eller manusets fel som gjorde det så dåligt men slarvigt vet jag att det var. Detta är ju trots allt något vi sett fram emot väldigt länge och så känns det forcerat och gjort bara för att man ska knyta ihop säcken lite snabbt.

Bran fortsätter dessutom vara obehaglig och konstig vilket jag egentligen inte har några problem med. Vad jag däremot har problem med är att den karaktärsutvecklingen gått alldeles för fort. Helt plötsligt är han en annan person som berättar att hans syrra var vacker den natt hon blev våldtagen.

Slutstriden är dock det som alla, som vanligt, blir helt tokiga över. Om ett avsnitt består av 30 minuter skit men de resterande 15-20 är episka börjar folk genast kalla serien för magisk och det bästa som hänt TV. Skillnaden i ''The Spoils of War'' är att inte ens slutet är episkt. Det är förutsägbart och består av hundra hopklipp där soldater blir mördade och brända till döds av en drake. Det är en snygg sekvens samtidigt som det är tillfredsställande att se Daenerys köra över allt i sin väg.

När Bronn väl tar fram maskinen som ska dräpa draken blir jag också lika tokig som jag var när Rickon sprang i en rak linje i "Battle of the Bastards". Bronn kunde lätt ha väntat några sekunder till innan han sköt det första spjutet och när han väl träffar en gång slutar han. Varför slutar han ladda om? Det hela blir inte heller bättre när avsnittet slutar med att Jaime landar i sjön och inte vaknar. Hade man velat döda honom hade man gjort det i det här avsnittet och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om Tyrion fixar ett sätt att få upp honom ur vattnet. För mig är det en sanslöst misslyckad cliffhanger och även om det skulle visa sig att jag har fel tycker jag att det var ett misslyckat sätt att avsluta veckans avsnitt på eftersom det känns förutsägbart. Det var inte alls episkt som så många andra verkar tycka, om du frågar mig.

The Spoils of War = överskattat

HQ