LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Blog

      Är detta slutet för konsolgenerationer?

      Skrivet av Jonas den 28 september 2016 kl 12:00

      Tidigare var det snudd på en naturlag att en konsolgeneration var runt fem år, men under den förra ställdes detta på ända. Xbox 360 släpptes år 2005 och fick sin ersättare år 2013, vilket är dubbelt så lång tid som Xbox fanns på marknaden. Även för Playstation 3 var det en rekordlång generation med modiga sju år. Det här ledde till att PC-spelande fick sig ett uppsving då konsolerna helt enkelt blev för utdaterade.

      Idag har vi en konsolgeneration där runt 73 miljoner konsoler (Wii U, Playstation 4 och Xbox One) sålts sedan Wii U släpptes år 2012, det vill säga på totalt fyra år. Det ska jämföras med år 2005 till 2009 (fyra första åren förra generationen) där enbart Wii bidrog med 67 miljoner sålda enheter, Playstation 3 med runt 30 miljoner och Xbox 360 med knappt 40 miljoner. Sammanlagt såldes förra generationen alltså nästan dubbelt så många konsoler under de fyra första åren som nu.

      Att säga att konsolmarknaden därför minskat kraftigt är alltså ingen överdrift. Istället för att bara köra på med Playstation 4 och Xbox One har Sony och Microsoft som bekant beslutat sig för att uppgradera sin hårdvara. Därmed kommer de vara aktuella längre och den här generationen går därför egentligen inte att jämföra med någon annan.

      Uppgraderade konsoler har funnits tidigare, men då har de bestått av exempelvis ett RAM-pack till Nintendo 64 eller Segas diverse tillsatser till sina enheter samt chip i kassetter. Nu handlar det om mer än fördubblad prestanda i vad som i allt väsentligt lika gärna kunde vara en ny konsolgeneration. Vi vet heller inte om detta är det enda steg Microsoft och Sony kommer ta om det visar sig bli populärt. Säljer Playstation 4 Pro bra, är det därför sannolikt att Sony släpper en till uppgradering när försäljningen dyker.

      Microsoft och Sony har längs vägen gett flera väldigt tvetydiga besked om vad detta betyder för de traditionella konsolgenerationerna. Citat finns från Microsoft om att gränserna suddas ut, och från Sony hittas motsvarande om att det inte påverkar detta. Båda har rimligen fel och inför denna generation pratades det mycket om en återgång till kortare generationer igen för att inte skrämma bort spelare. Om de uppgraderade konsolerna inte påverkar detta, borde vi kunna få se en Playstation 5 om två år när den är fem år gammal.

      Det kommer såklart inte hända och Playstation 4 lär vara med oss väldigt länge. Å andra sidan håller knappast Microsoft-uttalandets vision om en kontinuerlig uppgradering av Xbox One heller. Jag är helt med på att de ser en framtid där konsoler uppgraderas och är bakåtkompatibla (och kanske mer viktigt, framåtkompatibla!), men vid någon tidpunkt kommer de behöva renovera hårdvaran ordentligt om de vill behålla de fördelar en konsol ger genom att vara ohyggligt optimerad. Det vill säga släppa en helt ny konsol.

      Sanningen är nog därför mitt emellan Microsofts och Sonys citat. Generationerna blir kvar, men de kommer heller inte vara opåverkade av den uppgraderade hårdvaran. Förmodligen handlar det om kraftigt förlängda sådana igen liksom förra generationen, men istället för att harva på med utdaterad hårdvara som Playstation 3 och Xbox 360, så kommer det finnas möjlighet för de som vill att köra det senaste. En konsolgeneration på minst åtta år igen känns därför sannolik, då skulle vi om ytterligare tre år (den tid som gått sedan Playstation 4 och Xbox One lanserades) kunna få en ny omgång uppgraderad hårdvara för att sedan 2021 eller 2022 få helt nya konsoler med helt nya möjligheter för helt nya behov.

      Vi vet ju fortfarande inte om det här är en bra eller dålig strategi (även om jag tror på förstnämnda) att släppa uppdaterade konsoler på det här viset och det kommer tveklöst drälla av jämförelser på hur spel flyter mellan de nya och gamla konsolerna. Sannolikt kommer det även komma spel som flyter riktigt dåligt på äldre hårdvara och alltså nästa kräver en Pro eller Scorpio - samt att det lär komma helt exklusiva spel. Allt det här kommer bli uppmärksammade diskussioner som gör att de med äldre hårdvara känner sig snuvade och möjligen oroliga inför framtiden.

      Med det sagt så tror jag alltså att konsolgenerationerna kommer bestå, men möjligen förändras något. Minst åtta år precis som förra gången, men med hårdvara som faktiskt är relevant hela vägen fram till slutet. Och så länge de med äldre varianter fortfarande kan spela nästan allt, tror jag det här är den bästa lösningen för alla - både gamers, utvecklare och konsolvärlden.

      Är detta slutet för konsolgenerationer?

      Playstation 4 Pro blir först ut av de nya konsolerna och släpps redan i november.

      HQ