Svenska
Blog

Alltmer västerländska Final Fantasy

Skrivet av Jonas den 20 januari 2017 kl 02:55

Det har hetat länge att Dragon Quest är den största rollspelsserien i Japan medan Final Fantasy har motsvarande roll i väst. Medan man kan peta hål på detta på flera sätt (det finns Final Fantasy som slagit Dragon Quest i Japan, och Final Fantasy är numera bara störst bland rollspelen om man pratar om specifikt japanska) så stämmer det ändå i stora drag - och frågan är om det inte rent av är något som kommer stärkas ytterligare framledes.

Som vi tidigare rapporterat har Final Fantasy XV blivit något av en flopp i Japan där man får gå tillbaka till NES-eran för att hitta så risig försäljning för ett ordinarie spel i serien, men samtidigt har rekord på rekord slagits i väst. Och det har fortsatt ticka på. I USA hade spelet bästa premiärmånaden i serien någonsin och sålde 19% mer på skiva än förra ettan i serien Final Fantasy XIII. Då är alltså digital försäljning inte medräknad, vilket knappt ens fanns till konsol när XIII lanserades. Totalt (med digitalt medräknat) lades i USA 54% mer dollars på Final Fantasy XV under premiärmånaden än för XIII.

Det är direkt häpnadsväckande siffror i kontraster. Final Fantasy XV är en (välförtjänt, tycker jag) dundersuccé i väst, men en flopp i Japan. Och det ställer ju Square Enix inför ett svårt dilemma. Ska de göra nästa del i serien så de försöker tilltala den japanska publiken, eller ska de öppna upp ännu mer så vi västerlänningar kan ta till oss det? Svaret bör vara ganska lätt.

Japan är ju en betydligt mindre marknad, och Final Fantasy är mer än den ordinarie serien. Faktum är att det släpps betydligt fler spel utanför de numrerade idag, och de är generellt populära i Japan. Square Enix kan alltså äta kakan och ha den kvar för ovanlighetens skull.

De kan fortsätta göra spel som tilltalar en japansk publik som Final Fantasy: Theatrhythm eller nyligen släppta World of Final Fantasy och fortsätta låta huvudserien vara en företeelse för väst, och det är just den väg jag tror de kommer att gå. Därför tror jag vi kan räkna med att framtida spel kommer vara precis lika öppna och ha samma mängd valfrihet som Final Fantasy XV.

Huvudpersonerna lär fortsätta att vara sådana folk i vår del av världen lättare tar till sig och teman och design kommer baseras på mer västerländska fenomen. Final Fantasy XV tycks ha blivit den slutgiltiga vattendelaren som en gång för alla bokstavligt talat kapade världen i två delar. Att försöka hitta en medelväg eller gå tillbaka till det mer japanska riskerar att skrämma bort den extremt stora publik i väst de nu har fått, och jag kan inte för mitt liv komma på troliga skäl till varför de skulle vilja sätta sina nyvunna framgångar på spel på det sättet.

Alltmer västerländska Final Fantasy

Räkna med mer västerländska Final Fantasy fortsättningsvis.

HQ