Svenska

Brandon Sanderson-böcker kan bli film!

Den amerikanske författaren Brandon Sanderson är inte jättekänd i Sverige. Han har skrivit fantasyserier som The Stormlight Archives och Mistborn, ungdomsdystopi i form The Reckoners-serien, och även standaloneböckerna Elantris och Warbreaker. Han är min favoritförfattare, och rankar enligt mig högre än folk som Tolkien och GRRM.

Och igår kom nyheter om att filmbolaget DMG har köpt rättigheterna till The Cosmere (Sandersons fantasyböcker är ihoplinkade, och utspelar sig på olika planeter i samma universum). The Cosmere inkluderar hittils Stormlight, Mistborn, Elantris, Warbreaker och en grupp short-stories. Tydligen ska man börja med att filmatisera Mistborn och Stormlight. Medan Mistborn skulle kunna bli jättebra filmer, så är Stormlight något som gör mig orolig. Det är en planerad tio-boksserie, med en värld som är väldigt annorlunda från jordens. Hittils har bara två böcker getts ut (The Way of Kings och Words of Radiance). Bägge är över tusen sidor långa. Hur man ska klämma alltihop i filmformat vet jag inte. En tv-serie tror jag skulle funka bättre. Men jag har samtidigt förtroende för att Sanderson vet vad han gör.

Förhoppningsvis blir det något av det här projektet. I sådana fall så kan vi se fram emot att se grymma fantasyberättelser på bio!

Självklart rekommenderar jag även böckerna till alla som är intresserade av bra fantasy. Börja med Mistborn: The Final Empire.

Om ni är intresserade av att läsa mer: http://variety.com/2016/film/news/brandon-sanderson-cosmere-movie-adaptation-dmg-1201902500/

HQ