Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Alien

Alien

I 5.1 DTS kan alla höra Ripley skrika. Ridley Scotts mästerverk har aldrig varit bättre

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Jag var inte ens född när Alien kom ut utan såg den första gången som tioåring när den sändes på dansk TV. Då var jag mer upptagen med att konstatera att det är lite kul att "rolig" på danska betyder "lugn". Jag förstod liksom inte varför alla sa "rolig" hela tiden när det inte var det minsta roligt att bli penetrerad av en stygg alien. Nåväl. Ni har alla sett den (hoppas jag i alla fall) så att besvära er med handlingen känns rätt meningslöst. Det är mest att konstatera att det bara finns en enda sak som är bättre än klaustrofobisk rymdskräck. Högupplöst klaustrofobisk rymdskräck.

HQ

Att Alien, liksom 70-talsrymdkollegan Star Wars, går Blu-ray-ödet till mötes är såklart strålande nyheter. Vad filmen beträffar så är det givetvis en underdrift att säga att Alien har åldrats med värdighet. Den är lika briljant då som nu. Samma fantastiska konceptdesign, ett Nostromo som man både vill bo på och fly från och en ikonisk Ripley. Ett av filmvärldens obestridliga underverk som man verkligen inte vill ändra en enda tagning i utan fridlysa och bevara till kommande generationer.

Bilden:
För att vara en 30 år gammal film ser Alien fantastisk ut bortsett från en del oskärpa sprungen av tiden som mer eller mindre är omöjlig att bli av med. De mörka korridorscenerna har precis den svärta och skuggor som man hade önskat och färgskalorna går från behagligt bleka till klara och pulserande men alltid med ett djup som dvd-utgåvan inte har mäktat med. Man har även gjort ett jättejobb med att bli av med tekniska fel och smuts. Jag skulle tippa på att det här är så bra som vi kommer få se Alien.

Ljudet:
Ljudet håller även det hög kvalitet med rymdens obehagliga nästan-stillhet till ett bombardemang med surroundkanaler och högre frekvenser.Här är ett ljudspår som går in för att skapa atmosfär och variation och man lyckas strålande.

Extramaterialet:
Utgåvan innehåller såväl "theatrical cut" som "director´s cut" så det är bara att välja vad man föredrar (theatrical för min del). Jag vill även ge extra plus att man justerat textningen lite jämfört med några av mina andra utgåvor. Två ljudspår med Ridley själv inspelade vid olika årtal återfinns på extramaterialet. Borttagna och förlängda scener, soundtrack och lite annat finns också. Dock så är extramaterialet, såväl som utgåvan, identisk med den som finns på Anthology-boxen så har man redan den så finns ingen anledning att skaffa denna.

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Världens bästa rymdskräckis gör sig alldeles utmärkt i högupplöst format.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8
Disney släpper en barnvänlig Alien-bok

Disney släpper en barnvänlig Alien-bok

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Hemska varelser som spränger sig igenom någons bröstkorg och vanvettiga avrättningar gör att det är få varelser som känns som barnförbjudna som Alien-världens Xenomorphs....

Alien

Alien

FILMRECENSION. Skrivet av Anna Eklund

För att vara en 30 år gammal film ser Alien fantastisk ut bortsett från en del oskärpa sprungen av tiden som mer eller mindre är omöjlig att bli av med



Loading next content