Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Forza Horizon 3

Forza Horizon 3

Kristian åkte till London för att få sig en smak av landet "down under" i Playground Games kommande Forza Horizon 3...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Det dröjer inte länge i Forza Horizon 3 innan du får ratta runt bilar för ett par miljoner i Australiens djupa regnskogar eller utmed de oändliga vita stränderna. Att det inte rör sig om att få det perfekta varvet på Bathurst förstår du nog rätt snabbt - om du inte haft tidigare kännedom om Forza Horizon-serien, Playground Games egna lilla Forza-serie. Seriös racing, med Nünrburgrings och Silverstone och allt dylikt, lämnas åt storebror Forza Motorsport, i Forza Horizon 3 är det enda viktiga att ha kul bakom ratten, något som utvecklarna gärna påpekar.

Under vårt besök hos Playground Games så fick vi pröva på de första timmarna av det färdiga Forza Horizon 3, och de var några rätt underhållande timmar. I en av de första loppen du stöter på ska du i din terrängbil tävla mot en Jeep som hänger från en helikopter och rusa igenom regnskogen. Det är nivån på racen i spelet. Visserligen finns det också helt vanliga lopp igenom städer, landsvägar och på Mad Max-aktiga ökenstigar, men det riktigt roliga i spelet är just de mer absurda momenten.

Forza Horizon 3
Det bjuds på mycket mer än bara vanliga lopp på asfalt här.
Detta är en annons:

Spelet börjar med att du, i rollen som chef för Horizon-festivalen, anländer till Australien, där det nu är dags för bilfest utan dess like. Det finns nu en rätt stor och varierad lista på utseenden att välja på för din karaktär, både män och kvinnor. Du får även välja ett "Callsign" som gps-datorn ANNA och andra karaktärer i storyn kommer att tilltala dig med. Listan på namn är ordentligt lång och innehåller allt från vanliga namn till filmreferenser som Goose och Maverick. När du bestämt dig för utseende och namn för din festivalchef gäller det att locka till dig så många fans som möjligt.

Detta gör du genom att själv delta i lopp och utföra så galna stunts som möjligt, men även genom att anställa andra förare till ditt stall. Allt efter att festivalen växer och får fler fans blir du tvungen att expandera och öppna upp nya festivalplatser. Vi ställdes inför valet att sprida vidare den in i storstan eller ut i den vilda och karga Outbacken. Vi ville prova på något lite annorlunda, så Outbacken blev det självklara valet.

Forza Horizon 3Forza Horizon 3
I Forza Horizon 3 är du inte längre en deltagare i mängden på Horizon-festivalen, utan dess ledare. Det finns även mer möjligheter för att skapa en karaktär här än förut.

Den nya terrängen kräver så klart en ny typ av bil då det blir lite svårt att köra runt med en Lamborghini eller Mustang i sanden, och det är här de nya buggyarna passar in perfekt. Dessa lätta små offroaders är riktigt roliga och smidiga att ratta runt bland sanddynerna. Variationen av terräng och miljö i spelvärlden är verkligen underbar. Ena stunden kan du fara fram bland höghusen i Surfers Paradise, nästa kan du hopp runt i öknen i Outbacken för att avsluta dagen med en liten tur i regnskogen eller längs stranden. Australien var verkligen det perfekta valet av skådeplats för spelet.

Detta är en annons:

Och snyggt är det också. Bilarna, Australien, allt ser verkligen otroligt snyggt ut. Vattnet som skvätter upp, den grova sanden som hamnar överallt, det hela ser helt enkelt riktigt bra ut. Vi fick prova på Xbox One-versionen av spelet, men Playground passade även på att visa upp hur det hela ser ut i 4K på datorer, och har du en dator och skärm som klarar av det, så finns det få saker som är lika snygga. Men sen är det ju inte allt för ovanligt med snygga bilspel.

Vi hann bara skrapa på ytan av den enorma samling bilar som spelet har att erbjuda, över 350 ska det finnas i spelet men vi orkade inte riktigt räkna alla, och här finns verkligen något för alla. Allt från klassiska muskelbilar och de senaste europeiska hyperbilarna till massiva terrängbilar, med en liten avfart till Australiens egna konstigheter Utes, finns med. Även ett par svenska bilar finns representerade i form av Koenigsegg och Volvo. Tyvärr såg vi inget av Master Chiefs favoritkärra Warthogen som ska släppas senare.

Forza Horizon 3
Forza Horizon 3 är ett riktigt, riktigt snyggt spel.

Självklart kan du ta en närmare titt på bilarna och undersöka deras interiörer i garagen, men något som lämnar lite mer att önska är pysslandet med bilarna. Det kändes som att det i stort sett bara gick att köpa nya och bättre delar till bilarna, det går liksom inte att finjustera bilarnas prestanda på samma sätt som i till exempel fjolårs Need for Speed. Däremot har du rätt stor frihet i utsmyckandet av ditt vrålåk. Och om du själv inte känner för att designa och måla fordonet kan du enkelt ladda ner färdiga designs som andra spelare laddat upp.

Det nya drönarläget i Forza Horizon 3 är verkligen underbart för dig som vill ta riktigt snygga bilder på din bil, så det är ganska viktigt att ha en bil vars utseende du är nöjd med. Det nya läget låter dig flytta runt kameran helt fritt när du väl parkerat bilen för att få fram den perfekta ljussättningen och kompositionen för kameran.

Trots Australiens vidsträckta landskap är det ändå rätt enkelt att navigera runt. ANNA, gps-rösten i dina bilar, kan snabbt och enkelt guida dig till nästa race, stunttävling eller vad som helst du nu skulle vara ute efter. Hon kan även hjälpa dig med att få nya fans och expandera Horizon-festivalen. ANNA kan enkelt styras med styrkorset på handkontrollen, men hon kan även styras genom röstkommandon om du föredrar det. Hennes kanske intressantaste funktion fick vi aldrig chansen att prova på under våra få timmar med spelet. Tydligen ska hon varje gång du startar spelet hjälpa dig komma igång igen och ge dig en snabb sammanfattning av vad du gjorde sist.

Forza Horizon 3
Det var många av oss som hade riktigt kul med fotoläget i Horizon 2, och det är ännu bättre i trean.

Som chef för festivalen ingår det också i ditt ansvar att välja ut vilken musik som ska spelas upp under festivalen. Du får under spelets gång välja bland en del nya radiokanaler som ska låsas upp, och ju större festivalen blir, ju fler kanaler får du. Här har vi nog en av spelets lite större brister. Dels är vissa radiostationer låsta tills det att din festival fått en större fanskara, för det andra är det inte den bästa låtlistan som erbjuds. Men smaken är ju som baken, det finns säkert folk som verkligen kommer gilla musikutbudet. Även vi hittade låtar vi gillade, bara synd att det inte gick att sätta dem på repeat.

Om inte den senare delen av spelet inte är ett riktigt fiasko av rang och det inte dyker upp massa trubbel med onlinefunktioner och annat liknande, så är Forza Horizon 3 ett riktigt underhållande spel som de flesta borde ge en chans när den släpps senare i september. Både bilfantaster och de som gillar spel i största allmänhet. Vår recension kommer dock innan det är dags för köp. Vi ses då.

HQ

Relaterade texter

4
Forza Horizon 3: Hot WheelsScore

Forza Horizon 3: Hot Wheels

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Hot Wheels i Forza Horizon 3? Nog för att Horizon-serien hör till genren arkadracing och alltid har varit lite överdriven, men att kombinera den med Hot Wheels lät på...

4
Forza Horizon 3: Blizzard MountainScore

Forza Horizon 3: Blizzard Mountain

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Den första expansionen till det fenomenala Forza Horizon 3 har anlänt och vi har känt på nya underlag, navigerat snöstormar och sladdat för brinnande livet...

Tio miljoner spelare i Forza Horizon 3

Tio miljoner spelare i Forza Horizon 3

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Tidigare i somras rapporterade vi att Forza Horizon 3 passerat nio miljoner spelare. Det är såklart väldigt imponerande i sig, men i en intervju med spelets creative...

Över nio miljoner spelare i Forza Horizon 3

Över nio miljoner spelare i Forza Horizon 3

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Microsoft fortsätter satsa stenhårt på Forza Horizon-serien, vilken blivit väldigt populär, och under söndagskvällen utannonserades Forza Horizon 4. Där kommer vi få köra...



Loading next content