Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Hori RAP4 Premium Vewlix Kuro

Hori tar i från tårna och släpper en 3000 kronor snordyr supersticka som Petter har levt med de senaste veckorna... Hur bra är den?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Namnet är i bisarraste laget. Det låter som ett ganska dåligt skämt, något som The Onion skulle kunna drämma till med. "Hori Real Arcade Pro 4 Premium Vewlix Kuro". När man väl packar upp den 5,8 kilogram tunga arkadbesten blir det hela snabbt ännu mer bisarrt. Detta är en gigantisk kontroll, en av de absolut största vi sett, och en av de mest efterlängtade. Det var via Arcadeshock som efterfrågan föddes och eftersom endast 2500 exemplar tillverkades är Hori RAP4 Premium Vewlix Kuro redan hett eftertraktad och säljs för mer än nypriset på exempelvis Ebay.

HQ
Hori RAP4 Taito Premium Vewlix Kuro
Den väger snudd-på sex kilo och är 57 centimeter lång. En best, helt enkelt.

Här på Gamereactor är vi inga Evo-spelare. Vi är inga fightingexperter även om framförallt jag och allas vår dunderfinne Jonas Mäki lirat slagsmålsspel som Tekken, Soul Calibur, Mortal Kombat, Guilty Gear, Killer Instinct, Marvel vs Capcom, Dead or Alive och Street Fighter på regelbunden basis sedan slutet av nittiotalet. Vi älskar båda genren (innerligt) och äger båda två flertalet arkadjoysticks - men vi är inga Daigos direkt, ingen av oss.

Hori RAP4 Premium Vewlix Kuro är den tredje av VLX-stickorna som Hori snickrat ihop och enligt oss den hittills bästa. Vewlix är namnet på Taitos senaste arkadkabinett och Hori hymlar inte med att man arbetat stenhårt med att i princip göra en sticka som till 100% håller samma standard som arkadkabinettet som sådant. Personligen trodde jag att Hori RAP4 Premium Vewlix Kuro skulle vara utrustad med Sanwa-komponenter men har efter en veckas febrilt spelande inte så mycket som ett enda litet klagomål på Hayabusa-spaken och Kuro-knapparna som sitter i stickan vid inköp.

Hori RAP4 Taito Premium Vewlix Kuro
Hori har byggt en sticka som ger exakt samma känsla som Taitos Vewlix L-kabinett.
Detta är en annons:

Att byta komponenter är dock så enkelt att det snudd-på går att göra med förbundna ögon. Här på redaktionen beställde vi redan för en vecka sedan en Sanwa Denshi-knappar plus en Sanwa Denshi Silent-spak som vi under dagen installerade på ett par minuter. Efter att ha spelat cirka 40 Street Fighter IV-matcher med de nya komponenterna uppskattar jag att de inte knäpper/väsnas fullt lika mycket som Kuro-motsvarigheterna men känner ingen som helst skillnad när det kommer till precision.

Hori RAP4 Premium Vewlix Kuro mäter 57 centimeter på längden och 24 centimeter på bredden. Den är dessutom 15 centimeter hög och väger som jag nämnde tidigare hela 5,8 kg. Den är direkt skrattretande enorm och en riktigt frän sak att ställa på bordet framför en, inte minst om man möter någon som endast sitter och krafsar på en helt vanlig Dual Shock 4.

Hori RAP4 Taito Premium Vewlix Kuro
Knapparna är Kuro och styrspaken är en Hayabusa. Vill man byta ut dessa mot exempelvis Sanwa görs det på några ynka minuter.

Kontrollens chassi är gjort av metall och höljer samt fronten är tillverkat av samma typ av hårdplast som Taitos Vewlix L-kabinett. Kvalitetskänslan är otroligt hög. Från att jag packar upp den ur kartongen till sekunden då jag dundrar igång den första Street Fighter IV-matchen mot en hoppfull Jonas Mäki, känns Hori RAP4 Premium Vewlix Kuro verkligen som den premiumprodukt som detta är.

Detta är en annons:
Hori RAP4 Taito Premium Vewlix KuroHori RAP4 Taito Premium Vewlix Kuro
Föregångaren VLX Red kostar idag närmare 5000 kronor på Ebay, har gått upp massor i värde sen den slutade säljas.

Precisionen är fenomenal. Jag upplever att jag har en helt annan typ av exakthet när jag slungar eldbollar med Ryu mot Mäkis Guile än vad jag tidigare känt och jag är snabbare med saker som att hoppa och slunga bensvep än tidigare. Smakar det så kostar det, såklart. 3000 kronor ligger prislappen på och att köpa extrakomponenter som Sanwa-knappar kostar bara några ynka tjugor.

Arcadeshock skriver:
"The VLX Kuro is simply a beast. There is no fight stick on the market like it. It literally was ripped out of a Taito VLX Cabinet and placed on your lap. Even though it's rated at 12.13 lbs, it feels much heavier and more solid than that. If you have never felt one of these sticks, once you pick it up, you know it's at another level. Sorry to say, but once you own this, expect stick envy from your fellow mates."

Hori RAP4 Taito Premium Vewlix Kuro
Det finns naturligtvis uppsjöar av komponenter att köpa och utrusta sin RAP4 VLX med.

Det enda negativa jag kan komma att tänka på med denna fantastiska arkadjoystick är att jag tycker att själva styrspaken sitter lite för långt ned på själva fronten. Om Hori hade placerat den tre centimeter högre upp hade jag fått mer plats för att vila min handled vilket hade hjälp ergonomin en hel del under längre spelpass. Plastluckan som döljer hålet där USB-sladden ligger hade kunnat tillverkats i tjockare plast också med ett riktigt gångjärn, det hade Hori kunnat bjuda på för 3000 kronor. I övrigt är detta ett stycke supersticka för den seriöse fightingfanatikern.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otrolig byggkvalitet, grym ergonomi, sanslös precision, fantastiska knappar, lätt att modifiera, väl valda material
-
En del billiga plastdetaljer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Hori RAP4 Premium Vewlix Kuro

Hori RAP4 Premium Vewlix Kuro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Hori tar i från tårna och släpper en 3000 kronor snordyr supersticka som Petter har levt med de senaste veckorna... Hur bra är den?



Loading next content