Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Magnat Cinema Ultra

Under tre månaders tid har vi noggrant testat biosystem för att kunna uppgradera vårt testrum. Vårt val föll på tyska Magnats nya dunderburkar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När vi snackar noggranna, djupgående testperioder så är det för Gamereactors del inte jättemycket som kommer att toppa testet av tyska Magnats hett efterlängtade högtalarsystem för den seriösa hembioentusiasten. Vi mottog ett 7.2.2-system av Magnat Cinema Ultra THX Ultra 2 den 21 december 2015 och har sedan dess använt detta fem dagar i veckan, i över tre månader. Vi räknar med att vi kört det här fullständigt makalösa högtalarpaketet i cirka 200 timmar vid det här laget och det råder ingen som helst tvekan om att Magnat överträffat våra högst ställda förväntningar.

HQ
Magnat Cinema Ultra

När systemet släpptes (december förra året) var det världens första THX Ultra 2-certifierade högtalarsystem för hemmabruk och Magnat, som annars bygger främst bilstereogrejor och budgethögtalare för stereobruk, var påpassligt självsäkra när de frågade oss om vi ville långlåna en uppsättning för att förbättra vårt redan mycket mustiga testrum här på redaktionen. Naturligtvis svarade vi ja och kopplat till våra nya Onkyo-biosteg (Onkyo PR-SC5530 / Onkyo PA-MC5501) börja spela in Magnat-lådorna redan på juldagen.

Under åren har jag varit förtjust i framförallt amerikanska Klipsch mycket prisvärda högtalare. Vi har under de senaste åtta åren använt oss av en kompromiss i vårt testrum där hifi-frontar och specifika dipol-surroundhögtalare samt en liggande centerkanal utgjort kärnan i vår högtalarrigg. Alla som bygger seriös bio vet mycket väl att det överlägset bästa resultatet alltid nås genom att välja dedikerade biomonitorer där de fem huvudhögtalarna (frontar, center och primära bakkanalerna) är av exakt samma modell.

Magnat Cinema Ultra
Detta är en annons:

Under februari 2015 uppgraderade vi på Gamereactor vårt testrum, sålde våra RFII-Klipschar och ställde in de nya Klipsch Reference Premiere-högtalare där istället. Vi njöt av den högre upplösningen/detaljrikedomen samt det där varma, lekfulla ljudet men saknade lite kontroll och framförallt klarhet och spelglädje på de lite lägre volymerna. När vi sen bytte ut våra Marantz för/slut-steg mot Onkyos nya dunderklumpar tappade Klipscharna ytterligare kontroll och vi började då kika på dedikerade biohögtalare, utan kompromisser.

Vi lyssnade på M&K:s MK 150 THX samt på M&K S950, kika närmare på Monitor Audio Apex-systemet, testade XTZ Cinema under en dag här i Östersund (inbjudna av vänlig läsare) och klämde lite på Jamo D500. Inget av dessa system föll oss i smaken, direkt, och det var då som vi fick upp ögonen för Magnats Cinema Ultra-lösning. Vi sneglade under den här tiden lite på en komplett rigg av Procella Audio P6-monitorer men valde bort den populära, svenska dunderhögtalaren på grunds av det höga priset och den smått vedervärdiga designen på själva lådan.

Magnat Cinema Ultra

I en konversation med Magnat blev vi informerade om att företagets patenterat varma, runda, spelglada ljudkaraktär i allra högsta grad fanns representerad i Magnat Cinema Ultra THX Ultra 2 och vi valde att testa det mindre Dolby Atmos-uppsättningen med totalt elva högtalare. Fem av högtalarna har modellbeteckningen LCR-100-THX och utgör hjärtat i systemet. Detta är en 52 centimeter hög stereohögtalare med två stycken 6,5-tums element och en 1,65-tumsdiskant. De har en frekvensrespons på 80-27.000 Hz och väger cirka 18 kilo styck. Tre av dessa sitter monterade bakom vår 140" stora Screen Research-duk (front, center, front) medan två sitter som våra huvudsakliga bakkanaler (i en 5.1-setup) på sidoväggarna bakom den bakre av två stolsrader i vårt testrum.

Detta är en annons:

LCR-100-THX spelar varmt, kristallklart och kontrollerat. De sprider ljudet väldigt väl och erbjuder en otrolig dynamik som passar utmärkt för spel och film. På vår bakvägg, cirka 95 centimeter bakom vår bakre stolsrad sitter två stycken RD-200-THX som fungerar som dipoler med maximal spridning av den sjätte och sjunde kanalen (extra surround) i en 7.1-setup. Dessa används inte jättemycket när det kommer till spel men desto mer när vi recenserar diverse nysläppta Bluray-filmer. RD-200-THX har perfekt spridning för den typen av rum som vi använder oss av och spelar förvånansvärt djupt. Även dessa innehåller samma 6,5-tumselement som frontkanalerna LCR-100-THX.

Magnat Cinema UltraMagnat Cinema Ultra

Vi har två stycken basar i vår uppsättning och båda är av modellen 300-THX med 12-tumselement och digitala steg inkluderade. Detta är två stycken ordentliga tungklumpar på 33 kilo styck och de mäter 50 x 50 x 50 cm och är på tok för tunga för att eder chefredaktör ens ska kunna rucka på dem. Frekvensresponsen ligger på 18-200 Hz och den mängd bas som dessa två lådor ger ifrån sig är inget mindre än häpnadsväckande. Det finns en snärtighet, en kontroll och framförallt ett djup i dessa basar som vi aldrig hört maken till och enligt våra tester skåpar de ut närmaste konkurrenten SUB3X12 från svenska XTZ samt M&K-basen SV12. Tillkommer gör Atmos-kanalerna AEH 400-ATM (två stycken) som vi testade under en dryg vecka, monterade i taket cirka 50 centimeter framför och 260 centimeter ovanför huvudet på de som sitter på vår främre stolsrad.

Magnat Cinema Ultra THX Ultra 2 är naturligtvis ett system enbart lämpat för den seriösa biofanatikern som vill förstärka sitt spelande och sitt filmtittande bortom vad många skulle kalla "rimliga gränser". 5.1-uppsättningen kostar idag 44 995 kronor medan den 7.2.2 (Atmos)-riggen vi haft stående i vårt testrum går loss på hela 79 995 kronor. Till det krävs det naturligtvis ordentliga slutsteg (eller en integrerad förstärkare), bra kablage (vi kör på Oehlbach och Audioquests kablar) samt möjligheten att placera dem rätt samt någon slags rumskorrigering för att kunna nyttja allt som dessa fantastiska högtalare har att erbjuda.

Magnat Cinema Ultra

Själva designen på Magnat Cinema Ultra THX Ultra 2 är underbar stilren och snygg med blyertsgrå lådor i 30 millimeter tjock MDF samt tygklädda elementskydd med disktrea THX Ultra 2-logor på framsidan. Samtliga av högtalarna är lättplacerade och av otroligt hög byggkvalitet och redan när vi packade upp dem ur kartongerna märktes det såklart tydligt att det handlar om en premium-produkt som med enkelhet spelar ihjäl billigare lösningar.

Magnat Cinema Ultra THX Ultra 2 är enligt oss det bästa biosystemet du kan köra för under 50 000 kronor och ett stycke otroligt kapabla och kraftfullt varma högtalare proppade med dynamik. Tillsammans med våra Onkyo-steg har vi i vårt testrum idag möjlighet att spela i relativt låga volymer och ändå höra varenda liten detalj. Vi har naturligtvis även en rigg som i allra högsta grad tillåter för bombastiska ljudmattor i upp emot 100 dB där filmer som Mad Max: Fury Road samt spel som Star Wars Battlefront lämnar oss lika förbluffat imponerade som omtumlade och rysligt nöjda.

Magnat Cinema UltraMagnat Cinema UltraMagnat Cinema Ultra

När det kommer till att välja vår officiella testutrustning här på Gamereactor är vi gruvligt noggranna och plockar endast ut produkter som vi anser vara optimala för våra behov. Under dessa tre testmånader har vi alla kommit fram till att vårt testrum ska rymma en 7.2.2-uppsättning av dessa högtalare och vi har under den gångna veckan kontaktat Magnat med förfrågan om det finnes möjlighet att köpa loss högtalarna som idag pryder våra mörkgrå testrumsväggar. Så otroligt bra är Magnat Cinema Ultra THX Ultra 2 och så förtjusta är vi i den karaktär som de erbjuder.

10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Makalös byggkvalitet, läcker design, fantastisk kontroll, fenomenal dynamik, grymt härlig detaljrikedom, smidiga proportioner
-
Aningen lättrepad finish
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Magnat Cinema Ultra

Magnat Cinema Ultra

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Under tre månaders tid har vi noggrant testat biosystem för att kunna uppgradera vårt testrum. Vårt val föll på tyska Magnats nya dunderburkar...



Loading next content