Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Ipad Pro 9,7 tum 256 GB

Kristian har lagt händerna på Ipad Pro-lillebrorsan och antecknat, spelat och kollat på film som en galning...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vid första anblick var det lätt att bli lite avskräckt av storleken på fjolårets Ipad Pro. Det är något Apple själva också verkar ha insett då de nu har återvänt till deras populäraste storlek på surfplattor med den nya 9,7 tums Ipad Pro:n. En skillnad på 3,2 tum låter ju inte så värst mycket till en början, men när jag väl fick känna på den nya Ipad Pro märkte jag direkt av hur pass stor roll de 3,2 tummen faktiskt spelar för användarvänligheten.

HQ

Likt den större Ipad Pro klarar 9,7 tums-versionen av det mesta. Allt från att vara ett portabelt hemmabiosystem tack vare de fyra hörnhögtalarna till universiell ersättning för ändlösa högar av kollegieblock till ett bärbart bibliotek. Sist men inte minst fyller ju Ipad Pro även funktionen som bärbar spelkonsol, något som den klarar av utmärkt tack vare samma A9X-processor som finns i den större versionen.

Ipad Pro 9,7 tum 256 GB
Inte riktigt som en laptop, men nästan.

Personligen har jag alltid tyckt att surfplattor är perfekta för strategispel av det turordningsbaserade slaget, något som Ipad Pro har fortsatt bekräfta för mig. Spel som Xcom: Enemy Within, The Banner Saga, Hitman GO, Deathwatch: Tyranid Invasion och Civilization Revolution 2 passar perfekt på Apples nya surfplatta. Att leda vikingarna över ödsliga landskap i The Banner Saga, jaga ner utomjordingar med sina elitsoldater i Xcom: Enemy Within och Deathwatch: Tyranid Invasion eller härska över ett imperium i Civilization Revolution 2 är bara ett fåtal av alla underbara spelupplevelser man kan spendera oansenligt många timmar med.

Ipad Pro 9,7 tum 256 GB
The Banner Saga, ett av de klart bästa spelen till Ipad.
Detta är en annons:

Mitt i en ny guldålder för Star Wars kan det även vara värt att prova på klassikern Star Wars: Knights of the Old Republic, det förmodligen allra bästa Star Wars-spelet någonsin och ett av de bästa rollspelen som finns. För alla korthajar därute i världen finns självklart Blizzards gigant till kortspel Hearthstone: Heroes of Warcraft, som nyligen fick en ny expansion, tillgänglig från App Store.

Alla spelen målas vackert upp av den 9,7 tum stora Retina-skärmen med sin upplösning på 2048 x 1536 pixlar, samma pixeltäthet på 264 pixlar per tum som storebrorsan har, som denna gång även har utrustats med True Tone-funktionalitet. Skärmen känner inte längre bara av ljusstyrkan i omgivningen och anpassar sig efter denna, nu finns det även sensorer som registrerar färgtonerna i omgivningen och anpassar skärmen efter dessa. Det hela leder till en behagligare visuell upplevelse.

Ipad Pro 9,7 tum 256 GB
Den mindre skärmen gör det lite svårare att rita än på stora versionen. Däremot är Apple Pencil fortfarande utmärkt.

Ett av områdena som sett störst uppgraderingar i den mindre versionen av Ipad Pro är alla de olika kameror som den är bestyckad med. Den bakre kameran är denna gång på 12 megapixlar, till skilnad från storebrorsans 8 megapixlar, och stödjer även Live Photo-funktionen, den fångar in sekunderna innan och efter varje foto som tas när funktionen är aktiverad, som funnits på den senaste generationens Iphones. Även videokameran har fått sig en rejäl uppdatering. Den klarar nu av att spela in klipp i 4K-upplösning i 30 bilder per sekund och 1080p i 60 bilder per sekund. Är du sugen på att spel in saker i slow motion kan du välja mellan att spela in i 1080p i 120 bilder per sekund eller 720p i 240 bilder per sekund, ungefär 5 respektive 10 gånger långsammare än verkligheten. Den främre Facetime-kameran har uppgraderats till 5 megapixlar, den stora Ipad Pro hade bara 1,2 megapixlar, med Retina-blixt, hela skärmen lyser upp och fungerar som kamerablixt helt enkelt.

Detta är en annons:
Ipad Pro 9,7 tum 256 GB
Vill du ha allt detta får du lätta på plånboken rejält...

Allt som allt är nya Ipad Pro en briljant surfplatta, vare sig du tänkt använda den som flådigt ritblock, en rätt bra, men något otymplig, kamera eller som bärbar spelkonsol. Vid det här laget bör ingen bli särskilt förvånad över att Apple vet vad de gör när det kommer till surfplattor. Den nya storleken är perfekt, oavsett om du sitter hemma i soffan eller är ute på resande fot, inte då undra på att 9,7 tum är den populäraste storleken för surfplattor. Den större Ipad Pros enda riktiga fördel över 9,7 tums-versionen är att den är, tack vare sin större skärm, något bättre om man är sugen på att använda flera appar i splitscreen-format.

De enda riktiga nackdelarna som finns är desamma som den större versionen hade, den är något dyr, och vill man få tag på alla dess funktioner behöver man köpa de rätt dyra tillbehören, Apple Pencil och Smart Keyboard. Om dock pris inte är något problem är Ipad Pro på 9,7 tum ett briljant val av surfplatta.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk skärm, utmärkta kameror, perfekt passform, lång batteritid, väger knappt någonting
-
Högt pris, kräver dyra tillbehör
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Ipad Pro 9,7 tum 256 GB

Ipad Pro 9,7 tum 256 GB

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Kristian Kask

Kristian har lagt händerna på Ipad Pro-lillebrorsan och antecknat, spelat och kollat på film som en galning...



Loading next content