Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Huawei Watch

Vi har gett oss i kast med Huaweis egen smartklocka, ett högkvalitativt och tjusigt bygge, för att se hur den står sig i konkurrensen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

När jag recenserade Samsung Gear S2 nyligen, så slutade det med ett väldigt medelmåttigt betyg. Den var krånglig att använda, hade knölig installation, dåliga armband, billigt utseende och saknade vettiga appar. Huawei Watch hade jag på förhand hört mycket gott om och det var därför med spänt intresse jag plockade upp den ur lådan för en recension.

HQ

Till skillnad från smartphones är smartklockor just klockor, och mer av en accessoar, därför levereras de oftast i väldigt lyxiga förpackningar, och Huawei Watch är inget undantag. En tjusig ask med rejäla gångjärn som smäller igen medföljer liksom en kudde klockan vilar och ett utrymme för tillbehör. Den så kallade "out of box experience" är kort sagt väldigt god, och klockan självt ger ett positivt intryck.

Huawei Watch
Det är en mycket proper enhet Huawei knåpat ihop.

Den modell jag har fått låna har läderarmband (standard utbytbara 18 millimeters) och är den billigaste modellen. Läderarmbanden är dock såpass kvalitativa att de känns klart lyxigare än Samsungs medföljande lösning. Själva klockan har ett blankt metallhölje och är bara marginellt tjockare än ett normalt ur. Att många berömt mig för den fina tingesten under testperioden säger trots allt något, det hände inte en enda gång med Samsung Gear S2, likaså att de tycks tro att det är en vanlig klocka. Det är en komplimang i sammanhanget eftersom smartklockor tyvärr ofta sett lite klumpiga ut.

Själva skärmen på klockan är också väldigt bra, det runda uret har en upplösning på 400 x 400 pixlar (mer än både Samsung Gear S2 och Apple Watch) och eftersom bildytan är 1,4 tum ger den en pixeldensitet på 286 pixlar per tum. Det räcker långt och med en knivskarp AMOLED-display går det utmärkt att läsa även längre artiklar. Glaset är dessutom samma stenhårda safirglas som Apple använder sig av till sina ur, vilket gör att du lär repa metallen snarare än glaset först.

Detta är en annons:
Huawei Watch
Det finns massor av urtavlor att välja bland, både förinstallerade och sådana du kan ladda hem från Google Play.

Det är framför allt för notiser jag kommit att gilla Huawei Smartwatch och sett det som en fiffig grej för första gången. Huawei tycks ha valt att prioritera bort sport och hälsa, för att istället fokusera på annan användning. Annars brukar det vara vanligt att tillverkare främst marknadsför sina klockor som pulsmätare, stegräknare och liknande och samtidigt glömmer bort att man då lika gärna kan köa ett mycket smidigare träningsarmband som gör allt detta - fast mycket bättre.

Här tycks tanken ha legat på att det ska vara just en smart klocka. Visst har den stegräknare och möjlighet att optiskt mäta hjärtfrekvens, men det är inte primära funktioner och sistnämnda måste aktiveras manuellt. Även vad det gäller rörliga delar har det bantats rejält och det enda tillgängliga är en knapp som tar dig tillbaka till huvudmenyn samt har kortkommandon som att släcka skärmen om du exempelvis ska sitta på bio.

Huawei Watch
Dyrare versioner finns om du vill ha en ännu lyxigare känsla.
Detta är en annons:

Och det är här det börjar bli praktiskt. Istället för att försöka vara lite av allt har jag fått ett snyggt och mycket funktionellt ur som lätt synkas mot min Android-telefon (testat med både Nexus 6 och Huawei P9) och även fungerar med Iphones. När helst något händer i världen av dignitet poppar antingen Expressen, Svenska dagbladet eller Omni - vilka är de svenska medier jag oftast använder - upp i nederkanten och informerar. Det går lätt att starta exempelvis just Expressens app och uppdatera flödet för att få de senaste nyheterna och jag ser hela tiden vilka som SMS:at eller skickat WhatsApp-meddelanden.

Det här är funktioner som såklart finns på alla smartklockor, men jag tycker att Huawei har en väldigt bra lösning för hur det fungerar där det går otroligt snabbt att tillgodogöra sig det kan vill veta och slänga resten. Swipe-systemet i menyerna är också exemplariskt lösta och Android Wear börjar bli ett riktigt fiffigt format med hyggligt utbud av appar och funktioner. Att använda exempelvis Google Maps, Weather eller Spotify fungerar utmärkt och jag har kommit på mig själv med att bruka Find my Phone oftare än jag vill erkänna.

Det 300mAh-batteri som finns inbyggt ska enligt Huawei klara två fulla dygn. Faktum är att jag skriver under på det, och därmed slår denna smartklocka allt annat jag testat i kategorin. Jag är van vid att snarast behöva ladda varenda kväll och ibland inte ens klara mig med det. Här kan jag med sparsam användning till och med köra den längre tid än så, vilket är förnämligt. Lite synd dock att det inte finns något dynamiskt ljus så du får helt enkelt ha samma styrka vare sig det är strålande solsken eller kompakt mörker. Därmed får du finna dig i att inte se något i kraftigt ljus eller bli bländad när du ska kolla tiden på natten.

Huawei Watch
Android Wear börjar fungera riktigt bra. Detta är bästa smartklockan vi testat.

Enda brasklappen jag har är att kontaktytorna för laddning lätt blir skitiga och det har hänt att jag lagt klockan på laddplattan bara för att på morgonen märka att det glappat. Det löser man lätt genom att bara gnugga den mot närmsta tygstycke (förslagsvis något du har på dig), men det kan åtminstone vara värt att känna till. När det fungerar tar det bara dryga timmen innan klockan är helt fulladdad.

Allt som allt är Huawei Watch den bästa Android-klocka du kan köpa för tillfället, och det med marginal. Den är snygg, bekväm att bära, generös med batteritiden och rapp i kommunikationen. Visst hade det varit ännu lite bättre om det funnits inbyggd GPS och ännu fler appar, men smartklockorna börjar så sakteliga faktiskt kännas som produkter som fyller ett syfte mer än att bara vara en till elektrisk vuxenleksak (vilket inte är något fel i sig). Kort sagt är det första gången jag med gott samvete kan säga att jag rekommenderar en smartklocka och delar härmed ut Gamereactors hittills högsta betyg i kategorin.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Högupplöst urtavla, ursnygg modell, bra batteritid, smidigt användargränssnitt, kvalitativ byggkvalitet, snabb laddning, lång batteritid
-
Saknar dynamiskt ljus, ingen inbyggd GPS, laddplattan kan glappa
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Huawei Watch

Huawei Watch

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har gett oss i kast med Huaweis egen smartklocka, ett högkvalitativt och tjusigt bygge, för att se hur den står sig i konkurrensen...



Loading next content