Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

8bitdo Nes 30 Pro

Sävet har satt gaddarna i ultramysiga retroprylar från 8bitdo

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är ganska tydligt att det asiatiska företaget, 8bitdo, försöker rida på vågen av lättköpta retroentusiaster genom att producera fräcka tredjepartshandkontroller utsmyckade med retromotiv. Fläskiga handkontroller som de vet att de kan tjäna lätta pengar på just med tanke på att de mest överentusiastiska spelsamlarna köper det mesta som doftar retro. Till att börja med är det ingen vidare billig pryl. Framförallt inte om vi pratar tredjepartshandkontroller och du får lätt punga ut mellan 300 - 400 kronor beroende på vilken handkontroll du vill köpa från företaget. I gengäld får du, förutom handkontrollen, ett mobilställ, en micro-USB-kabel samt en nyckelring.

8bitdo Nes 30 Pro
De retroinspirerade handkontrollerna från 8bitdo är kompatibla med det mesta och är värda sina pengar

Anledningen till det lite saftigare priset är att handkontrollerna är kompatibla med det mesta. De fungerar utmärkt att använda till Android, Ios, Mac, PC, Wii och Wii U. De är alltså sjukt kompatibla och då förstår du kanske att du får betydligt mer för pengarna här än om du skulle köpa vilken annan tredjepartskontroll som helst. Genom att använda USB-kabeln fungerar den även som vilken trådad handkontroll som helst och har du även jailbreakat din mobiltelefon så fungerar den dessutom utmärkt att använda i pekskärmsexklusiva mobilspel med hjälp av en app.

8bitdo har gått en lång väg för att nå ut till så många kunder som möjligt och därför har de också sett till att den fungerar utmärkt med spel som inte ens har stöd för handkontroller, vilket känns trevligt med tanke på att jag just nu har möjlighet att uppleva alla tangentbordsemulerade PC-spel med en handkontroll. Utseendemässigt så är den otroligt snygg och kommer med en full knappuppsättning likt originalet (inklusive två analoga styrspakar), och trots sin ringa storlek så ligger den riktigt bra i händerna. Den kan dock upplevas lite tyngre och klumpigare än originalet och den enda egentliga nackdelen är att den kan uppfattas väldigt liten om du har händer i samma, massiva storlek som vår kära chefredaktör.

Detta är en annons:
8bitdo Nes 30 Pro
Kvalitén är utmärkt och jag älskar det retroinspirerande utseendet

Jag har testat handkontrollerna tillsammans med flera emuleringar av gamla retroklassiker samt den lite nyare 2D-plattformaren till Wii U, Yoshi's Woolly World, och jag blev riktigt nöjd över resultatet. När jag testar olika bluetooth-enheter brukar jag i regel uppleva problem direkt vid synkningen, men med dessa handkontroller kunde jag inte uppleva någon fördröjning alls, utan allt fungerade som fina fisken och det var bara att sätta igång att spela. Handkontrollerna har också ett inbyggt flashminne för uppgraderingar vilket betyder att den i framtiden kan fungera med lite nyare konsoler.

Ett märkbart problem är att handkontrollerna använder sig av en mikrobrytare som ger ifrån sig ett klickigt ljud, och även om det egentligen inte är något större problem så blir det i längden påtagligt irriterande när jag är van att använda mig av handkontroller med gummimembran just för tystnaden. Annars är jag klart nöjd över den stilrena designen samt handkontrollens utmärkta kvalité. Trots att detta är en kopia från Kina känns den äkta med stadig och hållbar plast som verkar tåla det mesta.

8bitdo Nes 30 Pro
Att spela Yoshi's Woolly World med en tredjepartshandkontroll från 8 bitdo fungerar utmärkt - men inte under en längre sträcka
Detta är en annons:

Som ett komplement till klassiska spel på mobilen fungerar den mycket bra, men det kan lätt bli tröttsamt att sitta med handkontrollen under en längre spelsession. Trots detta kommer jag från och med nu att använda handkontrollerna från 8bitdo som min primära handkontroll när jag lirar mobilspel.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Stilren design, kompatibel med det mesta, uppgraderingsbar, mycket handkontroll för pengarna, utmärkt kvalité
-
Kan kännas för liten för folk med stora händer, knapparna ger ifrån sig ett störande, klickigt ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här


Loading next content