Svenska
MEDLEMSRECENSION

Sonic Lost World

Sonic Lost World är ett svårt spel att recensera. Det lyckas att ändras från fantastisk till ganska medioker väldigt snabbt, men hur är det som helhet?

Storymässigt är det inget speciellt jämfört med till exempel Adventure 2 eller Unleashed, men den har vissa bättre moment. Röstskådespeleri är inte det bästa men är enligt mig tillräckligt bra. Själva Deadly Six är inte särskild intressanta och har enkla endimensionella personligheter och är helt enkelt skurkar utan något riktig motiv.

När det gäller presentationen som är Sonic Lost World fantastisk både grafiskt och musikmässigt. Spelet har en helt ny, mer färgglad stil som funkar väldigt väl och påminner mycket om de allra första Sonic-spelen. Karaktärsmodellerna är enkla, men välgjorda och de passar till resten. Att spelet kör nästan konstant i 60 bilder per sekund gör det ännu bättre och förbättrar spelbarheten. Musiken är väldigt bra, men det finns kanske inte lika många minnesvärda låtar som i vissa andra Sonic-spel.

Det viktigaste är dock alltid gameplay och det är här Lost World både briljerar och faller. Själva kontrollerna, trots allt gnäll från många recensenter, är ändå bättre än de flesta senaste 3D-Sonic men det är en sak som fick de andra att se bättre ut, nämligen att de andra hade boost och man rusade igenom banorna nästan utan att behöva styra. Lost World däremot är tillbaka till det vi sett i de första 3D-Sonic spelen. Hastighet, men ingen överdriven hastighet. Dessutom satsar Lost World mer på plattformande. Man kan nu vara mer exakt med det, eftersom Sonic inte springer snabbt om man inte trycker ner ZR-knappen. Detta är en bra nyhet då i de andra spelen var det mycket svårare att styra i de delar där man skulle ta det lugnt.

De nya "parkour" grejerna funkar både bra och dåligt, beroende på situationen. Att springa uppåt väggarna funkar oftast bra, förutom i vissa 2D-banor då Sonic når "taket" när han springer uppåt på väggen som får honom att fastna i luften för typ två sekunder. Att springa fram på väggarna har jag knappt använt och de enda gångerna jag gjorde det var det dåligt. Att Sonic kan nu hålla sig på kanten av en plattform är väldigt välkommet. Colour Powers är inte lika bra som de var i Sonic Colours. De existerande känns inte lika bra och de nya är inte heller bra.

Det största problemet med Sonic Lost World är nog inte kontrollen i sig utan bandesignen. Medan vissa av de är bra, andra är inte det alls. Och det är just därför spelet kan kännas underbart ena stunden och förjävligt den andra. Det mest irriterande måste nog vara de helt onödiga rälsbanor och luft banor. De är helt dåliga. Det som jag tycker är ganska bra är att banorna är längre och att vi fick en klocka i Mario-stil istället för det klassiska som räknar uppåt (Man kan fortfarande köra som innan i Time Trials). Och när man ändå nämner Mario, likheten mellan detta och Mario Galaxy är väldigt många och det kan vara en stor anledning till att Sonic inte känns så bra. Man har "detta är bra, men inte i närheten av Galaxy" tanken. Världarna följer samma mönster som NSMB. Vi får: gräs, öken, vatten, snö, skog, moln och lava. Det är i princip samma ordning.

Man kan få items från Miiverse, dessa kan ibland vara ganska användbara. Det finns många saker som är bra med Sonic Lost World, men det finns också saker som gör inte lika bra som det skulle kunna vara.

Spelet kan hålla ganska långt om man vill klara det till 100%. Man kan samla fem röda ringar per bana. Om man har samlat exakt alla kan man få tag på de sju ikoniska Choas Emeralds och bli Super Sonic. Man kan även köra 2P Race och Time Trials för att komma upp på leaderboards.

Som helhet är Sonic Lost World ett helt okej spel, men det finns mycket som gör spelet mycket sämre än den skulle kunna vara.

PLUS
+ Snygg grafisk design
+ 60 FPS
+ Mer plattformande, mindre boosting
+ Längre banor

MINUS
- Colour Powers
- Bandesign kan ibland vara dålig
- Parkour-rörelser funkar inte så bra
- Onödiga räls och luftbanor


GRAFIK: 9/10
LJUD: 8/10
GAMEPLAY: 6/10
HÅLLBARHET: 7/10

BETYG: 7/10

Samlat betyg: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10