Svenska
Gamereactor
recensioner
Farming Simulator 17

Farming Simulator 17

Årets upplaga av simulatorn för oss som är trötta på att få allting serverat på silverfat och för oss som är trötta på att inte behöva göra något själva, är här. Andreas har försökt självförsörja sig bäst han kan i Farming Simulator 17...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Vi har haft bönder i min släkt. Vi har haft en gård där både grisar och kor huserat och förhoppningsvis trivts. Det var innan jag var född och således har jag ingen direkt erfarenhet av lantbruk, men då man i min familj alltid hållit på med någon form av kroppsligt arbete, är jag van att få lite skit under naglarna - om inte med djur så med olika växter eller grödor. Utöver min familjs bakgrund hävdade även mina gymnasiekompisar att jag "bodde på landet" och därför kändes det på något vis helt rätt när jag fick frågan om att recensera Farming Simulator 17.

Farming Simulator 17
Yee-haww! Jag klarade lantbruksutbildningen!

Och först kändes det som ett skönt avbrott från mina annars ganska riktade spelpreferenser. Att byta ut virtuella bilar, kriminalitet, övernaturliga mutanter och betong mot virtuella skördetröskor, höbalar, åkrar och ensamhet - varför inte? Väl ute på farmen i området jag själv kallar "Farmton", blir det upp till bevis om spelet verkligen bjuder på allt som utvecklarna lovat. Finns det över 250 olika fordon? Finns det tillräckligt mycket träd för att avverka och på så sätt utöka min farm? Och kan jag verkligen odla solrosor i det här klimatet? Vi får väl se. När jag dragit i gång hjälpavsnittet (som är väldigt omfattande) får jag först steg-för-steg-instruktioner på vad jag ska göra innan det blir lite friare. Och med friare menar jag mer irriterande.

Detta är en annons:
Farming Simulator 17
Redo att avverka skog - hur svårt kan det vara?

För så länge du inte gör exakt som instruktionerna vill, får du ingen aktiv hjälp framåt och således kan avancemang utebli. Ett exempel från mina första timmar med spelet var när jag skulle köpa grisar. "Köp så många som släpet tillåter", löd instruktionen. Jag hade 20 000 euro på fickan och ett svin gick för tretusen. Istället för att köpa nio som min vagn hade plats för nöjde jag med fem (då jag ville vara ekonomisk och inte hade köpt kor än, som säkert också kostade pengar). Spelet lät mig men bjussade inte på instruktioner om nästa steg. Efter att ha kört runt kartan en stund i ett försök till att ta mig fram på egen hand sålde jag en gris för att se vad som hände. Träningsavsnitt misslyckat. När jag sedan gav i princip hela min kassa för grisarna, då ville minsann spelet hjälpa mig framåt genom att markera nästa punkt på kartan. Samma sak hände när jag skulle bädda sängarna åt dessa gående fläskkotletter.

Farming Simulator 17
Instruktionerna är väldigt enkla, under förutsättning att du följer dem

När jag sedan efter att ha gått "Lantbruk 101" (som innefattade allt från plantering och skörd, till djurvård och skogshuggande och som tog mig cirka tre timmar, säkerligen beroende på klantighet) släpps jag lös på min egen gård. Efter att ha valt om jag vill spela som antingen man eller kvinna känner jag mig redo att bli den bästa bonden i världen. Redan här får jag mitt första huvudbry. Jag börjar med 30 000 euro i startkapital och ett antal maskiner. Tre traktorer, en skördetröska, ett släp, en plog och en frösättare. Jag behöver en grävare, en höbalstillverkare, en höbalslastare, en gaffel att plocka balarna med och sen måste jag kreatur också. Då behöver jag åtminstone en vattentank och transportvagn för faunan.

Detta är en annons:

Dessa saker är inte billiga och bara en grävare kostar cirka 80 000 euro. Det är liksom 50 över min budget - tacka Old MacDonald för möjligheten att leasa fordon. På vägen hem från affären kommer jag på att jag inte ens behöver djur innan jag kommit på fötterna med mina grödor. Jag vänder för att lämna tillbaka vattentanken som hänger bakom min röda traktor. Då slår det mig. Om jag inte har djur kommer jag inte kunna ta hjälp av dem. För om jag matar griseknoen och älskar svinet tills döden skiljer oss åt (vilket för vederbörandes del borde vara någon gång runt jul) kommer denne i sin tur ge mig avföring som jag kan använda som gödsel. Luktar sate men är billigt, till skillnad från konstgjort gödsel (som inte luktar). Det går jag miste om när jag lämnar tillbaka vattentanken. I alla fall för stunden.

Farming Simulator 17
Luktar illa men är bra för jorden. Såklart finns även andra typer av gödsel men dessa varierar i pris. Välj med andakt.

Jag åker tillbaka till min gård där min hjälpreda väntar (är du tight med pengarna kan du anställa ett gäng pixelnissar som gör grovjobbet åt dig). Jag sätter hjälpreda A i min skördetröska medan jag själv kör min traktor med tillhörande släp bredvid och fångar upp vetet som tröskan spottar ur sig. När vagnen är full fortsätter tröskan skörda resten av åkern medan jag själv rullar in mot staden. Igen. Lyckligtvis behöver det lokala bageriet mer vete till sina förmodade vetebullar, så jag lastar av cirka 5000 liter utanför och får gröna papperslappar som tack för besväret. YAY! Betalning! Jag är självförsörjande! Lycka! Nu kan jag gå i pension då mitt jordbruk klarat sig genom den icke närvarande missväxten!

Farming Simulator 17
Aww, gården en tidig morgon. Innan 24 timmars passet sätter igång.

Skulle inte tro det, va? När jag kommer tillbaka till gården står min skördetröska parkerad mitt på åkern och hjälpredan går inte att finna. Inte i ladan, på höskullen eller i silon - jäkla latmask. Och överallt ligger rester av vetet som inte fick plats på släpet. Hur får jag upp den på släpet? Ett klick in i affärsmenyn och jag möts av en uppsjö maskiner - Ginat skojade inte när de skröt om att det fanns över 250 olika doningar. Jag funderar vidare på det och vad jag ska odla härnäst. Om jag ska ha djur i framtiden behöver jag hö och något som djuren kan äta. En varierad kost betyder bra lass med skit, som i sin tur ger bra skörd. Skörd... vart köper jag nya frön?. Klockan går och plötsligt är det kväll. Vilka arbetstider har en bonde? Och hur kommer det sig att mina höns tillsynes inte behöver foder? När skaffade jag ens höns?!

Farming Simulator 17
Bara för att dessa ofrivilliga gäster inte kräver mat betyder inte att att alla djur lever av luft. Skötsel av sovplats, mat och sovplats och städning ingår

Som du förstår finns det mycket att göra i Farming Simulator 17, och om jag får de dig ett råd så rekommenderar jag att du nischar dig rätt tidigt. Odla potatis, vete eller vad du vill tills dess att du har råd att köpa fler åkrar. Ordna upp ett fungerande system som genererar inkomst innan du drabbas av solstingen och köper något galet dyrt. Beroende på vilken svårighetsgrad du valt finns också risken för missväxt, kraftigt varierande priser och inte minst en betydligt mer irriterad bank som klagar ännu mer på lånet du inte betalat tillbaka ännu.

HQ

Mina klagomål är att det inte finns någon form av snabbresa till och från affären - där du plockar upp allt från djur, till maskiner och saker för natur. Det blir snabbt ganska långrandigt att köra en traktor som inte går snabbare än 40 kilometer i timmen över halva kartan för att hämta en skopa. Mitt andra klagomål är att frön delar på samma "konto". Hur många frön du har varierar inte från gröda till gröda. Har du femhundra frön så har du femhundra frön av antingen havre, solrosfrön eller potatis - inte av varje. Ur bekvämlighetssynvinkel är detta helt okej. Ur realistisk synvinkel är det inte det.

Farming Simulator 17
Det finns vissa grafiska buggar i spelet, som ni ser här.

Som tur är kan du om det blir för mycket hoppa in i din traktor, parkera den, vrida upp radion och drömma dig bort. För både det visuella och audiovisuella håller hög klass. Din gård är faktiskt rätt snygg när allt kommer omkring, precis lagom detaljrik och ljussatt för att spelet ska passera som en lagom skojfrisk simulation, som efter för mycket kvalitétstid kan förvandlas till något som kan konsumera år i jakt på den där perfekta farmen. Spelet är med andra ord godkänt grafiskt. Ljudet är det heller inget fel på då detaljerna är något som överraskade mig.

Det börjar redan i och med att jag drar igång spelet. Musiken påminner om The Sims 2 och passar verkligen in i simulationssammanhang. När väl spelet sätter igång låter både motorer, hydralarmar och andra effekter bra. När du kört din traktor upp och ned för en åker och bara hört sädesmaskinens surrande i drygt fem minuter och sedan stänger av först den och sedan traktorn - då är det en fröjd för örat att lyssna på motorn
som varvar ner innan omgivningens ljud tar över.

Farming Simulator 17
Ligga i vänsterfilen i 29 kh/m, det är fint det.

Detta är ännu effektfullare nattetid då syrsorna kan dyka upp. Sedan har vi en så enkel sak som körningen ur förstapersonsperspektiv, som förändrar ljudbilden något. Dovt motorljud och ett läskigt hypnotiserande klick från blinkersen är vad du kan få om du väljer den vägen. Nåväl, kors råmande, grisars grymtade och mina ofrivilliga hönors kluckande hörs också. Samma sak gäller ljudet av vete som sprutas ut ur valfritt hål.

Så efter att ha jobbat ett dygn i streck (återigen, vilka arbetstider har en bonde?) kan jag konstatera att det tekniska aspekterna av spelet både har sina för- och nackdelar. Vi kan börja med att snacka skärmuppdatering. Först kändes den väldigt stabil och jag märkte bara av några få dalar under mina första timmar med spelet. Men ju mer jag spelade och ju längre tid jag tillbringade på min gård desto mer märkte jag av dessa dippar. De var inte långvariga men rätt rejäla och det tär ganska mycket på känslan, åtminstone i min bok. Sen har vi spelkontrollen som innan du behärskar den kan vara ett irritationsmoment som heter duga.

Farming Simulator 17Farming Simulator 17
Hur svårt kan det vara? Jo, rätt så rejält.

Innan jag fortsätter kan det vara värt att nämna att jag har spelat med handkontroll och inte med någon av de specialtillverkade seten innehållandes både ratt, pedaler och kontrollpanel - och dessa observationer grundar sig därför helt och hållet på just handkontroll. Styrning av maskinernas riktning sker via vänster styrspak medan blinkers, tömning, täckning, öppning, aktivering av varningsljus, radio, byte av radiokanal med mera sköts via styrkorsets olika riktningar. Grejen är den att dessa kontroller (även fast de alltid syns uppe i skärmens vänstra hörn) skiftar beroende på vilken bumper du trycker ned.

Innan du fått grepp om vart allt ligger kan det här i vissa situationer ställa till det rejält för dig, och var något som gjorde att jag var nära att sätta ett mycket mindre betyg med följande motivering: "Spelet är okej på alla sätt och vis förutom att kontrollerna för skogsavverkning är lika effektiva som en sengångare på Autobahn."

Farming Simulator 17
Hjälpredorna gör visserligen sitt jobb men är inte alltid de smidigaste. Stannar om du står en millimeter i vägen, får för sig att de är klara och sist men inte minst - parkerar på fläcken.

Sen har spelet lite buggar att bjuda på, som den gången jag skulle lasta av höbalar inuti min lada. Jag hade dessa på släp och hade missbedömt det fria utrymmet i höjdled, så innan jag visste ordet av satt toppen av mitt släp uppe i takstolarna. Spelet fick då för sig att slänga upp min traktor i luften, i vad jag misstänker var något en handling av sympati för släpet. Utöver det har min vistelse på landet varit, återigen tack vare MacDonald, överraskande buggfri.

Oavsett så erbjuder Farming Simulator 17 en varierad, något opolerad (men i förhållande till tidigare delar förbättrad), upplevelse som är till för den som inte har bråttom eller är ute efter en lantbrukssimulation som är lite mer avancerad än Farmville. Känner du att ovanstående förutsättningar passar in på dig? Då kan en semester (nåja) ute på landet vara något för dig.

Hejsan morsan, hejsan stabben
Här är brev från älsklingsgrabben
Jag har kul här, på gården
Jag får köra åkern varv på varv i Forden
Stor silo, med massa frön
Kan ni skicka råd och rön?
För den vore en god gärning,
Jag har en sabbad skörd på grund av tärning
Det har håll't på sen förra våren
Och blir inte bättre i och med åren
Kram och kyss och hälsa svågern
För nu ska jag ut och bränna grannrågen!

HQ
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Ambitiöst med innehåll, lätt att sugas in i, bra musik, godkänd grafik, varierande utmaning
-
Ingen snabbresa, små instruktionsrutor, vissa buggar, bitvis korkad artificiell intelligens, krångliga krankontroller
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
Farming Simulator 17Score

Farming Simulator 17

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Årets upplaga av simulatorn för oss som är trötta på att få allting serverat på silverfat och för oss som är trötta på att inte behöva göra något själva, är här. Andreas har försökt självförsörja sig bäst han kan i Farming Simulator 17...



Loading next content