Svenska
Gamereactor
artiklar

Detta händer på Gamescom nästa vecka

Det är bara två månader sedan världens viktigaste spelmässa gick av stapeln med E3 men det roliga är inte slut än. Jonas Mäki sammanfattar vad som står på schemat för Gamescom nästa vecka...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är mindre än två månader sedan världens viktigaste spelmässa, E3, tog slut men nästa vecka fortsätter det roliga då Gamescom tar vid i Köln, Tyskland. För de som missat inleds mässan officiellt på onsdag, men presskonferenser och liknande äger rum redan från och med måndag. Tidigare har det inte varit så mycket av den varan, men Gamescom är idag världens näst största spelmässa och blir allt viktigare med fler och fler viktiga utannonseringar.

Detta händer på Gamescom nästa vecka
Med 340 000 besökare är Gamescom en riktig bjässe. Som jämförelse har E3 "bara" 48 000 besökare.

Tidigare har det hänt att flera stora namn saknats från mässan, men i takt med att konkurrensen om spelarnas gunst hårdnar blir det allt viktigare att synas. Därför saknas inga namn i år utan alla giganter finns på plats såsom Microsoft, Nintendo och Sony samt utgivare som Activision, EA, Ubisoft och Warner. Bara för att nämna några.

Gamescom är dessutom en bättre representation av spelvärlden än E3. Exempelvis pågår GDC Europe parallellt med mässan, här finns esport, free to play och en massa mobilspel plus mycket annat som ofta försvinner i AAA-hetsen på E3. Delvis beroende på att den tyska mässan på något sätt förväntas representera hela Europa, men delvis även för att det är en öppen mässa som förväntas tilltala så många som möjligt.

Detta är en annons:
Detta händer på Gamescom nästa vecka
Mobilspel har ofta en större roll på Gamescom som är ett bra tvärsnitt av vad spelvärlden har att erbjuda.

Så vad kan vi förvänta oss för kul i år då? Ja, bland annat kommer Gamereactor som vanligt ha ett antal utsända på mässgolvet, inte minst vårat TV-team som kommer att filma spel, intervjua folk och bara ta pulsen på mässan. Passa på att kolla in alla klipp för att få en förnimmelse av hur det är att vara på plats.

Microsoft har traditionellt varit med på Gamescom, men missat något år och inte fokuserat så hårt på nyheter och liknande. I år är dock läget annorlunda, Xbox One har visserligen startat bättre än Xbox 360 gjorde, men Playstation 4 säljer bra mycket mer och Microsoft behöver jobba. Därför kommer man i år att ha en riktig presskonferens där vi absolut kan se fram emot spännande grejer. Bland annat har de avslöjat att detta blir platsen när Quantum Break ska visas upp på allvar.

Detta händer på Gamescom nästa vecka
Äntligen lär vi få se massor av Remedys kommande Quantum Break.
Detta är en annons:

Utöver det förmodar vi att det kommer göras fler utannonseringar gällande mastodontsamlingen Halo: The Master Chief Collection, men även visas Sunset Overdrive som ju snart släpps samt mer konkret information om Fable Legends. Dessutom tror jag Microsoft sparat några utannonseringar från E3. Att vi får se något helt nytt spel tror jag är en realitet, mest troligt från en europeisk studio. Dessutom lär några nya indietitlar visas upp och eventuella bundles och prissänkningar presenteras.

Nintendos europeiska högkvarter ligger faktiskt i just Tyskland och traditionellt brukar de främst ställa ut saker som besökarna kan spela samt utannonsera saker som gäller specifikt Tyskland. Här räknar jag inte med några stora utannonseringar eftersom sådant numera mestedels sker via Nintendo Direct. Det betyder dock inte att ders bås inte kommer vara intressant, tvärtom kommer titlar som Hyrule Warriors, Super Smash Bros for Wii U och Bayonetta 2 visas upp, bara för att nämna några spel.

Detta händer på Gamescom nästa vecka
Hyrule Warriors är ett av de många Nintendo-spel du kommer kunna spela om du besöker Gamescom.

Sony är den utgivare som traditionellt varit bäst på att behandla Gamescom som en viktig arena för utannonseringar. Något som säkert delvis kan förklaras med (och även förklara!) deras stora stöd i Europa för Playstation. Rykten pekar mot att Media Molecule kommer vara huvudnumret och presentera något nytt och No Man's Sky kommer rimligen få mycket tid. Dessutom är det troligt att PS Vita får mer plats eftersom E3-presskonferensen kom att handla om Playstation 4 i så hög grad.

Dessutom är det troligt att vi får veta mer om PS Vita TV och vad de har för planer kring den i Europa. Ett milt sagt spännande koncept som jag tror har framtiden för sig. Dessutom borde det börja vara dags att berätta mer om Playstation Now och Europa. I USA är beta-testandet i full gång, men hos oss är det kompakt tystnad som gäller. Allt som allt tror jag på en spännande presskonferens.

Detta händer på Gamescom nästa vecka
I november kommer PS Vita TV till Europa. Ett fiffigt koncept som Sony tycks vara villiga att satsa på.

Utöver konsoltillverkarna finns det annat att hålla utkik efter. Det inkluderar bland annat EA. Bioware väntas visa upp You've Been Chosen som de hypat under några veckors tid. Shadow Realms spekuleras vara den riktiga titeln. FIFA 15 lär visas också med tanke på att Gamescom trots allt äger rum i Europa. Spel blir inte mycket hetare än så hos oss. Till sist är det rimligt att tro att vi får se mer av Dragon Age: Inquisition and The Sims 4, samt att vi nog tror och hoppas på mer information om Mirror's Edge 2.

För Activision del lär det mestadels handla om Call of Duty: Advanced Warfare, medan Deep Silver lär ha mer att berätta om Homefront: The Revolution, nu när de köpt studion. Dessutom lär vi få se mer av Dead Island 2, vilket ju bara visats i teaser-form på E3 i samband med utannonseringen.

Detta händer på Gamescom nästa vecka
På E3 utannonserades Dead Island 2 med en underbar trailer. På Gamescom lär vi få se lite gameplay.

Sammantaget har vi alltså en stekhet vecka att se fram emot. Vi på Gamereactor kommer som vanligt erbjuda Sveriges bästa mässbevakning, så häng med när allt sätter igång på måndag. Denna gång på mer normala tider dessutom eftersom det inte sker i någon avlägsen världsdel, utan bara runt knuten.



Loading next content