Svenska
Gamereactor
artiklar

Allt vi vet om Nintendos nya konsol

För bara dryga timmen sedan presenterade Nintendo sin nya konsol, Switch. Jonas Mäki har samlat ihop allt han vet och blandar fakta med spekulationer i mastig artikel med allt som hittills finns att veta...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Mer än några andra konsoltillverkare, förlitar sig Nintendo på arbetsnamn som ofta hinner sätta sig såpass att namnbytet nästan känns märkligt när enheten väl presenteras. Vem minns inte hur Gamecube länge kallades Dolphin, eller hur Wii gick under namnet Revolution. Sistnämnda var onekligen en bra titel med tanke på vilken revolution det blev, och när namnet Wii presenterade gjorde många sig lustiga över det.

På samma sätt har det fungerat med NX, vilket alltså är Nintendos nästa enhet, och som just presenterats närmare. Det officiella namnet blir Switch - och för min egen del kunde jag inte vara mer nöjd. Kort, koncist och till synes ganska väl anpassat för den nya enheten.

Allt vi vet om Nintendos nya konsol
Såhär ser den alltså ut, Nintendo Switch, och den släpps i mars nästa år.

Något som slog mig under presentationen var det faktum att inte ens Nintendo längre kommer undan läckor. Designen, som vi får förmoda är snubblande nära den slutgiltiga trots disclaimers, skvallrar om en enhet som ser ut som och fungerar på samma vis som de senaste månadernas läckor. Det är alltså en hybrid mellan en konsol och en bärbar enhet, som har löstagbara handkontroller på sidorna. En tablet med extra funktionalitet, om du vill förenkla.

Detta är en annons:

Det i sig är ett spännande koncept eftersom du alltid därmed har två handkontroller med dig. Lokal multiplayer på en ändå relativt stor skärm är alltså inte långt borta när du bär Switch med dig, och det kan med lite tur innebära en viss återkomst för denna speltyp. Det stärks ytterligare av hopkopplingsmöjligheterna där fyra personer kan spela med eller mot varandra på två enheter. Därmed kommer man ifrån ett stort multiplayerproblem som framför allt Nintendo DS och 3DS dragits med där alla behövt varsin enhet och ofta flera exemplar av varje spel för full nytta.

Allt vi vet om Nintendos nya konsol
Med denna otäcka bild presenterade Nintendo att Switch skulle utannonseras idag - varpå internets meme-fabrik löpte amok.

Nintendo har dock större planer än så och demonstrerade i den släppta trailern hur man även kan använda de löstagbara handkontrollerna utan att behöva hålla i själva enheten. Det är säkert fler än jag som ofta får kramp av portabelt spelande, och genom att dra ut ett litet ställ på baksidan kan skärmen stå för sig självt medan handkontrollerna används som vanligt. Nog framför allt fördelaktigt när man reser med exempelvis tåg, men faktiskt riktigt vettigt.

Om det även finns någon form av rörelsekänslighet i handkontrollerna vet vi dock inte ännu, men det är rimligt att tro att Nintendo har diverse överraskningar på gång beträffande dessa. Min teori är att de helt enkelt valde att visa de mest basala och bredaste funktionerna direkt och begränsa sig där för att inte oroa folk över gimmickar i spelandet, något som annars riskerat att stjäla uppmärksamheten och blivit föremål för diskussion.

Detta är en annons:
Allt vi vet om Nintendos nya konsol
Genom att placera Switch i en docka både laddar du enheten och kan använda den som en vanlig konsol.

Faktum är att det inte ens visades om enheten har tryckkänslig skärm, något jag är helt övertygad om att den har. Räkna med flera överraskande Nintendo-funktioner som de sparar så länge som möjligt, kanske finns pulsmätare inbyggd eller något annat. Kom ihåg hur högtalaren i Wii-fjärren hölls hemlig i ett halvår, till exempel. Jag kan även tänka mig att det kommer att släppas flera tillbehör som handkontrollerna kan hakas fast på som rattar och liknande för att på så sätt ge unik funktionalitet. Det verkar även rimligt att det kommer andra tillbehör som kan hakas fast på själva skärmen, det kan exempelvis speciella knappuppsättningar för spel som kräver det, musplatta eller till och mer bättre doningar likt Xbox One Elite Controller.

För att förtydliga och visa hur lättanvänd och gamer-vänlig Switch är, presenterade Nintendo även en annan funktion som läckt på förhand, nämligen kassetter. Medan Nintendo sedan länge övergått till skivor och sedermera även alltmer nedladdat till sina stationära enheter, har de bärbara alltid haft kassetter. Eftersom detta verkligen är en hybrid, så har den också kassetter, vilket lär glädja framför allt samlare enormt.

Allt vi vet om Nintendos nya konsol
En efterträdare till Pro Controller kommer erbjudas för de som vill ha traditionella doningar.

Exakt hur nedladdningen och lagringen kommer fungera är ännu oklart, men en rimlig gissning är att det kommer vara ett på tok för litet minne med i enheten som förhoppningsvis kan byggas ut med SD-kort. Det vore en topplösning i dessa tider av allt större och billigare minnen, och eftersom det i grunden är en tablet kan vi inte räkna med någon topprestanda. Även om det inte behöver vara så, så finns ett samband mellan bättre prestanda och större spel (mer effekter, högre upplösning på texturer och så vidare) och jag tror en SD-kortslösning skulle fungera utmärkt i detta fall.

Prestandan levereras hur som helst av Nvidia som säger sig ha jobbat motsvarande 500 människoår i sammanlagd tid på att få till allt. En snygg siffra som egentligen inte säger så mycket, men med tanke på att AMD jobbar så intimt med Microsoft och Sony i konsolvärlden, så är det nog trots allt en liten fjäder i hatten för denna bjässe att få stå för tekniken bakom vad som kan bli Nintendos stora comeback. Med det sagt så är det rimligt att tro att Switch inte är i närheten av Playstation 4 Pro prestandamässigt och sannolikt heller inte Playstation 4. Det är istället något helt annat och erbjuder möjligheter Microsoft och Sony saknar.

Allt vi vet om Nintendos nya konsol
Med skärmen i dockan och handkontrollerna avhakade, ser Switch ut som en anonym router.

Switch kan även användas som stationär enhet via en router-liknande docka för enheten. Genom att placera Switch i den kan du spela på din TV som om det vore vilken konsol som helst, och Nintendo erbjuder även Pro Controller-liknande handkontroller för den som vill ha mer traditionellt spelande. Och de tycks ha anpassat sig helt efter gällande standarder denna gång och försöker inte krångla till det genom olika stora knappar, märkliga placeringar av spakar eller liknande. De slopar till och med sitt patenterade (bokstavligt talat) styrkors och trigger-knapparna verkar suveräna. Kul detalj också med minus och plus istället för Select och Start.

Nintendos initiala budskap är glasklart. Här kommer en ny typ av spelenhet som ger möjligheter som tidigare inte funnits. Det ska vara enkelt, praktiskt och lättanvänt utan krusiduller. Twisten är att enheten både är bärbar och stationär - och på så sätt kan Nintendo nyttja alla sina utvecklingsteam för ett enda format och förhoppningsvis överleva det faktum att dedikerat bärbart inte längre är lika hett.

Allt vi vet om Nintendos nya konsolAllt vi vet om Nintendos nya konsol
Bethesda och Take-Two är två av de företag som ska släppa spel till Switch.

Utvecklarna tycks också tro på konceptet och många av de som hoppade av redan under Wii-eran eller med Wii U är nu tillbaka och fler har tillkommit. I den digra listan hittar vi bland annat väntade namn som Activision, Bandai Namco, Konami, Sega och Ubisoft, men även mer oväntade såsom Bethesda, EA och Take-Two. Spelutbudet har alltså potential om det visar sig bli en produkt som säljer bra.

Hur det är med just den saken, återstår dock att se. Vi lever visserligen i tider där folk gladeligen köper en ny mobil vart och vartannat år för tiotusen kronor med sanslös prestanda, men hur mycket är de villiga att ge för denna? Och kommer den uppgraderas allt eftersom likt Playstation 4 Pro och Xbox One Scorpio? Nintendo har ju onekligen uppdaterat sina tidigare bärbara enheter med fler digitala hästkrafter såsom Nintendo DSi och New Nintendo 3DS, men de brukar inte göra det med sina stationära.

Allt vi vet om Nintendos nya konsol
Inga konstigheter alls med kontrolldonen som ser väldigt traditionella ut, något nog ingen är särskilt ledsen för.

I Japan lär succén vara ett ångvältsfaktum. Det här borde rimligen vara precis vad den marknaden frågat efter. Väst har varit mer kallsinniga mot både Nintendo 3DS och Wii U, och här är det svårare att sia. Samtidigt har de bra partners på både hård- och mjukvara och för min egen del lockar detta enormt. Det är som PS Vita och Playstation TV tillsammans, men flera gånger bättre. Får de bara till någon spelapp som alla verkligen måste ha liknande Wii Sports eller Wii Fit samt motsvarande Mario Kart Wii eller Super Smash Bros Brawl för hardcore-publiken borde detta kunna bli en dundersuccé.

Men det är bara vad jag tror. Vad tror du och vad tycker du om Nintendo Switch hittills?

HQ


Loading next content