Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens just nu mest kraftfulla spelkonsol

Vår teknikälskande chefredaktör Petter har vänt, klämt och spelat Playstation 4 Pro och är nu redo att avge sitt samlade omdöme...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Som du säkerligen vet står vi inför ett trendbrott i spelvärlden där både Sony och Microsoft gör sig redo att mitt i generationen uppgradera sina konsoler för att leverera bättre prestanda. Medan Xbox Scorpio är ett år bort, släpper Sony däremot loss sin Playstation 4 Pro redan imorgon. Vi har fått vår enhet till redaktionen och här är våra intryck.

Att öka prestandan kraftigt som Sony gjort kräver såklart både extra utrymme och kylning. Därför är konsolen, som du kanske tidigare sett, större än vanliga Playstation 4 och Pro har liksom ett extra "lager" i designen. Därför är det kanske inte så konstigt att det första vi lägger märke till när kartongen dimper in genom redaktionens väl tilltagna brevinkast är tyngden på hela lådan. Playstation 4 Pro är tung. En riktig koloss till konsol som väger 3,3 kilo att jämföra med 2,8 för originalmodellen och 2,1 för Slim-varianten.

Världens just nu mest kraftfulla spelkonsolVärldens just nu mest kraftfulla spelkonsol
Det märks redan innan vi packat upp kartongen att innehållet är något extra. Playstation 4 Pro är tung och gedigen.
Detta är en annons:

Designen på konsolen har delat er läsare i två läger. Vissa tycker att Sony tog den enkla utvägen och bara adderade en Playstation 4 Slim ovanpå en Playstation 4 rent formmässigt, medan andra uppskattar det enkla och okomplicerade i designen. Vi ansluter oss dock till skaran som anser att formen på Playstation 4 Pro är snygg. Det är ingen maskin som lär kamma hem några priser för storslagen industridesign, men den känns ändå påkostat dyr och sober i sin egna enkelhet.

Vi gillar även den silvriga, metalliska Playstation-logotypen som sitter på på konsolens ovansida och vikten känns välfördelad. Det märks också när man hanterar enheten att byggkvaliteten rejäl. Vi tänker inte testa, men det känns som en pryl som tål att råka tappas i golvet.

Världens just nu mest kraftfulla spelkonsol
Chefredaktör Petter gillar designen på konsolen som beskrivs som "enkel och okomplicerad".

Playstation 4 Pro är mer än dubbelt så kraftfull som den vanliga enheten, 2,28 gånger mer kraftfull för att vara exakt. Den mäktar med att klämma ur sig 4,2 teraflops beräkingskapacitet jämfört med originalkonsolens 1,84 teraflops. Huvudprocessorn är 31% snabbares än den gamla maskinen då den arbetar i 2,1 GHz jämfört med 1,6 GHz. Playstation 4 Pro levereras dock utan stöd för Ultra HD Blu-ray vilket känns bakvänt och ärligt talat rätt korkat.

Detta är en annons:

Sony och Sony Pictures är ett av företagen som inom filmvärlden lobbat hårdast för detta nya 4K-format och att de nu väljer att inte sprida standarden med hjälp av sin nya spelkonsol måste ses som något slags koncentrerat hjärnsläpp. Detta i synnerhet som värste konkurrenten Microsoft istället tagit över facklan och har detta till Xbox One S.

Världens just nu mest kraftfulla spelkonsol
Playstation 4 Pro är mer än dubbelt så kraftfull som vanliga modellen.

Playstation 4 Pro lanseras konstigt nog utan en riktig "killer app" som visar vad konsolen verkligen går för. Vi hade såklart önskat att det fanns ett riktigt blytungt spel som verkligen pressade konsolen maximalt och visade vad den var kapabel till. Nu handlar det mest om framtida potential. Sonys knapphändiga information om var fördelarna verkligen ligger gör dock hela grejen till en rätt geggig affär.

Konsolen klarar i teorin utan problem av att skala upp vanliga Playstation 4-spel till 4K-upplösning men det går endast om utvecklarna bakom spelen i fråga antingen släppt dem på nytt eller producerat en speciell patch som gör det möjligt för Playstation 4 Pro att arbeta med skalningssystemet som nyttjar tekniken kallad "checkerboard rendering" (ett sätt att med betydligt färre pixlar få ett nästan likvärdigt resultat som riktig 4K, vilket sparar oerhört mycket prestanda). En lista över vilka spel som stöds i dagsläget hittar du på Playstation-bloggen.

Världens just nu mest kraftfulla spelkonsol
Playstation 4 Pro erbjuder optisk utgång, något Slim-modellen saknar.

Vi har under våra tester lirat Rise of the Tomb Raider, The Last of Us, Mafia III, Titanfall 2 och Battlefield 1 till vår Playstation 4 Pro, och kommit fram till att det är ganska enkelt att slå fast följande: Om du spelar på en TV som är mindre än 65 tum finns det just nu ingen som helst anledning att uppgradera till Pro. Den skillnad som erbjuds med HDR samt uppskalad 4K-grafik är försumbar, som bäst. Vi pratar marginella förbättringar i hur kantutjämningen och detaljrikedomen ritas upp.

Om du däremot sitter och avnjuter dina Playstation 4-spel på en duk, med bild projicerad via en 4K-projektor som exempelvis Sony VW 320 eller 520ES rekommenderar vi dig att uppgradera redan idag. Det är inte konstigare än att det är menlöst att äga Formel 1-bil om du saknar bana att köra på eller köpa ett extremt bra hemmabiosystem om du tänkt beta av film på VHS.

Världens just nu mest kraftfulla spelkonsol
Playstation 4 Pro kan märkligt nog inte spela upp 4K-film på Blu-ray.

Skillnaden blir som du såklart förstår helt enkelt mycket större om du har riktigt, riktigt stor bild eftersom detaljrikedomen den ökade upplösningen ger då kommer fram bättre. Den renhet, det lugn och den skärpa som den uppskakade bilden får på vår 140-tumsduk är enligt vår mening lätt värt pengen som det kostar att uppgradera från Playstation 4 till Playstation 4 Pro.

Världens just nu mest kraftfulla spelkonsol
För att dra nytta av den ökade upplösningen och detaljrikedomen krävs bra och stor TV, och har du 4K-projektor är detta rent av ett måste.

Här är specifikationerna för den nya konsolen:
CPU: x86-64 AMD "Jaguar," 8 cores clocked at 2.1GHz
GPU: 4.2 TFLOPS, AMD Radeon-based graphics clocked at 911MHz with 36 compute units
Memory: GDDR5 8GB + 1GB DRAM
Storage size: 1TB hard drive
External dimensions: Approx. 295x55x327 mm/11.6x2.1x12.8 in (width x height x length)
Blu-ray/DVD Drive: Blu-ray × 6 CAV, DVD × 8 CAV
Input/Output: Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) port × 3, AUX port × 1
Networking: Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1, IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 (LE)
Power: AC 100-240V, 50/60Hz
Power consumption: Max. 310W
AV Output: HDMI out port (supports 4K/HDR), optical port

Världens just nu mest kraftfulla spelkonsol
Över 30 spel har försetts med Playstation 4 Pro-stöd redan från och med imorgon.
HQ


Loading next content