Svenska
Gamereactor
artiklar

Framtiden är ljus för Playstation-spelare

Efter ett litet svagare år från Sonys sida där fokus mestadels legat på hårdvara, ser 2017 ut att leverera å det grövsta. Det vänta roliga tider för Playstation-spelare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det vore en direkt lögn att säga att Sony hade ett dåligt 2016. Playstation 4 var trots allt konsolen vi spelade Uncharted 4: A Thief's End på, avnjöt Call of Duty: Infinite Warfare med tidsexklusivt DLC och gapade åt det hutlöst snygga Ratchet & Clank. Men med det sagt tycker jag ändå att ur ett spelmässigt perspektiv så har Sony tveklöst haft bättre år.

Extremt efterlängtade titlar som The Last Guardian och No Man's Sky höll inte vad många hoppats på, inte heller konsolexklusiva Street Fighter V levererade och virtual reality-spelen var på tok för ofta antingen demo-liknande eller undermåliga. Lyckligtvis har många andra titlar kommit som liksom flugit under radarn likt Dragon Quest Builders, World of Final Fantasy och Killing Floor 2. Spel som är helt eller delvis (det vill säga som kommer till Playstation och PC men inte andra konsoler) exklusiva, och sannolikt kommer till Playstation 4 helt enkelt för att formatet är överlägset störst och det inte anses intressant att konvertera dem.

Framtiden är ljus för Playstation-spelare
Flera av Sonys tungviktare levererade inte riktigt som vi hoppats på under fjolåret.

De är dock just spel som flyger lite under radarn och Sonys eget fokus har istället kretsat kring hårdvara på ett både bra och dåligt sätt. För medan de nästan helt negligerat PS Vita så till den milda grad att enheten nu känns nedlagd, så har de släppt det virtual reality-headset som kommit att bli det överlägset största av drakarna avsedda för framför allt spel. Hur pass bra Playstation VR sålt törs jag dock inte svara på och är inte helt övertygad om att Sony internt jublar åt antalet förhandsbokningar, men att det är en satsning som krävt enorma resurser råder ingen tvekan om.

Detta är en annons:

Vad det gäller Playstation 3 så har den liksom PS Vita mer eller mindre blivit officiellt begraven under året, och istället har Playstation 4 fortsatt ånga på och fått två nya utgåvor. Dels Playstation 4 Slim, men även den mer kraftfulla Pro-modellen. Det här är såklart stora lanseringar som kräver sin kärlek och marknadsföringsbudget samt utrymme på presskonferenser och annat har fått stryka lite på foten.

Framtiden är ljus för Playstation-spelare
Våldscharmiga World of Final Fantasy går bara att spelas till Sonys format.

Lyckligtvis för Sony har Nintendo inte haft något vidare 2016 alls. De har istället omgärdats av rykten kring nästkommande konsol som under hösten visade sig skulle heta Switch. Däremot kom den som bekant inte under året som i konsolvärlden därmed praktiskt taget dominerats av Microsoft och Sony.

Återigen, lyckligtvis för Sony har Microsoft tappat bollen så totalt på de flesta marknader i världen att ett lite svagare år spelmässigt inte gjorde nämnvärt för att ändra på försäljningsförhållandena. Det Microsoft lyckades med var dock Xbox One S som nog får betraktas som en av de bästa slimmade konsolerna någonsin jämfört med sin föregångare. Den är verkligen rakt igenom bättre och tack vare detta lyckades Microsoft strama upp konkurrensen något i åtminstone Storbritannien och USA.

Detta är en annons:
Framtiden är ljus för Playstation-spelare
Playstation VR tog en hel del resurser för Sony under 2016, men nu är den som bekant ute och ger ett försprång inför framtiden om tekniken slår.

Vad Sony gjort under 2016 är dock att bygga något slags platå inför detta år. Även om jag personligen är tämligen skeptisk mot virtual reality som koncept med dagens tveksamma teknik, så finns headsetet ute för de gamers som är sugna och för utvecklare som känner att detta är bra för deras affärer. Playstation 4 Pro lär inte heller längre handla om patchar till gamla spel, utan om helt nya titlar som verkligen drar nytta av den bättre tekniken.

Som bekant kommer Xbox Scorpio under året och den är ganska rejält mer kraftfull, men med ett års försprång borde det kunna finnas spel ute lagom till julhandeln 2017 som gör det svårt för Microsoft att visa det hårdvarumässiga övertaget i en jämförelse sida vid sida när folk ska kolla in konsolerna i butik. Det tar som bekant ett tag innan den nya prestandan börjar nyttjas på ett bra sätt och Microsoft har bakbundit sig lite genom att lova att deras spel ska köras i 4K. Har de inte varit smarta finns överhängande risk att Sony till och med kan erbjuda snyggare exklusiva spel (de från tredjepart kommer inte nödvändigtvis vara 4K) för de utan 4K-TV.

Framtiden är ljus för Playstation-spelareFramtiden är ljus för Playstation-spelare
Både Patapon och Loco Roco gör comeback under 2016.

Men medan allt sådant här är trevligt, är det ändå spelen som är viktigast. Men även i denna kategori briljerar Sony framledes. Det är bara runt månaden sedan de på Playstation Experience lät utannonsera ett flertal riktigt mumsiga spel. Det mesta uppenbara är såklart The Last of Us: Part II, men de släpper även en Wipeout-samling och har på gång ett återupplivande av ett otal Playstation-klassiker. Dit hör Loco Roco, Parappa the Rapper och framför allt Crash Bandicoot. Sony vågar till och med ge Knack en ny chans i äventyret Knack 2.

Utöver allt detta har de på gång Gran Turismo Sport, vilket åtminstone jag upplever har potentialen att bli något av en reboot för serien, medan Guerrilla ska skämma bort oss med Horizon: Zero Dawn. Sedan tidigare vet vi dessutom att God of War är på väg att nystartas i ett väldigt lovande spel, samt att det är på väg den typ av exklusiviteter jag skrev om ovan (de jag inte alltid är så säker på att Sony ens behövt betala för) som Nier: Automata och Ni No Kuni II: Revenant Kingdom.

Framtiden är ljus för Playstation-spelare
Playstation 4 Pro blåste oss kanske inte av stolen under 2016, men nu har Sony ett år på sig att finslipa tekniken innan Microsoft kommer med sitt alternativ.

Utöver detta kan vi såklart utgå från att det är ännu mer spännande på gång som vi överhuvudtaget inte fått se ännu. Sony brukar ofta presentera saker på Game Developers Conference under våren och vi vet att de har svart bälte i grenen E3-presskonferens.

Det här gör att jag tror Sony står väldigt bra rustade ett år där konkurrensen kommer vara direkt mördande. Nintendo tycks rusta för en ny Wii-succé med Switch som många verkar tro stenhårt på, och visar upp enheten ordentligt inom kort samt lanserar den i mars. Microsoft har som sagt sin Xbox Scorpio som de säkerligen kommer ha ett eget event för så småningom. Men ny hårdvara är just ny hårdvara och det tar ett tag innan allt flyter på ordentligt, och eftersom Sony redan klarat av sådant samt med gott självförtroende presenterat vad som tycks bli ett direkt brutalt bra 2017, känns det som att det kommer vara roliga tider att vara Playstation-spelare efter ett år som inte riktigt levererat som jag hoppats på.



Loading next content