Svenska
Gamereactor
artiklar

När kommer Playstation 5?

Har vi passerat halvtid för nuvarande konsoler och hur mycket kan Playstation 4 Pro och Xbox Scorpio förlänga denna generation? Jonas spekulerar kring saken i en ny mastig artikel...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I november i år fyller både Playstation 4 och Xbox One fyra år. Tidigare var konsolgenerationer alltid runt fem år, men idag är det nog ingen som tror att varje Microsoft eller Sony dundrar ut nya konsoler under nästa år. En orsak till det är att spel är så avancerade idag att tre års utvecklingstid är en självklarhet. Ska Infinity Ward hinna släppa två Call of Duty till Playstation 4 med Activisions treårscykler så hinner de knappt ens göra detta med ett intervall på fem år.

Konsolerna fortsätter även sälja med betydligt högre hastighet än förr under längre tid, och de avancerade finesser som finns i hårdvaran tar tid för utvecklarna att lära sig fullt ut. Dessutom blir hårdvaran kontinuerligt bättre och bättre utan att något tillförs annat än mjukvara. Ta till exempel Xbox One som hade väldigt mycket prestanda allokerat för Kinect, men där det undan för undan skalats tillbaka. Samma med menysystem och liknande.

När kommer Playstation 5?
Runt en tiondel av prestandan i Xbox One var helt dedikerad till Kinect när konsolen släpptes. Idag är det något mindre, men fortfarande nyttjas inte konsolen fullt ut vare sig du har kameran eller ej.

En annan väldigt stor anledning är dock det faktum att vi faktiskt redan fått nya konsoler, i viss mån åtminstone i form av Playstation 4 Pro och Xbox Scorpio. Sistnämnda har förvisso inte lanserats ännu, men ska komma i år, och en del vet vi såklart redan om den. Uppdaterad hårdvara är i sig inget nytt och Sega tillämpade detta friskt tidigare med i synnerhet Mega Drive, och Nintendo har också försökt med Nintendo 64 och dess RAM-pack.

Detta är en annons:

På flera sätt är det logiskt, när konsolerna släpptes hade den hårdvaran som senare kan erbjudas kostat multum. En Playstation 4 med Pro-prestanda vid lanseringen hade sannolikt kostar i trakterna av 8000 kronor. Teknik blir dock gammal och massproducerad och när priserna sjunker är det lättare att lägga till mer digital kräm. Det för dock med sig att spelen plötsligt måste göras i två upplagor, en till det gamla formatet och en till det nya. Det bör även optimeras till de båda så det faktiskt fungerar väl.

När kommer Playstation 5?
Sony hade givetvis kunnat släppa Playstation 4 Pro redan vid lanseringen, men problemet hade blivit det skyhöga priset.

Annars kommer de som har äldre konsolen sura ihop över att spel plötsligt fungerar illa, vilket spiller över på konsoltillverkaren, som upplevs ha övergett sina trognaste fans. Men de som kostat på sig en ny konsol vill ju känna att de fått något för pengarna med. Bara lite bättre duger liksom inte, det måste till mer.

Det här gör att jag inte är helt övertygad om att Playstation 4 Pro och Xbox Scorpio faktiskt kommer förlänga generationen fullt så länge som man kanske skulle kunnat tro. Däremot finns såklart möjligheten att Microsoft och Sony sista eller näst sista åren slopar Playstation 4 och Xbox One för att bara fokusera på de nya formaten. På så sätt kan livslängden ökas något utan att bli för underlägset exempelvis PC eller konkurrenten. Bara för att Playstation 4 och Xbox One kom prick samtidigt behöver det inte vara så - möjligheten finns ju att Microsoft eller Sony helt enkelt väljer att sjösätta en ny konsol före den andra (traditionellt är det rent av vanligast). Det var bland annat därför Xbox 360 gick så bra förra generationen, den fick helt enkelt ett försprång.

Detta är en annons:
När kommer Playstation 5?
Xbox 360 släpptes ett år före Playstation 3 och gav den ett så stort försprång att Sony inte kom ikapp förrän de nya konsolerna tagit över.

Något som ofta brukar dyka upp när det snackas nya generationer är det här med ansvar och svek från konsoltillverkarna. Skulle Sony om två år säga att de helt enkelt slopar Playstation 4 och bara kör på Pro (eller om Microsoft gör motsvarande med Scorpio och One), så kommer det ofelbart leda till att alltfler titlar får bättre stöd för den nyare konsolen medan de samtidigt sannolikt tappar till vanliga Playstation 4. Det skulle i sin tur göra sistnämnda publik väldigt besviken.

Skulle de kunna göra så? Svårt att säga, men just svekaspekten upplever jag som väldigt lättviktig jämfört med pengar. Både Microsoft och Sony har en lång tradition av att dra ur proppen oavsett eventuella svikna fans. Första Xbox släpptes exempelvis i Europa under våren 2002 och redan sent 2005 kom Xbox 360. Då hade spelen till konsolen praktiskt taget slutat komma från Microsoft efter Halo 2 som kom hösten 2004. Sony å sin sida drog ur proppen för Move tämligen omgående och samma sak med PS Vita som lämnades åt sitt öde.

När kommer Playstation 5?
Enda helt nya egenutvecklade spelet Microsoft släppte till Xbox i Europa efter 2004 var Forza Motorsport. I övrigt var det spel som remaken Conker: Live & Reloaded och det mer kompletta Fable: The Lost Chapters.

Kort sagt tror jag inte detta oroar dem så mycket som vi gamers gärna vill tro. Att utveckla konsoler är svindyrt, Xbox One-handkontrollen kostade ensamt runt miljarden (!) kronor att utveckla, tänk då resten av konsolhårdvaran. Det behövs säljas ett och annat spel och tillbehör för att ta igen det. Kan Microsoft och Sony slippa dessa kostnader och förlänga generationerna är så otroligt mycket vunnet för deras del.

Dessutom börjar spelen till Playstation 4 Pro bli riktigt snygga och det finns ingen anledning att tro annat om Scorpio än att det kommer levereras blytung grafik. Det gör ju kraven på de nya konsolerna ännu större. Om Playstation 5 och Xbox Two presterar grafik som ofta bara upplevs som snyggare om du har viss TV (4K) eller kör virtual reality - så tror jag det blir svårsålt. Och ska de blåsa Playstation 4 Pro och Scorpio av stolen kommer konsolen behöva bli svindyr. Här finns ett litet dilemma,.

När kommer Playstation 5?
En ny generation måste kunna mer än utlova bättre virtual reality för att kunderna ska strömma till, men att utklassa Pro och Scorpio som de bör göra kan bli dyrt.

Med det sagt så tror jag Microsoft och Sony kommer gå lite olika väg framledes. Xbox Scorpio är såpass mycket saftigare än Xbox One att jag delvis förstår de som väljer att beskriva det som en ny generation. Microsoft har visserligen bakbundit sig lite genom att utlova 4K-grafik i alla sina spel, men jag är övertygad om att de entusiastiskt hejar på tredjepartsutvecklare som vill göra vrålsnygga Scorpio-spel där grafiken skalas upp för att spara prestanda. Min bedömning är att nästan oavsett hur fina utvecklingsverktyg Microsoft tar fram, så kommer det vara en större utmaning att göra riktigt fina versioner till båda deras konsoler än för Sony.

Börjar Scorpio sälja riktigt bra, tror jag Xbox One kan glömmas bort fortare än många nog kanske anat. Då vill Microsoft sannolikt suga på den karamellen så länge som möjligt. Och eftersom konsolen kommer sent 2017, vill de knappast släppa en ny nästa år eller ens 2019. Mer troligt 2020 eller rent av ännu senare. Om de inte vill uppdatera den igen då förstås. Även med tre Xbox One-inkarnationer är det ett betydligt lindrigare arbete än att fixa så spel flyter med olika PC-konfigurationer, men då börjar det på allvar bli läge att glömma Xbox One. 2020 är både den och Playstation 4 sju år gamla. Då är det nästan adjö oavsett.

Om Xbox Scorpio inte säljer, så har Microsoft åtminstone kunnat säga att de haft den mest kraftfulla konsolen, vilket inom vissa kretsar otvivelaktigt är en merit. Det ger isåfall viss PR-medvind inför kommande konsoler och det tror jag betyder mycket för Microsoft. Att ha de bästa versionerna av spel är ofrånkomligen en fjäder i hatten, och jag tror det var den råa prestandan i Xbox som alls gjorde att folk var nyfikna på Xbox 360 när det begav sig. Att Sony dabbade sig med Playstation 3 hjälpte naturligtvis, men det är trevligare att ha ett varumärke som förknippas med vrålsnygga spel än Kinect, casual och TV-tittande.

När kommer Playstation 5?
Microsoft lär ha ett dedikerat event för Xbox Scorpio under året, men konsolen tycks också ska visas på E3-mässan.

För Sonys del är det lite annorlunda. Playstation 4 Pro kom redan förra året och Sony har gjort mer av en uppdatering av konsolen snarare än radikalt förbättrat den. Den är inte byggd för att hålla hur länge som helst och jag tror det är osannolikt att de någonsin kommer släppa en till Playstation 4-variant med ännu bättre prestanda. Just generationsskiften är känsliga tillfällen och jag tror inte Sony är ett dugg sugna på att låta Microsoft bli en jämbördig konkurrent igen.

Sony sitter i en fin sits för att ett år tidigare (minst) kunna ersätta Playstation 4. Pro kostar en slant, men jag tror att Scorpio kommer bli minst en tusenlapp dyrare, kanske två. De som har en Pro är i allmänhet noga med grafik, är förmodligen inte helt barskrapade ekonomiskt (då hade en köpt en vanlig Playstation 4 eller rent av en äldre konsol) och skulle förmodligen inte hänga läpp om Sony 2019 presenterar Playstation 5 och släpper den. Tvärtom, de kommer i hög grad stå först i kön. Microsoft kan inte gärna göra detsamma med något slags trovärdighet.

När kommer Playstation 5?
Underbara PS Vita fick ett både halvhjärtat och kortvarigt stöd från Sony innan pluggen inofficiellt drogs ut.

Därför lär nästa Xbox släpa efter ett år kontra Playstation 5, och det är i sig nästan förödande med tanke på Sonys försäljningsmässiga momentum just nu. Men generationsskiften är känsliga grejer och det gäller att saker och ting stämmer. Det är bara två generationer sedan Sony blåste allt med sin E3-presskonferens från 2006 och Microsofts haveri från Xbox One-utannonseringen har väl ingen glömt? Går vi ännu längre bak brände Nintendo allt med Nintendo 64 och Sega allt med Saturn.

Även enorma företag gör dessa fullständigt idiotiska misstag där man undrar varför inte du som läser eller jag kunde ha suttit med i fokusgruppen och förklarat att tio år gamla Ridge Racer och jättekrabbor för 6000 spänn eller TV, sport och digitaliserade schäfrar inte kommer få konsolerna att köpas i drivor av gamers. Därför blir det väldigt spännande att se vad som händer kommande år då jag betraktar nuet som något slags halvtid i denna generation.

När kommer Playstation 5?När kommer Playstation 5?
Ska Sucker Punch (Sly Raccoon och Infamous) eller Rare (Banjo-Kazooie och Perfect Dark) har något spel ute till lanseringen av Playstation 5 och Xbox Two borde de antagligen påbörja det per omgående.

Både Microsoft och Sony vill ha med sig nöjda gamers som gärna stödjer dem en generation till i framtiden, men det får inte ske till vilket pris som helst. Det gäller att avsluta snyggt, trots att allt mer resurser flyttas över till framtida format. Ska exempelvis Sucker Punch eller Rare ha ett spel exklusivt till lanseringen av nästa konsol - så måste de börja nu. Utvecklingen tar gott och väl tre år, så ska spelet vara ute vi lanseringen hösten 2020 så är det bäst att de sätter igång. Samtidigt betyder ju det såklart att Playstation 4 och Xbox One blir av med studio efter studio som börjar jobba på framtiden.

Men blir det som för Xbox 360 där endast Fable, Forza, Gears of War och Halo vevades om vartannat de sista åren så finns risken att folk tröttnar och vill ha något nytt.

När kommer Playstation 5?
Sony lär vara först med att presentera sin nästa konsol. De har medvinden i ryggen och går stärkta in i nästa generation.

Och det är just det slutspelet som jag tror vi nu börjar se skymten av. Ska folk välja Playstation 5 trots att Microsoft återigen upplevs ha störst trovärdighet på den tekniska fronten, eller Xbox Two trots att Sony har ett större utbud av unika spel - så gäller det att sätta igång. Redan 2019 kan jag tänka mig att Sony lanserar Playstation 5, och Microsofts nästa Xbox är på sin höjd ett år efter.



Loading next content