Svenska
Gamereactor
artiklar

En fördjupning i Justice League

Serietidningsfanatikern Henka har sett filmen och tar med dig på en rejäl djupdykning i seriernas handling...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I år har vi nu väntat på att få se Justice League på den vita duken. Efter att Avengers dök upp ökade intresset för att även se konkurrenten DC Comics göra samma sak. Det har hos många av oss varit en barndomsdröm som nu gått i uppfyllelse. Det finns naturligtvis vissa saker som skiljer sig mellan serietidningarna och filmen. Beroende på vilken serietidning du har läst kan det skilja sig väldigt lite eller väldigt mycket. I den här artikeln har vi kikat lite närmare på likheterna/olikheterna.

Efterfrågan av Cyborg har varit extremt liten. Detta kanske inte är så konstigt eftersom karaktären inte var en av de ursprungliga medlemmarna av Justice League (om vi fokuserar på de äldre tidningarna). Därför vet många inte ens vem han är. Faktum är att Cyborg inte gjorde sin debut förrän 2011. En månad senare fick han ta betydligt större plats då New 52 var aktuell och DC började om på nytt. Här fick vi följa Justice League från början och i denna version var faktiskt Cyborg med från start. Sett till karaktärer är serietidningens version väldigt lik filmversionen men det fattas en. Green Lantern!

En fördjupning i Justice League
Tror du att Barry skaffar sig en ring i framtida filmer?

Ser vi tillbaka på den animerade TV-serien var Green Lantern med från början. Någon Cyborg eller Aquaman var däremot inte med i teamet. Oftast associerar man Green Lantern med Hal Jordan men för de som enbart är uppvuxna med den animerade TV-serien lär troligtvis inte hålla med. Där var nämligen Jon Stewart jordens väktare. Vem som är Green Lantern i filmuniversumet har inte avslöjats ännu men det behöver inte nödvändigtvis stå mellan endast Hal och Jon. Det skulle faktiskt kunna vara Guy Gardner, Alan Scott, Kyle Rayner eller någon annan. Här på redaktionen tycker vi det är synd att Green Lantern inte var med i filmen men vi ser fram emot dagen då han ansluter sig till Justice League.

Detta är en annons:

The Flash är en annan karaktär som skiljer sig smått från serietidningarna. Istället för en flirtig och mer självsäker hjälte är Ezra Millers version en mer oerfaren och tillbakadragen person som inte har varit aktiv lika länge som Bruce eller Diana. Hans ''Speed Force'' är en av sakerna som skiljer sig en del från serierna. Oftast har hjälten lämnat ett sken i orange/röd färg medan det är blått i filmen. Hans dräkt är även gjord av ett hårdare material och inte av vanligt tyg. Idag har karaktären en ring runt sitt finger som dräkten förvaras i för att snabbt kunna hoppa i den när en kris uppstår. Om filmuniversumet tar efter detta återstår att se.

DC har äntligen förstått sig på Superman. Geoff Johns inverkan på universumet har uppenbarligen varit till det bättre då Superman utstrålade värme och omtanke i Justice League. Detta märks väl redan i början av filmen där han stannar kvar hos ett par barn och tar sig tid att prata dem. Vi kan till och med se hur Kal-El verkligen tänker efter vad som är det bästa med jorden när han får frågan. Superman har alltid varit någon som världens befolkning ser upp till och hyllar och nu äntligen kan man förstå varför. Äntligen kan vi se att han bryr sig om jordens invånare.

En fördjupning i Justice League
En av många gånger som The Flash och Superman har tävlat om vem som är den snabbaste av dem.

Det blev inget högkvarter ute i rymden. Warner Bros. är bara i sina tidiga år att bygga upp ett filmuniversum men till en början valde man att lokalisera Hall of Justice i Bruce Waynes hem. Detta hör till ovanligheterna då byggnaden annars varit en stor byggnad mitt i det öppna där medlemmarna träffas. Det finns även ett högkvarter ute i rymden i tidningarna men eftersom varken Green Lantern, Martian Manhunter eller andra utomjordiska varelser anslutit sig till festen än är det inte så konstigt att man till en början valt att fokusera på ett högkvarter på jorden. Med Cyborgs hjälp är det däremot inte långt ifrån att medlemmarna snart kan teleportera sig till andra platser. Kanske utforskas detta inom en snar framtid?

Detta är en annons:

Vad betyder egentligen den där scenen med Deathstroke och Lex Luthor i slutet? Den kan betyda många olika uppsättningar av fiender. Injustice Gang är en av de tänkbara uppsättningarna som till en början varken bestod av Luthor eller Deathstroke. Däremot grundande Luthor den andra uppsättningen som bestod av bland annat Joker och Ocean Master som kommer porträtteras av Patrick Wilson i Aquaman (2018). Vad namnet på denna liga skulle kunna vara eller vilka som skulle kunna vara med i den kan vi i nuläget bara gissa oss till men med största sannolikhet är detta nästa hot som gänget kommer samlas för att besegra.

En fördjupning i Justice League
Vad tror du scenen betyder?

The Flash och Superman har länge tävlat om vem som faktiskt är den snabbaste av dem två. Denna scen från filmen var en härlig blinkning åt fansen eftersom den var väldigt träffsäker. The Flash har trots allt sprungit tillbaka i tiden och förhindrat mordet på sin mamma och orsakat ''Flashpoint'' som hans film kommer baseras på. Kanske kan man därför tänka sig att han ändå är den snabbaste av dem? Vad tror du?

Steppenwolf är filmens skurk och även han skiljer sig en del från tidningarna. Han är en ganska nyskapad karaktär (2012) men som snabbt visade vart skåpet ska stå. I ett annat universum mördade han både Wonder Woman och Superman innan universumets Batman lyckades tillfälligt besegra honom. I filmen vet vi inte mycket om honom men det är tydligt att han har någon sorts koppling till Darkseid, vilket han även har i serierna. Där är han en general i Darkseids armé och har faktiskt återuppstått för att sedan stå vid hans högra sida. Kanske kan vi därför vänta oss att återse Steppenwolf?

Justice League verkar inte ignorera Barrys tragiska barndom. Som det nämns i filmen dömdes hans far för att ha mördat Barrys mor, fastän Barry hävdar något annat. Som jag nämnde tidigare har hjälten sprungit tillbaka i tiden för att förhindra mordet av sin mor för att då upptäcka att någon annan besitter samma krafter som han. Reverse-Flash är en av de vidrigaste skurkarna DC skapat som endast lever för att ruinera Barrys liv och med stor sannolikhet lär vi snart se honom i filmuniversumet.

En fördjupning i Justice League
Vilken Green Lantern vill du se framöver?

Minns du scenen från Batman v Superman: Dawn of Justice där The Flash varnade Bruce för framtiden. Lois Lane är nyckeln och Bruce hade rätt om Superman, säger Barry. När Supes återuppväcks i den här filmen har ingen av hjältarna kraft nog att sätta stopp för honom. Varken ord eller superkrafter hjälper. Den enda som lyckas lugna honom är Lois Lane. Detta talar för att ett liknande scenario troligtvis lär uppstå i framtiden och kanske är Luthor med nyförvärvade fiender orsaken till det?

I tillbakablicken vi får ta del av som utspelar sig under kriget mot Steppenwolf ser vi inte bara atlanter, amazoner och människor utan även en Green Lantern. Något sånt här krig existerade aldrig i tidningarna och skiljer sig därför en del. Värt att notera är dock att detta inte var ''vår'' Green Lantern utan någon helt annan varelse. Däremot kan detta mycket väl ha varit en person som ringen tillhört innan den hamnade hos en Green Lantern från jorden. Antingen det eller så var detta någon helt annan väktare. Vad tror du?



Loading next content