Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi korar Marvels 10 bästa filmer

Vi har diskuterat, debatterat, grälat, ropat, skrikit, bråkat och hotat varandra med Hulk-stryk för att kunna slutföra denna topplista...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(10) CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER
Det var många av oss som gick in med skeptiska miner när Marvel avslöjade att skådespelaren Chris Evans (aka ex-Humans Torch) skulle axla rollen som Avengers-ledaren Captain America. Men när Captain America: The First Avenger rullade ut på bioduken så blev det snabbt uppenbart för alla fans att Evans var klippt och skuren för rollen. Filmen lyckades sen med att servera en mix av charmigt 40-tal, minnesvärda introduktioner av karaktärer som Peggy Carter och (en ung) Howard Stark, och pampig action med Marvels sköld-kastande hjälte. Visst, filmen må ha sina svagare stunder. Men det går inte att argumentera emot att den lyckas helt fantastiskt med att fånga in kärnan av Captain America, samtidigt som man bjuder på massor av sött godis till alla fans av karaktären. Och när eftertexterna rullar, med hjältens härliga musiktema, så är det svårt att inte sitta med ett leende på läpparna.

Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(09) THOR: RAGNAROK
Med den tredje Thor-filmen så bestämde sig Marvel att prova något nytt (jämfört med de två föregångarna). Regissören Taika Waititi kastades in bakom rodret och lyckades koka ihop en av Marvels mest underhållande filmer. En retro-doftande och actionfylld komedi som gång på gång bjuder på skratt tillsammans med Thor-skådisen Chris Hemsworth (vars komiska timing är snudd på briljant). Tom Hiddlestons Loki fortsätter även att imponera, och nya karaktärer som Korg och The Grandmaster är klockrena tillskott till Marvels filmvärld. Handlingen kring filmens skurk lämnar visserligen en hel del att önska, men Thor: Ragnarok är som rock'n roll kombinerat med en färgglad Jack Kirby-serie. Omöjlig att inte gilla.

Detta är en annons:
Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(08) ANT-MAN
Idén om en film om en "hjälte'" som kan krympa sig till myrstorlek blev utskrattat på nätet. "Nu har väl Marvel tappat förståndet?", tänkte många men icke! Alla var vi rysligt skeptiska efter att Edgar Wright hoppade av filmen när Marvel vägrade låta honom uppfylla hans vision och ingen regissör därefter ville röra manuset. Det hela stod stilla väldigt länge men biopremiären fördröjdes inte för det men snart tillträdde Peyton Reed projektet som i slutändan blev kanon. Ant-Man var en frisk fläkt för Marvel på så vis att den erbjöd en avskalad superhjältefilm som inte handlade om någon skurk som ville härska över världen. Det kändes som en härlig spionfilm med klockren humor från Paul Rudd, Michael Peña och David Dastmalchian. Ant-Man var dessutom ett bevis på att det går att göra bra filmer om de larvigaste superhjälte också. Så länge det finns ett bra manus spelar hjältens krafter ingen roll.

Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(07) THE INCREDIBLE HULK
Att denna underbara, underbara film inte nämns oftare när det pratas om Marvel-favoriter - är skamligt. För även om Mark Ruffalo är bra som Bruce Banner/Hulk var det enligt oss på Gamereactor Ed Norton som spelade rollen allra bäst. Norton var perfekt som Banner och filmen i sin helhet, var lika mörk som upplyftande, lika stillsamt stilfull som bombastisk och proppad av illgrönt raseri.

Detta är en annons:
Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(06) IRON MAN
Marvel var tokfärska i filmvärlden och efter att ha jagat både DiCaprio, Cruise och Damon för rollen som Tony Stark, var det skräpregissören Jon Favreau som slet med sig sin bäste kompis och satte ihop en film som inte bara förändrade klimatet i hela filmvärlden men satte Marvel Studios på kartan och grävde en ultrastabil grund för den serietidningshysteri vi njutit av sedan dess. Iron Man är snärtigt tight, cool, snygg, klockrent berättad och välspelad. Den har tonvis med attityd, en perfekt hjälte och en klockren skurk.

Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(05) SPIDER-MAN: HOMECOMING
Efter fem filmer hittade Spider-Man äntligen hem. Vi alla gillade flera saker med både Raimis och Webbs tolkning av Marvels mest populära superhjälte men det är trots allt Marvel själva som känner honom bäst. I Homecoming lyckades man klockrent visa hur Peter Parker och Spider-Man bör vara och den stora problematiken att leva ett dubbelliv. Filmen lyckas även sticka ut från andra Marvel-filmer tack vare high school-inspirationen blandat med filmmagi från John Hughes. Spider-Man: Homecoming var en ypperlig introduktionsfilm för hjälten som gav oss lite ljus efter de tragiska händelserna i Captain America: Civil War. Vi kan inte vänta på att få se mer av Tom Hollands klockrena porträttering av Peter Parker / Spider-Man. För ska vi bortse från nostalgi och jämföra serieförlagan så är detta den mest trogna filmadaptionen hittills.

Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(04) GUARDIANS OF THE GALAXY
När Marvel, sin goda vana trogen, satsade allt krut på en förhållandevis oprövad regissör med endast ett par mindre indierulle på sin meritlista och lät honom göra lite som han ville med en serie som jämfört med mycket annat i företagets digra seriearkiv - alltid känts relativt ointressant, var det inte många som började bygga tokhype, direkt. Tvärtom. Guardians flög lite under radarn fram till de första trailersekvenserna dök upp på nätet, vilket ledde till att Marvel-fansen började flåsa häftigt. Den färdiga filmen var färgstarkt retromysig, som en vildsint mix mellan Star Wars, Indiana Jones och The Goonies och James Gunns känsla för lättsam men attitydfrisk humor - fungerade perfekt. Guardians står sig som Marvel Studios fjärde bästa film.

Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(03) THE AVENGERS
2012 så var det äntligen dags att få se om Marvel Studios skulle lyckas med sitt efterlängtade storprojekt. Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow och Hawkeye skulle stå sida vid sida för att introducera Avengers för första gången på film. Förhoppningarna var självklart enorma hos oss fans, och vi blev inte besvikna. Avengers lyckades bli en helt fantastisk avslutning på det som Marvel Studios hade byggt upp med resten av filmerna från Phase 1. Ett film-event fullproppat av härlig gruppdynamik, färgstarka moment och sinnesjukt snygg action. Det finns få scener från resterande Marvel-filmer som slår den när gruppen samlas i en cirkel, i kriget mot Chitauris, samtidigt som Avengers-temat dundrar ut på högtalarna. Den hamnar inte på toppen av vår lista, men känslorna som Avengers bjöd på när vi såg den för första gången är något som vi aldrig glömmer.

Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(02) CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR
Den tredje Captain America-filmen hamnar på en stabil andra-plats på vår lista. I Civil War kombinerar Russo-bröderna den härliga popcorn-film-känsla som Avengers bjöd på ihop med den lite mer dystra och seriösa atmosfär som vi fick uppleva i The Winter Soldier. Och resultatet blev till en drömrulle för superhjälte-fans. Flygplatsscenen känns som direkt hämtad från en episk fight från Marvels serietidningar och serveras med otroligt snygg koreografi ihop med mängder av minnesvärda scener mellan hjältarna. Och den mörka och emotionellt tunga finalen mellan Captain America och Iron Man blev sen till en perfekt avslutning. Filmen jobbar med mängder av händelser från tidigare filmer, är fullproppad av hjältar, och gav favoriter som Spider-Man och Black Panther vassa entréer till "Marvel Cinematic Universe". Och allt vävs samman på ett riktigt snyggt och smart vis. Captain America: Civil War höjde ribban för vad vi kan förvänta oss av superhjälte-filmer och bjöd på en filmupplevelse utan dess like.

Vi korar Marvels 10 bästa filmer

(01) CAPTAIN AMERICA: WINTER SOLDIER
Med Captain America: The First Avenger och The Avengers i bagaget var en stor del av biobesökare fortfarande inte förtjusta i Captain America. Inte ens vi på redaktionen var särskilt hungriga på Winter Soldier strax innan premiären. Tre år senare är det den bästa filmen Marvel gjort (17 stycken) och vi kan inte få nog av Russo-brödernas täta spionthriller som doftar härligt 70-tal. Captain America: The Winter Soldier visar dessutom att dödsfall inte nödvändigtvis behövs för konsekvensers skull. Efter filmens slut är Shield krossat och Hydra är starkare är någonsin förr. För oss växte Steve Rogers något otroligt som karaktär i filmen och vi kan inte göra annat än att tacka Russo-bröderna för vad de tillförde till Marvel. De visade tydligt hur man gör en spännande spionthriller i superhjältetappning och något vi framför allt älskar är fighting-koreografin. Här räknas varje slag, och vi kan själva känna när karaktärerna snart inte orkar mer. Det var tack vare Russos insats i Winter Soldier som vi även fick fenomenala Civil War och kommande Infinity War och för det är vi evigt tacksamma.

Vilka är dina tio favoriter av de 17 filmer som Marvel gjort?



Loading next content