Svenska
Blog

Jag gillade Black Panther

Som jag skrivit förut har mitt intresse för Black Panther varit väldigt litet. Filmen har känts oerhört ointressant på förhand, även om jag alltid trott att den kan bli bra eftersom Ryan Coogler regisserat den. Av olika skäl hann jag aldrig se den igår på premiären utan fick vänta tills idag. Lyckligtvis var den bra och inte en besvikelse likt Thor: Ragnarok.

Kritiker har hyllat filmen för att ha den bästa skurken hittills och jag är nog villig att hålla med. Visst, det säger inte särskilt mycket men Michael B. Jordan lyckades göra en suverän insats som skurken Erik Killmonger och står sig som den bästa skurken hittills. Även Ulysses Klaue är toppen. Vad jag däremot inte gillar särskilt mycket är Black Panther själv. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är jag inte gillar men jag tror helt enkelt inte att jag gillar Chadwick Bosemans porträttering. Jag tycker dessutom det finns för få scener där han får glänsa och jag hade uppskattat att se honom utnyttja sina krafter mer än att förlita sig så mycket på teknologin.

Jag älskade att Coogler lyckades visa hur häftigt Wakanda är och hur olikt det är från andra länder. Det ger filmen en unik känsla och för de som inte vet något alls om landet får ta del av hel del intressanta saker. En personlig favorit är ceremonin som görs inför en ny kung.

Det finns mycket gott att säga om filmen men då jag vill hålla det här inlägget fritt från spoilers väljer jag att inte säga mycket mer. Är du ett fan av tidigare Marvel-filmer eller bara vill se att de varierar sig och gör något nytt så funkar Black Panther alldeles utmärkt. Det bjuds på drama, snygg action, balanserad humor samt intressant politik. Det borde vara tillräckligt många anledningar till att göra ett biobesök.

8/10

Jag gillade Black Panther

HQ