Svenska
Blog

Perfect Dark och Fable gör comeback?

Skrivet av Jonas den 5 januari 2018 kl 16:39

Det blev rejäl diskussion kring dagens rykte om att Microsoft sägs förbereda sig för att återuppväcka en hel rad av spelserier vi inte sett på länge. Hur trovärdigt det är, är svårt att säga, men jag konstaterar att det som vanligt med rykten handlar om befintliga spelserier. Det är svårare att påstå att Microsoft gör ett spionspel med fantasytema än att hävda att en uppföljare till Blinx (Gud förbjude) är på väg.

Hur som helst, om uppgifterna stämmer verkar det alltså som att flera gamla spelserier är på väg tillbaka. Det mest intressanta är förmodligen Fable, vilket också är det mest sannolika. Playground Games jobbar som bekant på ett rollspel av något slag, och det är en brittisk studio som enligt Wikipedia består av folk från Codemasters, Bizarre Creations, Criterion Games, Ubisoft Reflections, Slightly Mad Studios, Black Rock Studio, Juice Games, Sony Liverpool och "other world-class developers". Vi vet att när Lionhead Studios stängde anställdes flera av just Ubisoft Reflections, och med tanke på hur stora Playground Games blivit senaste två åren, verkar det rimligt att tro att där finns ett antal före detta Lionhead-utvecklare bland de anställda.

Nu vet vi såklart inte om Playground Games gör rollspelet för Microsofts räkning alls, men de har släppt tre spel (Forza Horizon 1-3) varav samtliga getts ut av Microsoft. Det verkar helt enkelt ganska sannolikt att de fortsätter samarbetet, och det stämmer dessutom med tidigare rykten. För min egen del tror jag att detta stämmer, inte bara baserat på dessa nya uppgifter, utan det är tankegods jag bollat med tidigare.

Fable var en av Microsofts storsäljare och hade förmodligen fortsatt vara det om inte Lionhead gjort ett uselt Kinect-spel och sedan påbörjat ett partyspel istället för att satsa på del fyra. Att låta extremt begåvade Playground Games göra vad som i allt väsentligt blir en nystart för serien känns fullständigt logiskt. Den ordinarie serien har varit borta i åtta år nu, det är lika lång tid som hela förra generationen var. Det är helt enkelt dags att visa upp något nytt och låta fräscht blod göra detta, och jag är väldigt glad att det tycks bli en brittisk studio som förvaltar det brittiska arvet.

De övriga spelen i ryktet då? Jag har svårt att förstå varför inte Microsoft förvaltat Rares arv bättre. Ett vuxet och respektlöst Conker hade kunnat bli skitkul, Banjo hade fyllt ett stort hål i spelutbudet, Battletoads hade varit fanservice av rang och Kameo är på tok för cool för att bara försvinna. Och så har vi Perfect Dark. Microsoft älskar actionspel. Givetvis borde de till varje pris försökt göra något mer här. De vågade ju ge Killer Instinct till en annan studio och borde absolut kunna ha gjort samma sak med detta.

Att det nya spelet sägs vara tredjeperson gör att jag tycker det känns mer troligt. Perfect Dark med ett Splinter Cell-liknande upplägg hade förmodligen haft en hel del potential och jag hoppas att det stämmer. Det är dock i hög grad önsketänkande och jag är långt ifrån säker på att det finns någon sanning i detta. Och inte heller kan jag komma på vilka som isåfall utvecklar. Knappast Rare. The Coalition kanske, de har onekligen tredjepersonsexpertisen? Har de två team idag? Nja, jag är tyvärr skeptisk, även om det inte är helt uteslutet.

Det tredje spelet som nämns är MechAssault. På flera sätt känns det alldeles våldsamt logiskt, men även som en riktig lågoddsare. Med MechAssault skulle Microsoft ha ett multiplayerspel som de lätt kunde sälja kosmetiska tillbehör till (hur vill du utsmycka din mech?) och där de bara kunde vräka på med blytung grafik för att visa vad Xbox One X går för. Men Titanfall har ju inte lyckats sälja sådär våldsamt bra, inte MechAssault-spelen heller - eller något annat västerländskt mech-spel heller för den delen. Nja, skeptiskt mot detta med, även om jag verkligen hoppas att det händer då MechAssault 2: Lone Wolf var ett av mina favoritspel till Xbox.

Till sist är det två mindre rykten, ett som gör gällande att årets ofrånkomliga (väl?) Forza Horizon 4 kommer att utspelas i Japan och ett annat om att Halo kommer få ett Battle Royale-läge. Båda dessa kan mycket väl visa sig stämma. Horizon borde erbjuda Japan förr eller senare och givetvis lär Halo, precis som alla andra förstapersonsskjutare, på något sätt inspireras av det överlägset hetaste spelläget just nu. Får man drömma kommer sistnämnda inkludera ODST-trupper istället för starka Spartan-krigare.

Perfect Dark och Fable gör comeback?

Att Fable skulle vara borta för alltid verkar osannolikt, och tidigare uppgifter om Playground Games kommande rollspel passar helt och hållet in på dagens rykte.

HQ