Svenska
Blog

En grymt spännande konsolgeneration

Skrivet av Jonas den 17 januari 2018 kl 19:17

Vi hade en intressant diskussion idag på redaktionen om konsolerna och deras försäljning. Playstation 4 säljer ju så förbaskat bra idag att det liksom inte är någon tävlan, och kanske finns risk för monopolställning. Och det kan man kanske tycka vid en första anblick. Men faktum är att det enligt min ringa mening ändå får räknas till en av de jämnaste och mest spännande generationer vi haft.

Vi gick in i denna era med domedagsprofeten som förkunnade att konsolerna hade gjort sitt. Playstation 3, Wii och Xbox 360 (samt Wii U om man nu vill räkna den till förra generationen) sålde tillsammans i runda slängar 300 miljoner enheter. En absolut hiskelig massa konsoler. Och det var jämnt, alla tre sålde i stora drag lika mycket. Dessutom bröts en väldans massa ny mark med sjukt många nya stora spelserie och på flera sätt kommer förra generationen nog betraktas som den kanske främsta någonsin.

Men den nuvarande startade å andra sidan sent 2013. Den är därmed bara fyra år och två månader gammal. Alltså hälften så lång som den förra. Och det är nu försäljningen börjar ta fart. Playstation 4 fullständigt utklassar sin föregångare, Xbox One är inte så långt efter Xbox 360 och Switch slår självaste Wii på fingrarna.

Det är allt annat än sömnigt och det tog lite tid att komma igång efter den aningens utdragna pensioneringen av Playstation 3 och Xbox 360 som nog var för populära för sitt eget bästa. Men nu dundrar det på med ilfart. Jämför man med förrförra generationen då Sony krängde 155 miljoner Playstation 2 medan Microsoft och Nintendo nådde drygt 20 miljoner - så har vi ett skolexempel på när konkurrensen inte riktigt fungerar. Japan fastnade i ett grafiskt träsk eftersom de hade investerat för mycket i Playstation 2 med följden att det blev en bärbar nation kommande decennium och Nintendo trampade vatten och visste inte riktigt vad de skulle göra med sin Gamecube. Microsoft slungade pengar på sin Xbox som om det inte fanns någon morgondag och piratkopieringen var galopperande - vilket drabbade tredjepartsutvecklare minst lika mycket som Microsoft.

Generationen innan dess såldes drygt 150 miljoner konsoler (en del vill räkna med Dreamcast här, men den gör varje till eller från i slutändan), och innan dess nådde Mega Drive och Super Nintendo drygt 80 miljoner enheter. Den nuvarande, med Playstation 4 i klar pole position, är i slutändan en av de jämnaste och mest lovande vi haft. Försäljningen ökar och att slå 300 miljoner sålda enheter borde vara fullt möjligt på betydligt kortare tid än de åtta-nio år förra generationen behövde på sig.

Det som skaver denna generation, tycker jag istället är bristen på nya spelserier. Microsoft är lätta att pengar finger åt, men det gäller genomgående. Väldigt mycket har handlat om nya versioner av gamla spel, vare sig det är remasters eller remakes, alternativt uppföljare i befintliga serier. Här finns fortfarande en del att jobba på, och det är jag övertygad om kommer att komma.

Med det sagt så är det ändå spännande tider. Sonys mer gamer-vänliga inriktning i början av generationen betalade igen sig, Microsofts mer gamer-fientliga inriktning straffade sig och Nintendos experimenterande visar att om du har en bra idé så kommer folk faktiskt att köpa oavsett prestanda. Kort sagt känns det hälsosamt och vettigt, konsolvärlden känns otroligt het och snacket om att konceptet skulle vara död tror jag bara är att pensionera för lång tid framöver.

En grymt spännande konsolgeneration

Wii är Nintendos genom tiderna mest sålda stationära konsol, men jag är övertygad om att Switch slår den. Vad tror du?

HQ