Svenska
Blog

Såååå... Nintendo Labo?

Skrivet av Jonas den 19 januari 2018 kl 01:17

Jag såg trailern. Funderade ett tag och kollade igen. Till att börja med; det är inte en produkt för mig i första hand. Jag har noterat att otaliga gamers suckat och resonerat något i stil med "skulle jag leka med kartong, nähe, tror inte det va", ungefär som att det någonsin varit tanken att de skulle lägga ner jakten på de två sista Super Mario Odyssey-månarna (där en givetvis är hopprepet!) och flirtandet med alla waifus i Stardew Valley för att bygga pianon i kartong.

Såhär är det. Inte alla produkter som skapas måste vara anpassade för alla. Ibland görs det spel som är medvetet gjorda för att tilltala yngre eller äldre, killar eller tjejer, actionfans eller pusselentusiaster och så vidare. Om det kan man tycka vad man vill, och det går naturligtvis bra att gilla spel oavsett tänkt målgrupp (själv har jag stolt 1000 av 1000 achievements-poäng i Hannah Mpntana och har sedan dess "Best of Both Worlds" klistrad i hjärnbarken så jag varje vecka vid ett tillfälle kommer på mig själv med att ofrivilligt nynna den).

Med det ur världen så är min andra tanke - fy fasen vad underbart. Vi spekulerade en hel del på vår redaktion och med våra internationella kollegor om vad som egentligen skulle visas. Kanske en Switch Mini? Eller en billigare enhet med fasta Joycons avsedd för bärbart spelande? Eller något vifttillbehör för ett nytt Wii Sports. Men just det här är lite av tjusningen för mig. Man vet aldrig vad man får med Nintendo.

Jag tvingas förhålla mig, tänka till, får känna mig förvånad. Om jag så hade gissat hela vägen fram till E3 vad de skulle visa hade jag aldrig dragit till med 'gör det själv'-attrapper i wellpapp. Det är en trevlig känsla att få bli så överraskad i en bransch där det som ofta är dragplåster är någon uppföljare eller en ny version av en klassiker.

Efter att ha kollat på roliga och mindre roliga Photoshops med Nintendo Labo, har jag till slut ändå landat i att jag gillar detta. Jag gillar att få bli överraskad och jag tror faktiskt det här kommer gå väldigt bra. Det är betydligt billigare och mer miljövänligt än plast, och därför kan det lätt spelas fler produkter och kreativa grejer. När man ledsnar på det går det enkelt att återvinna eller bara slänga istället för att ha gamla plastrattar, primitiv elektronik och i värsta fall trasiga grejer hemma som man inte har hjärta att göra sig av med (det är väl inte bara jag som TV-spel väcker ha- och samlarbegär hos?).

Kort sagt, för målgruppen (som inte är jag - och det känns hanterbart) kommer det här nog vara kanonkul och vips har Nintendo kanske skapat otroliga mängder nya gamers som växer upp och där faktiska konsoler kan vara nöjescentrum istället för tablets och datorer. Och för att som gillar TV-spel är det goda nyheter, vilket späder på det jag skrev om igår. Framtiden för detta community ser ljust ut, och tack vare Nintendo rent av ännu ljusare.

Såååå... Nintendo Labo?

Nintendo är fiffiga och tänker inte bara utanför lådan, utan de bygger robotar, telefoner och pianon av den.

HQ