Svenska
Blog
Blade Runner 2049 = Fantastisk

Blade Runner 2049 = Fantastisk

Skrivet av Petter den 11 oktober 2017 kl 10:01

Jag skulle ju se den på premiären, men kom aldrig iväg. Tyvärr. Men igår var det då äntligen dags och även om vi tvingades betala 150 kronor för 3D-biljett (herrejösses filmvärlden - lägg ned denna skit nu en gång för alla) så var bioupplevelsen faktiskt riktigt härlig. Biostaden Östersund har uppgraderat allt från stolar till projektorer, högtalare samt förstärkeri och även om det natuuuurligtvis finns gott om bättre biografer, var gårdagen inte helt risig - ur ett rent tekniskt perspektiv.

Filmen då? Magiskt bra, precis som väntat. Jag älskade den, och med tanke på hur otroligt förtjust jag är i originalet - var såklart förväntningarna skyhöga. Denis Villeneuve är en mästare. En mästare. Prisoners, Sicario och nu Blade Runner 2049 (Arrival gillade inte jag) är etre tydliga bevis på hur otroligt kapabel denne herre är på att bygga djup, nyanser, nerv och spänning. Han har ett sätt att berätta på som är gammaldags och ett avbräck från alla hoppklippta, überstressade green screen-explosioner som går upp på bio nuförtiden. Denis skapar andrum, mening, motiv och massor av dynamik i sitt förhållningssätt till karaktärsdrivna berättelser och i kombination med Gassners makalösa produktionsdesign och Deakins minst lika makalösa foto - var Blade Runner 2049 en renodlad fröjd. Sanslöst skickligt gjord.

Om jag ska leta svagheter finns det två, som jag mer än gärna har maximalt förbiseende med, men som ändå existerar. Gosling är inte jättebra här, enligt mig. Han har problem med den där stoiska uppsynen, faller tillbaka på sina typiska "ismer" lite väl ofta och tappar i närvaro under vissa nyckelscener,. Jag tycker dessutom inte att Leto var särskilt bra, även om han bara medverkade i cirka 121 sekunder. Han kändes lite tramsig med sina extremt högtravande monologer och här hade jag mycket hellre sett en karaktär/skådespelare som mer påminner om Joe Turkels Eldon Tyrell. På det stora hela var dock filmen fantastisk och kanske det snyggaste jag sett The Revenant.

HQ