Svenska
Blog
The Last Jedi (innehåller spoilers)

The Last Jedi (innehåller spoilers)

Skrivet av Petter den 15 december 2017 kl 09:49

OBS! Den här bloggen är fullknökad av spoilers.

Mina förväntningar var skyhöga. Eller nej! De var astronomiska. Att jag skulle bli en liten gnutta smygbesviken kändes därmed som en självklarhet. Och det blev jag ju, också. Fast bara en smula. För Star Wars: The Last Jedi var verkligen ingen dålig film, tvärtom. Den var ganska bra, med fokus på "ganska". Jag gillade vissa partier väldigt, väldigt mycket medan jag mest satt och vred mig i biostolen av uttråkning - under andra. Jag tänkte faktiskt spalta upp det, lite lätt sådär. För att jag är gammal, trött och framförallt lat. Here goes nathink!

De bra delarna i Star Wars: The Last Jedi:
+ Jag älskade Serkis porträtt av super-Sithen Snoke. Snacka om otäck, smart, ondskefull, manipulativ och framförallt äcklig sate. Rösten satt som en smäck och han spelade rollen med perfekt avvägning mellan renodlad ondska och finess.

+ Adam Driver var verkligen strålande som Kylo Ren i den här filmen. För medan jag tyckte han var lite valpig under vissa delar av The Force Awakens var han här riktigt cool. Slitningarna mellan de goda delarna som fortfarande lever inom honom och den ondska som han önskar ska äta honom levande - porträtterades ursnyggt och han börjar verkligen växa in i rollen som en ny Vader.

+ Luke och Leia hedrades, hyllades och fick ett ytterst värdigt avslut inom Star Wars-världen som jag för evigt kommer att älska. Två ikoniska karaktärer som jag växt upp med, som inte hade kunnat behandlats på ett bättre sätt. Visst hade det varit skoj att haft kvar Skywalker i film nio, men det är o andra sidan inget jag kommer att sörja eftersom han dog på det bästa sättet tänkbart.

+ Boyega var kanon som Finn och Isaac var toppen som Poe. Två skapliga skådespelare som känns som gjorda för sina Star Wars-karaktärer. Trevlig dialog och trovärdigt skådespeleri.

+ Rymdstriderna var fantastiska. Snacka om ursnygga effekter! Jag satt och rös under flera av stridsscenerna och tyckte att allt från Star Destroyer-partierna till svärdfighterna regerade. Läcker koreografi och klockrena upplägg.

+ Musiken var som vanligt briljant. Jag har verkligen ingenting att klaga på här. Nada surf.

De kassa delarna i Star Wars: The Last Jedi:
- Jag gillade inte alls all den humor som Rian Johnson stoppat in i filmen. Den något mörkare tonen från The Force Awakens var som bortblåst här och det hela kändes bitvis mer som Spaceballs II än en Star Wars-uppföljare. Bara att inleda rullen med ett "din mamma"-skämt säger faktiskt det mesta. Jag gillade inte heller att Disney petat in 200 nya gosedjurs-figurer bara för att sälja merch. Kändes krystat och fjantigt.

- Snoke dog alldeles, alldeles för snabbt och alldeles för enkelt. Universumets mäktigaste Sith dog en riktig Full Frys-död, som en klantröv, vilket bara kändes som en del av ett stressat manus. Överlag var vissa delar väldigt forcerade och filmen försökte helt klart klämma in för mycket på samma ställen. The Last Jedi var ojämn som tusan rent pacing-mässigt och skulle behövt ett par månader till på klippbordet enligt undertecknad.

- Jag gillar Rey som karaktär men Daisys skådespeleri var i denna film både platt och ensidigt. Det märktes tyvärr tydligt att hon är förhållandevis oerfaren och i scenerna mot Luke på den där stenplaneten kändes det stundtals som att filmen stod helt stilla, och bara trampade på exakt samma punkt.

HQ