Svenska
Blog
Varför Luke inte är någon Jedi längre i Episod 8 (Potentiella Spoilers)

Varför Luke inte är någon Jedi längre i Episod 8 (Potentiella Spoilers)

Notera denna blogg innehåller spekulationer utifrån annat Star Wars material och kan möjligen innehålla Spoilers inför Episod 8.

Om två veckor så släpps en bok som handlar om berättelser om Luke Skywalker mellan episod 6 och 7. Dessa berättelser i boken är berättade ur andra personers synvinklar och kan därför vara ändrade eller delvis felaktiga men jag har läst igenom en rejäl artikel om boken och vad den handlade om och den i-princip sa vad jag har misstänkt skulle hända med Luke hela tiden. Han är ingen Jedi längre. Han är inte heller en Sith. Han är inte ens del av The Light side av the force längre. Han är någonstans i mitten. Att The Jedi som vi såg i the prequels hade fel hela tiden. De var lika fel som The Sith var. Detta var något George Lucas försökte förmedla i prolog filmerna som The Clone Wars tv-serien gjorde så mycket bättre. Att att vara på en extremsida av The Force oberoende om det är den goda eller onda sidan är fel.

Efter episod 6 så berättar boken att Luke åkte runt för att upptäcka vad det force egentligen är. Vad är egentligen kraftens natur. Är den god eller ond eller ingetdera. Att följa kraftens flöde inte försöka styra den eller bara se en synvinkel av den. Att kunna använda alla delar av the force. Detta är ett koncept i Star Wars som har funnits länge. Därifrån kommer termen Grey Jedi oberoende hur rätt eller fel termen är. Även nya canon har utforskat de här aspekterna i t.ex. Star Wars Rebels. Ahsoka boken och nu den här boken. Att vara mitten. Men samtidigt stå för rättvisa. Det är komplicerat. Som alla teologi borde vara. Fiktionell eller icke

Att den Luke vi ser i episod 8 har sett bortom vad en Jedi och Sith är. Att vara en del av kraften betyder något så mycket mer än deras antika krig mot varandra. Att man tar del av ens känslor, inte förtrycka de som Jedi gör eller låta de kontrollera en som Sith gör. Att allt är del av kraften. Men vi vet att Luke hade en jedi akademi som sen blev förstört av vad jag gissar är Kylo Ren. Men jag undrar om det bara var en ett namn och de jedi eller att han försökte kombinera sina nya lärdomar med de gamla jedi för att bli som en beskyddare av galaxen som The Jedi en gång var och detta föll och Luke insåg att Jeid ska vara inte del i striden att de gör mer skada än nytta.

Varför berättar jag detta? För att motbevisa teorierna om att Luke är ond. Nej han är inte ond. Han ser helt enkelt ingen anledning i varför han ska slåss mer. Hans tid är över. Bilden är på Ahsoka där hon har vita ljussablar som visar att hon är i mitten.

HQ