Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Matrix

The Matrix

Redaktionens största Matrix-älskare har på nytt kärat ned sig i bröderna Wachowskis tidlösa actionmästerverk, denna gången på HD DVD

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Aaaaah, Matrix. Du underbara du. Jag älskar dig. Det har jag gjort sedan jag för första gången fick syn på dig och allt du hade att erbjuda. Äntligen har du anlänt på HD DVD och jag bugar mig djupt efter att ytterligare en gång ha njutit av dina härliga kvaliteter!

HQ

The Matrix är en av få moderna actionrullar som om 50 år kommer att kommas ihåg som ett tvättäkta mästerverk. Matrix, Terminator 2 och The Rock är de tre första moderna actionklassikerna jag kan komma att tänka på då jag funderar i termer "framtidens åsikter". Jag tror absolut att petiga filmnördar om 50-100 år kommer att sitta och analysera Neos sparsamma dialog och slänga sig med uttryck som "bröderna Wachowski var den tidens största visionärer". För det var de, även om det idag blir allt svårare att tycka just detta.

Orsak? The Matrix Reloaded var absolut superskräp och The Matrix Revolutions fick mig att vilja kräkas. Andy Wachowski och Larry Wachowskis storslagna framtidsepos haltade och deras goda idéer omvandlades till hemsk sörja. Som gräddan på moset stack Larry bort på klinik och fick gamle herr kalsongkapten utbytt mot en kvinnlig dito. Idag heter han Lana, eller något sånt. Det gick käpprätt utför med andra ord, totalt vanvett. Härdsmälta. Men innan det gick åt fanders hann de med att göra The Matrix, första filmen, och den är så märkvärdig att jag får utslag.

The Matrix är tänkvärt fiffig, underhållande fantasirik, faschinerande cool, snygg, jämn, ambitiös, spännande, rolig, häftig och älskvärt annorlunda. Det är den fortfarande. Fortfarande allt det där. I love it. Att se den i fem gånger DVD-upplösningen är en ren njutning, även om bilden är sämre än vad jag hade hoppats på.

Bilden:
The Matrix levereras här i 1080p/VC-1-kodad 2.40:1-widescreen-bild innehållande en hel del mysiga kvaliteter. Till att börja med ska det sägas att Warner gjort ett grymt jobb med omarbetningen direkt från master, för med tanke på hur usel bilden i den gamla DVD-upplagan är hade detta kunnat sluta betydligt värre. HD DVD-bilden är sanslöst detaljerad, kontrastrik och här saknas ingen dynamik i bilden.

Detta är en annons:

Däremot är The Matrix på HD DVD ännu mer tintad mot grönt än sin redan supergröna DVD-version, och det blir lite väl mycket grönt. Jag tycker också att Warner slarvat med konsekvensen då vissa scener tappar i kvalitet, ett problem som jag märker oftare på HD DVD än på Blu-Ray, rent generellt. Inledningsscenen är exempelvis superb (då Trinity smiskar poliser) medan scenen då Neo blir inkallad till sin chef är grynig, brusig och urblekt ful. Överlag är The Matrix en av de bättre HD DVD-releaserna bildmässigt, men ändå inte alls lika imponerande som King Kong är på HD DVD, som fortfarande är bäst på formatet.

Ljudet:
Dolby TrueHD 5.1-ljudet i denna utgåva rockar. Rakt igenom. Jag har faktiskt ingenting att klaga på alls förutom att mina grannar nu är sura som svin, efter kvällens våldsamma genomtittning. Underbar renhet i ljudet, strålande dynamik och perfekt mix gör detta till en ljudmässig förstaprisvinnare.

Extramaterialet:
Här finns en musikvideo, ett par trailers och faktiskt sju hela mindre dokumentärfilmer om hur The Matrix skapades. Tyvärr är det mesta gammalt och bara en del av extramaterialet i 1080p-kvalitet. Bra men inte fantastiskt.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Ytterst märkvärdigt actionmästerverk som äntligen släpps i välgjord HD-utgåva
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

The Matrix

The Matrix

FILMRECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Redaktionens tveklöst största Matrix-älskare har på nytt kärat ned sig i bröderna Wachowskis tidlösa actionmästerverk, denna gången på HD DVD...



Loading next content