Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Dumma Mej 3

Dumma Mej 3

Det bjuds på disco-kuppar, spion-gadgets och minion-mani i den tredje Dumma Mej-filmen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Det är rätt kaxigt av Illumination Entertainment att inleda filmen med att ha ihjäl en clownfiskpappa när filmen inleds med en spektakulär heist ute till havs, som ju är en uppenbar känga till Pixars Hitta Nemo-filmer, vilket är en märklig gest att se från studion som tidigare gjort bottennappar som The Lorax och Sing. Deras filmer har då aldrig nått upp till någon som helst Pixar-klass och i synnerhet Dumma Mej 3 står sig som studions kanske slappaste film hittills, på både gott och ont, och elakheten är tyvärr också något som uteblir i denna matta uppföljare.

HQ

Gru (Steve Carell) har pensionerat sig från det ljuvliga skurklivet och arbetar numera för Antiskurk-ligan, vars största prioritering är att tillfångata den f.d. barnstjärnan Balthazar Bratt (Trey Parker), en relik från det ljuva 80-talet som svurit hämnd på Hollywood efter att hans populära tv-serie lades ner när han nådde målbrottet. Men efter att Gru misslyckats arrestera Bratt, som försett sig själv med retrodoftande massförstörelsevapen, får både han och frun Lucy (Kristen Wiig) sparken från organisationen och Gru hamnar i en mindre identitetskris. Men lyckan vänder när Grus upptäcker att han har en snuskigt rik tvillingbror som vill leva upp till deras brottsliga familjehistoria och Grus kriminella vanor lockas fram igen.

Det finns tillräckligt med energi, underbart överdrivna rumsdimensioner och skämt för att hålla Dumma Mej-skutan uppe på tryggt vatten, som med sitt ösiga tempo och roligt designade karaktärer underhåller hela vägen, men halvvägs in i filmen känns historien mindre som en familjefilm om spioner och mer som ett högljutt barnprogram som man distraherar sina skrikiga ungar med i baksätet under en lång bilfärd. Handlingen saknar nämligen bett och substans i sin lövtunna intrig, vars skurkaktiga fasoner börjar kännas mer än lovligt repetitiva. Det finns exempelvis gott om potential hos den härligt klumpige amatörskurken Dru som vill följa i sin broders bovaktiga fotspår, men historien ger honom ingen riktig karaktärsutveckling eller en betydelsefull vinkel i historien och filmen hade faktiskt kunnat klara sig bra utan honom. Varför inte göra Dru till filmens antagonist, istället? Bratt är skojig som superskurken med världens fulaste hockeyfrilla och de sämsta axelvaddarna i historien, men fungerar mer som en comic relief-karaktär än en värdig motståndare och filmen har mer än tillräckligt med komiska figurer (en hel minion-armé, faktiskt).

Dumma Mej 3
"Banana! Boob! Tiki tiki babeloo! BANANAH!"

Det finns alltså ingen motvikt till Grus identitetskris annat än smärre irritationer, ingenting som riktigt står på spel och inte ens när Grus elaka sinnesstämning återuppväcks av broderns busiga utspel gör filmen något intressant av det. Minionerna vill inget annat än att sprida terror igen med sin våldsbenägna härskare och det vill jag som tittare också, mest för att skapa någon slags dramatik och konflikt med familjen som vill se honom komma på rätt banor igen, men Gru är - trist nog - en ansvarsfull familjeman nu. Filmen gör ett drastiskt försök att skapa drama när Gru ljuger sin bror rakt upp i ansiktet och Dru konstaterar att de inte längre är bröder, men vändningen slösas genast bort när de genast förlåter varandra fem minuter senare. Resten av karaktärerna drabbas också av filmens riktningslösa framåtrörelse, som tvingar ut minionerna (som inte är lika påfrestande som sist) och Grus döttrar i ett par sidohistorier som egentligen inte leder någon vart. Jag kan i överlag känna att konceptet känns lite väl snällt för att engagera mig, för trots att det finns gott om explosioner och förödelse så händer det egentligen inte särskilt mycket. Efter den kaxiga Pixar-kängan hade jag hoppats på lite mer kreativitet och även om det finns gott om förödelse och explosioner händer det inte särskilt mycket, alls.

Detta är en annons:

Men samtidigt går det inte att klandra filmen för sin söta sentimentalitet och sina familjevärderingar, som ju ser till att ha hjärtat på rätt plats när det kommer till Grus sanna prioriteringar. Grus adopterade döttrar är fortfarande hela hans värld och filmen sköter hjärtligt om denna relation i ett flertal bedårande scener. Jag gillar också att Lucys relation med flickorna hamnar i fokus, som fortfarande inte har vant sig vid mamma-rollen och det är ofta roande att se henne växla mellan strikt förälder och fjäskande dörrmatta när det är som lägligast för henne. Även om Trey Parkers utflippade antagonist är en platt karaktär som inte heller får särskilt mycket att göra, bjuder han ändå på ett par härliga discodansande diamantkuppar till tonerna av Michael Jacksons musik.

I korthet är Dumma Mej3 en ganska oförarglig barnfilm med visuellt slående och ögonpoppande spionspektakel som lär roa minstingarna i hemmet och lär säkerligen roa de vuxna också om man är i rätt sinnesstämning. Medan handlingen saknar fängslande motiv, fungerar filmen bra som ett barnsligt avbrott i vardagen om man bara vill känna sig tramsig och koppla av med slapstick-artade eskapader. Som bäst är filmen ett roande familjeäventyr, som värst är filmen mest en axelryckning.

Bilden:
Bilden är, per animationstradition på Bluray, helt briljant. Enastående. Långsamma och snabba rörelser flyter fantastiskt bra i en hejvilt färgsprakande film med krispigt hög upplösning som tar sin skojigt barnsliga spion-estetik till oanade, kreativa höjder.

Filmen har bildformatet 2.40:1

Detta är en annons:

Ljudet:
Dumma Mej 3 må vara en rätt högljudd film, men det betyder inte att ljudet på något sätt skulle vara något dåligt; tvärtom är ljudvariationen, dialogklarheten och den poppiga musikmixen mycket imponerande i detta välförsedda och starka DTS HD Master Audio 5.1-spår.

Extramaterialet:
Soecial-utgåvan är proppad med godsaker för den som inte kan få nog av Grus sockersöta värld och består av minion-scener, karaktärsprofiler, en kort "making of-dokumentär om filmens tillkomst, topphemliga filer från Antiskurk-ligan, ett inslag om Drus karaktärsutveckling, en besökarguide till det fiktiva landet Freedonia, en musikvideo, en sing-along-film och en bortklippt scen. Bluray-skivan bjuder även på den barnvänliga mini-filmen The Secret Life of Kyle, som behandlar familjens genetiskt modifierade byracka och hans kärleksliv.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Dumma Mej 3 underhåller smått i ett färgsprakande och tamt spionäventyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Dumma Mej 3

Dumma Mej 3

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

Det bjuds på disco-kuppar, spion-gadgets och minion-mani i den tredje Dumma Mej-filmen...



Loading next content