Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Star Wars: The Force Unleashed

Star Wars: The Force Unleashed

Gamereactor åkte som enda nordiska speltidning till London för att släppa lite på tyglarna i LucasArts kommande Star Wars-spel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Mellan den tredje och fjärde delen av Star Wars-filmerna (vilket förvirrande nog råkar vara den sista och den första filmen, om man ser till produktionsår istället för rent kronologiskt) passerar ungefär 20 år. Luke Skywalker och Leia Organa hinner växa upp på sina respektive planeter, Yoda hinner bygga sig ett hem på en ogästvänlig träskplanet och Obi Wan Kenobi skaffar sig ett stiligt vitt skägg och ett nytt smeknamn under den här tiden. Men vad gör Darth Vader medan allt det här pågår?

Star Wars-puritaner, var beredda att höja era ögonbryn och börja fila på era hatbrev till George Lucas redan nu.

För enligt LucasArts så skaffar Darth Vader sig en hemlig lärjunge och börjar smida planer för att någon gång döda självaste kejsaren och ta över makten. Det är denna hemliga lärjunge som är huvudpersonen i det kommande spelet Star Wars: The Force Unleashed och det är honom som vi kommer spela som när vi försöker fylla hålet mellan Revenge of the Sith och A New Hope.

Den hemliga lärjungen, vars namn vi ännu inte fått reda på och därför måste fortsätta att kalla för det ganska omständiga smeknamnet, är inte bara superhemlig. Han är dessutom den mäktigaste jedin någonsin. Enligt LucasArts själva så har det centrala konceptet under hela utvecklingen varit att man ska "kick ass with the Force". Lärjungen kan göra helt vansinniga saker med Kraften, saker som Luke och antagligen Darth Vader själv enbart kan drömma om. Det är få som kan stå i hans, det vill säga din, väg när hans mästare skickar ut honom på olika uppdrag runt om i galaxen.

Detta är en annons:

Star Wars: The Force Unleashed bygger på en extremt avancerad fysikmotor. Om du slår in en dörr med dina krafter så böjs den på ett naturligt sätt och man lämnar konstant spår efter sig när man drar fram. Det mesta kan skadas eller förstöras och inget av det är förskriptat eller planerat i förväg. Det ser helt vansinnigt snyggt ut när allt från stålställningar, utomjordiska jättesvampar eller TIE-skepp kastas runt, raseras eller förstörs. Spelmakarna har verkligen inte hållt tillbaka på något sätt utan försökt att göra allt så storslaget som möjligt.

Det här syns även i hur fienderna reagerar. De vill nämligen inte alls bli lyftas upp i luften eller omkringslängda som trasdockor. Med hjälp av fysikmotorn försöker de alltid desperat att hålla båda fötterna på marken, vilket inte alltid är så enkelt. Desperat försöker de greppa tag i närmaste objekt för att hålla sig kvar, något som kan leda till rätt komiska situationer då det enda som finns till hands kan vara en kompis. Det är svårt att inte fnittra när man ser två stormtroopers ta varandra i händerna och slungas runt i luften i något som liknar en bisarr science fiction-variant av nycirkus.

Versionen vi på Gamereactor fick se led förvisso av fruktansvärd bilduppdatering som följd av allt som hände på skärmen, men förhoppningsvis är det något som kommer att fixas i god tid till att spelet faktiskt släpps. Det ser ut att finnas ett sånt flyt i själva spelandet att det hade kunnat vara direkt förödande om inte bilduppdateringen flyter på i samma takt.

Överlag ser Star Wars: The Force Unleashed riktigt snyggt ut - förutom Wii-versionen, som för tillfället känns extremt grått och tråkigt jämfört med sina storebröder till Playstation 3 och Xbox 360. Miljöerna är vackra och episka och känns väldigt levande och ser, hur galet det än må låta, realistiska ut. Förutom all skada du kan åstadkomma på dem är de dessutom väldigt interaktiva och kommer ge utrymme till mycket experimenterande under spelets gång. Den hemliga lärjungen har dessutom ett riktigt tufft rörelseschema, hans animationer imponerar stort och krafterna han använder är många och varierade.

Detta är en annons:

Det finns förvisso en risk att det är just dessa krafter, spelets centrala punkt, som kommer att bli spelets svagaste länk. Det känns osannolikt just nu, men när ett spel fokuserar så mycket på att dess huvudkaraktär är så överdrivet mäktig finns det alltid en risk att krafterna enbart blir en gimmick. Det ser förvisso ut som att Star Wars: The Force Unleashed kommer vara tillräckligt varierat för att så inte ska bli fallet, men när jag ser lärjungen skjuta iväg sin femtioelfte stormtrooper på mindre än tre minuter börjar jag bli lite orolig.

Förhoppningsvis har jag fel. För precis som Star Wars: Knights of the Old Republic en gång i tiden tog en outforskad del av Star Wars-sagan och gjorde sin egen grej av det har Star Wars: The Force Unleashed en stor chans att göra något minst lika bra i år. Det verkar bli ren action från början till slut, och inte mycket har sagts om spelets egentliga handling än så länge, men för tillfället ser det här ut att kunna bli den största Star Wars-upplevelsen på väldigt många år.

Star Wars: The Force UnleashedStar Wars: The Force UnleashedStar Wars: The Force UnleashedStar Wars: The Force Unleashed
Star Wars: The Force UnleashedStar Wars: The Force UnleashedStar Wars: The Force UnleashedStar Wars: The Force Unleashed

Relaterade texter

Star Wars: The Force UnleashedScore

Star Wars: The Force Unleashed

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Lucasarts fyller ut luckorna mellan den första och andra Star Wars-trilogin med hjälp av ett spel. En god idé, även om det inte riktigt blev det mästerverk vi hoppats på...



Loading next content