Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Bayonetta

Bayonetta

Sophie har tittat närmare på en häxa med puderrosa pistoler, fräsig frisyr och dödliga stilettklackar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Om något ska göras rätt ska man göra det själv, heter det ju. Detta har Hideki Kamiya verkligen bevisat gång på gång. Först med Devil May Cry, en actionrökare som gått till spelhistorien för sitt intensiva gameplay och sköna stil, men även med Viewtiful Joe som på sitt eget sätt var nyskapande och fullt med attityd. Det verkar som om det blir tredje gången gillt för den japanska spelinnovatören i och med actionspelet Bayonetta, som är en riktig skrevspark. I positiv bemärkelse, alltså.

Bayonetta är mycket likt Hideki Kamiyas kanske mest slipade verk, nämligen Devil May Cry. I huvudrollen finns Bayonetta, en häxa iklädd en latexstass med en extremt väl tilltagen urringning. Bayonetta är en förkämpe för det goda, trots sitt inte fullt så välklingande yrke, och skrider till verket med svärd, nävar, skrevsparkar och välladdade puffror.

Under årets TV-spelsmässa i Leipzig fick vi se vad den otroligt häftiga häxan, och hennes äventyr, gick för. Till att börja med är Bayonetta ett extremt snyggt spel, där ljus- och designarbetet är de mest framstående parhästarna. Huvudpersonen själv är en vass läckerbit med så mycket attityd att det pöser ut ur porerna. Med pistoler fastspända på sina stilettklackar och bubbelgumrosa dito i händerna smiskar hon sina fiender med lätthet, trots att hon mest ser ut som en stram gothbibliotekarie med dragning åt det sado-masochistiska hållet.

Det är inte bara Bayonettas glassiga presentation som gjorde oss intresserade, för det är många spel som är snygga nuförtiden utan att komma med så mycket mer. Bayonetta såg ut, i vilket fall på förhand, att kunna ge oss samma shit-vad-häftigt-känsla som Devil May Cry en gång lyckades med. Under Games Convention i Leipzig fanns ett parti där Bayonetta tar strid mot sina fiender, som mestadels ser ut som hemska monster utklädda till änglar, i ett kyrktorn som faller mot marken.

Detta är en annons:

Med hjälp av pistoler, en välekiperad (och dödlig) frisyr samt välriktade slag och sparkar höll Bayonetta fienden stången, allt medan kyrktornet tumlade runt och runt. Striden pågick innanför och utanför kyrktornet, i en sorts dödlig dans. Massivt imponerande, för att inte tala som sjukligt snyggt.

Förutom möjligheten att använda olika typer av vapen har Bayonetta sina magiska färdigheter som verktyg. När en mätare blir uppladdad kan hon frammana gamla tortyrredskap från svunna tider. Vi fick bland annat se prov på hur fienderna avrättades med både giljotin och järnjungfru, allt ackompanjerat av en fontän av blodsprut. Aj och oj, helt enkelt. Som om inte det vore nog kan hon dessutom frammana bestar ur sin strama hästsvans.

Visst är det så att Platinum Games inte har avslöjat många detaljer när det kommer till Bayonettas handling, eller något annat heller för den delen, men vissa spel kan det där med att pitcha sig själva till spelpress och konsumenter. Allt ifrån den tilltalande estetiken till huvudpersonens nonchalanta poser med en hand på höften och den andra kramandes en rosa avtryckare får mig att börja gilla begreppet girlpower igen. Bayonetta är ett spel att hålla ögonen på, och på förhand ser det ut att kunna bli hur bra som helst. Vilken tur att Kamiya förstår det svenska ordstävet själv är bäste dräng, helt enkelt.

BayonettaBayonettaBayonettaBayonetta
BayonettaBayonettaBayonettaBayonetta

Relaterade texter

BayonettaScore

Bayonetta

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Huka er Dante och Ryu Hayabusa, extremfula häxan Bayonetta rockar stjärt i sitt självbetitlade actionspel...



Loading next content