Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Civilization VI

Civilization VI

Civilization VI ser ut att blanda det absolut bästa från tidigare delar och sätta ihop det till ett helt underbart paket...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Civilization som serie har funnits i 25 år nu och är lite av en ledstjärna för genren med allt vad utforskning, utveckling och utrotning innebär. Serien har växt gradvis genom åren och låtit spelare kontrollera sina växande imperium på mer förfinade sätt. Skillnaderna mellan IV och V var dock så pass stora att spelets community blev delat i två läger, mestadels på grund av innehåll och menyförändringar. Vissa älskade och andra hatade skillnaderna och frågan är nu, vad kommer Civilization VI att göra med serien?

Med det sjätte spelet ser det ut som att Firaxis blandar det bästa från IV och V och skapar en sorts greatest hits men det är inte bara gamla, dammiga idéer som finns här utan en massa nyheter också. Firaxis och 2K har lyssnat på fansen och vad de tyckte om föregående spel. När vi pratade med Lead Producer Dennis Shirk om spelet under ett besök i London sade han att "mer innehåll" var största fokus just nu med tanke på kritiken om att V hade alldeles för lite från start. "Det fanns så mycket innehåll i Civilization IV, Brave New World, Beyond the Sword och eftersom inget av det fanns när vi släppte Civilization V blev fansen lite upprörda." Fler val och mer möjligheter var ett måste inför VI och Ed Beach, Lead Designer, vill plocka delar från Brave New World. Tack vare detta kommer fansen att kunna kolla på VI och se att det finns massor där.

HQ
Detta är en annons:

Vi såg direkt vad de menade. Valmöjligheterna för spelaren direkt från start är många men aldrig överväldigande. Möjligheten att gruppera enheter gör allting mer lättöverskådligt. Menyerna är väldigt användarvänliga och från att slåss med barbarerna (deras läger måste förstöras annars kommer de tillbaka) till byteshandeln och diplomatin så kändes ingenting allt för komplicerat men det kändes helt klart annorlunda. Vi kan definitivt säga att detta är ett nytt spel och förändringar har gjorts så det finns fler valmöjligheter för spelaren.

Det nya civics-trädet är ett sätt för spelare att få bestämma mer själva. "Precis som att många sätt att spela på är bra är olika valmöjligheter det också" sade Shirk och fortsatte "Civics-trädet är en annan stor förändring, praktiskt taget delade vi tech-trädet i två delar och anledningen var att Ed Beach ville att spelare som fokuserar på byggnation eller kultur skulle kunna mäta sig med de som satsar på forskning".

Det har varit en del problem med att kulturspelare inte har kunnat mäta sig med militäriska eller teknologiska spelare i tidigare spel. Civic-trädet låter fler spelartyper komma att bli "enlightened" på samma sätt som de som tidigare har satsat på teknologi. Istället för hårdvara och tekniska lösningar använder sig dessa spelare av regeringen och politik för att komma vidare och det resulterar i att allt färre spelare bör bli "helt mosade" som Shirk så elegant uttryckte sig.

Civilization VI
För alla Civilization kan vi glatt meddela att det är lätt att känna igen sig.
Detta är en annons:

Politiken ger också utrymme för mer frihet för civilisationen medan du spelar genom att mixa och matcha olika policys och genom att placera olika militära och ekonomiska instanser i regeringen kan du lätt få ett gäng fördelar. Ju längre in i civic-trädet du kommer desto fler kraftfulla policys har du att tillgå. Denna funktion kommer addera mer flexibilitet till spelet.

En av de mest anmärkningsvärda nyheterna är baserat kring någonting Shirk kallade för "Unstacking the city". På samma sätt som att enheterna i V inte kunde grupperas kunde inte städerna göra detsamma i IV vilket tvingade spelare till att sätta ut specialiserade distrikt i taktiska zoner. Ed Beach tog vara på idén att att tvinga spelare att sprida sina arméer genom att ta bort grupperingen och istället införa den på städerna eftersom olika distrikt var bra för olika saker, exempelvis universitet för forskning och teater för kultur. De flesta distrikten kan innehålla tre byggnader och det finns dessutom helt unika distrikt. Det här är gjort för att spelare ska ta sig ut i landskapet istället för att bara fokusera på stadskärnorna. För att maximera effektiviteten måste de olika distrikten användas taktiskt och det lägger också till ett nytt lager till spelet.

Systemet som hanterade diplomati har också fått sig lite ändringar. Precis som i Civilization V finns det fortfarande "city states" men det finns fler val att göra med dem. Sändebuden är nu nyckeln till olika stadier och dessa kan erhållas genom upptäckt eller olika uppdrag. Dessa uppdrag hör inte direkt till berättandet men kan vara viktiga för att hamna i god tro hos närmsta granne. De olika stadierna har bonusar som mer guld eller finare kultur och du kan öka dessa bonusar genom att skicka fler sändebud. Det finns även bonusar att hämta genom att ha flest sändebud och det blir viktigt att satsa på att ha dem.

HQ

Detta var dock inte det enda som visades från diplomatin. Samspelet med andra ledare i spelet är också otroligt viktigt. Det du behöver lära dig och förstå är vad respektive ledare gillar och avskyr. I Civilization V var karaktärerna rätt ensidiga, Genghis Khan var exempelvis väldigt aggressiv och inte mycket annat. I Civilization VI försöker teamet göra ledarna mer historiskt korrekta. Theodore Roosevelt har till exempel sin agenda vilket betyder att han kommer föredra fred och reagera illa på krigande spelare.

Ett system kallat "Diplomatic Visibility" spelar en avgörande roll för hur du kommunicerar med andra ledare, skvaller kommer spridas om de olika karaktärerna vilket skapar mer förståelse för de olika relationerna. Dolda motiv kommer också att finnas med men det är upp till spelarna att lista ut vad dessa är. Handelsrutter och spioner har därför utrustats för att kunna samla på sig skvaller för att kunna ta reda på vilka olika dolda motiv som ligger och lurar där ute.

Krigföringen är även den förbättrad i Civilization VI. De har tagit sten, sax och påse-aspekten och gjort den ännu tydligare. "Spjutmän har alltid varit bra mot kavalleriet, men nu är vanliga krigare effektiva mot spjutmännen och givetvis är kavalleriet bra mot krigare och inte jättebra mot spjutmän. Alla dessa aspekter har förfinats vinterliggare. Nu har olika enheter klara övertag över andra (och sårbarheter) och detta är gjort för många tyckte det saknades i Civilization V eftersom många enheter var väldigt lika varandra. Spelare måste dock fortfarande tänka taktiskt för att komma ur slagen segrande.

Civilization VI
Stilen i Civilization VI har fått sig en makeover och det är bara till det bättre.

Medan vi spelade märkte vi att det kom upp olika typer av boosts på skärmen, dessa är en del i ett passivt system som finns där vare sig du engagerar dig i det eller inte. Det finns i både civic och teknologiträdet och utformas efter hur spelet spelas. Spelet kommer även regleras efter naturen, bygger du en stad i mitten av kartan kommer det ta längre tid för din civilisation att lära sig segling men så snart du anlägger en stad vid vattnet kommer du se en märkbar skillnad i tiden det tar. Detta system belönar spelare av alla olika spelstilar och ger ut boosts till relevanta saker.

Temat för spelets design är utforskning och detta kan ses till exempel på de delar av kartan du inte har utforskat. Där det förr var moln på outforskat land är det nu en gammal karta istället, komplett med smått brända kanter. Det ger det en antik känsla och stilen prickar helt rätt med tanke på vad teamet siktar på. Shirk nämnde att detta var ett sätt att få spelet att kännas mer med vid liv och att de gamla molnen kändes klaustrofobiska och vi håller med - det ser galet bra ut nu.

HQ

Det var inte bara den nya designen vi gillade under våra 150 rundor med spelet. Vi fann hela upplevelsen njutbar och det nya mekanikerna roliga att leka med. Vi spelade som Qin Shi Huang från Kina och fokuserade på byggen och kultur. Vi använde distrikt till vår fördel och civic-trädet hjälpte oss att bygga ett imperium som som var kulturellt bättre än de andra. När vi stödde på andra ledare som Roosevelt fick vi även testa på "diplomatic visibility" som fungerade väl men vi undrar hur pass mycket det kommer betyda i relationer mellan ledare i det färdiga spelet.

Civilization VI handlar inte om att försöka hitta vad spelet gör nytt utan snarare se vilka delar som har tagits, förbättras och byggts om när man gör formen ännu bättre. Genom att ta bort grupperingen på städerna, introducera distrikten, förbättra striderna och över allt annat, ge spelarna fler val, kommer detta att att smaka gott hos alla som gillade V och IV. Vi spelade som sagt bara 150 rundor och vi fick inte chansen att se de senare, moderna erorna men vi gick därifrån otroligt imponerade, det är otroligt lovande just nu. Vi måste dock vänta till den 21:a oktober för att få sätta tänderna i hela paketet.

HQ

Relaterade texter

7
Civilization VIScore

Civilization VI

RECENSION. Skrivet av Kristian Kask

Kristian har styrt sin civilisation genom århundradena i Firaxis senaste strategipärla för att ta reda på om det håller måttet...



Loading next content