Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Hunter: Call of the Wild

The Hunter: Call of the Wild

Vi fick möjligheten att besöka Avalanche Studios i Stockholm för att krypa i buskar, inspektera djurspillning, utropa parningsljud till älgar och fly i vild panik från arga björnar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Trots att jag har en jägarexamen i bagaget samt ett mycket ståtligt gubbskägg, är själva konceptet "Klä på sig ett par överdimensionerade gummistövlar, ett stycke jättestora hängelsbraxor och slunga ett gevär över axeln för att traska till skogs och sedan sitta i ett svinkallt jakttorn och smutta på blaskigt termoskaffe i flertalet timmar i hopp om att få skjuta sig en redigt ståtlig sork" någonting som aldrig varit ett helgbestyr i min smak. Jag gillar soffor, mjukisbyxor och ostbågar blandat med varma filtar och mjuka ylletofflor. Jaktpass digitalt är alltså att föredra och i The Hunter: Call of the Wild får jag leva ut alla mina jaktdrömmar om att fälla stora villebråd utan att behöva oroa mig för att bli lerig och stelfrusen eller skottskadad.

Det är sen eftermiddag i en jämngrå hufvudstad när jag tar plats i Avalanches lokaler på Södermalm för att ta del av en presentation om det kommande The Hunter: Call of the Wild som är uppföljaren till theHunter från 2009. Vi pratar alltså om jaktsimulation i sin renaste form där allt från vinden, vegetationen och tid på dygnet till mitt eget tålamod och koncentrationsförmåga blir viktiga parametrar att hålla koll på för en lyckad jakt.

The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
En fin röd stuga som passar utmärkt om man behöver ett glas saft, eller bara vill gömmas sig från björnar.
Detta är en annons:

I The Hunter: Call of the Wild finns det två distinkt olika områden att bedriva sin jakt i. Hirschfelden är baserat på Centraleuropa och "The Layton Lake District" som är inspirerat av nordvästra USA. De båda områdena har helt skild atmosfär där Hirschfelden mest påminner om naturen vi i Skandinavien är vana med på hösten med guldbruna färger som gnistrar i en lågt stående sol och majestätiska älgar som kan skymtas i skogsbrynen. Layton Lake District är mer kallt och rått med snötäckta bergstoppar och bäckar som sprider sig som sprickor i den kalla marken. Givetvis är även djurlivet skildrat efter rådande geografi, du kan exempelvis vänta dig att få se brunbjörn längs sjöarna i Layton Lake District.

De olika kartorna är fullständigt gigantiska och proppade med underskön natur. Här finns det massor att se och utforska. Utforskningen kan ge dig fördelar i jakten, om du hittar jakttorn eller platser där djuren brukar samlas markeras dessa på din karta och du kan med enkelhet skapa dig en överblick över området för att planera hur du ska fortsätta på bästa sätt. De olika djuren du kan jaga är allt från rådjur och älg till otroligt respektingivande bisonoxar och förutom dessa djur kryllar världen av fåglar, kaniner och chefredaktör Petter Hegevalls favoriter: Sorkdjur. För att underlätta jakten markeras spår ut med ett blått sken som leder vidare till nästa sak av intresse. Genom att undersöka djurspillning går det skapa sig en uppfattning om hur länge sedan det var djuret passerade och andra spår pekar dig i rätt riktning.

The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
BACON, skrek jag. Och missade mina skott.

När jag tar plats och ska spela för första gången väljer jag Layton Lake District och startar utrustad med ett gevär och en smartphone. Den sistnämnda används som navigeringsverktyg men också för att hålla kontakten med andra jägare på området. Det är personer som kommer hjälpa dig med allehanda tips men även ge dig uppdrag. Dessa uppdrag varierar från tämligen enkla och självklara uppgifter (i ett jaktspel) till mer komplicerade saker som att ta ett foto på en särskilt elak brunbjörn. Skrev jag enkla uppgifter? Jag får nog backa på det..

Detta är en annons:

När jag väl ger mig av tar det nog inte mer än 30 sekunder innan jag ser mina första djur. En liten samling rådjur. Pulsen höjs direkt och stämningen i rummet blir genast mer spänd. Detta beror på att det hålls en liten tävling där vårt mål är att fälla fler djur än föregående grupp. Jag kryper långsamt närmare mitt mål, höjer geväret och sneglar genom kikarsiktet. Skottlinjen är perfekt men avståndet är lite väl långt, men jag vågar inte chansa och ta mig närmare. Jag håller andan och bränner av ett skott som ekar över flertalet mil. Jag träffar, men det är ingen bra träff, "Flesh Wound" dyker upp på skärmen. Skit också, tänker jag och tar sikte igen. Rådjuret flyr i vild panik (såklart) och jag bränner av ett skott till. Det missar mer än vad Zlatan gjorde i början av sin tid i Manchester United (mycket, alltså) och rådjuret försvinner bakom en kulle. Jag citerade den gamle presidenten och tillika jaktentusiasten Theodore Roosevelt för mig själv: "No, I'm not a good shot, but I shoot often."

Jag lägger benen på ryggen och springer till platsen där jag tror att skottet träffade och mycket riktigt, det finns en liten blodpöl där. Jag blir informerad om att djuret inte blöder särskilt mycket men det finns ett spår att följa, vilket jag gör. Tyvärr räcker det inte riktigt och snart har jag tappat bort spåret helt. Precis då hör jag en björn vråla, precis bakom mig, han är mycket nära...

The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
Du kommer kunna stöta på diverse olika djur. Allt från stora hornbestyckade djur till väldigt arga björnar.
HQ

I The Hunter: Call of the Wild finns det en rad olika sätt att bedriva sin jakt på. Taktiken jag beskrev innan är ett sätt; ta sig fram långsamt genom att använda naturen till sin fördel. Det finns massor av vegetation att använda sig av som är utmärkt för att skymma sikten men här måste man tänka sig för ordentligt. Kryper du igenom buskage och grenar gör du mer ljud än om du rör dig på en öppen yta. Även vinden kommer spela stor roll i spelet, och det är ett sofistikerat system. Står du med vinden i ryggen kan djuren framför dig känna din doft vilket såklart kommer få dem att dra öronen åt sig men lyckligtvis finns det hjälpmedel för att kontra detta. Du kan se på åt vilket håll det blåser genom att kolla hur partiklar rör sig i luften, åt vilket håll gräset svajar eller via en vindindikator som finns placerad vid kompassen.

Det finns också olika sätt att kalla på djur via olika läten och en mängd andra prylar för att underlätta. Givetvis finns det även olika vapentyper att bedriva jakten med. Pistoler, olika typer av gevär och pilbågar, alla vapen har dessutom möjligen att bestyckas med olika typer av kikarsikten, och ammunition och kommer vara bra i olika typer av situationer och givetvis till olika typer av djur. I klassisk rollspelsstil kan olika färdigheter kan låsas upp för att förenkla diverse olika aspekter med spelet i takt med att du tjänar in mer erfarenhetspoäng.

The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
I The Hunter: Call of the Wild kan du ge dig ut på jakt med ett gäng kamrater. Passa dig bara så du inte har Jonas Mäki bakom dig, du har väl hört om hur det brukar gå?

En sak som blir direkt uppenbar när man kollar på The Hunter: Call of the Wild är att de tekniska aspekterna är oerhört välgjorda. Den egenutvecklade spelmotorn Apex tar verkligen i från tårna och presenterar en värld där grafiken är läcker med tonvis av härliga detaljer. Buskar, träd, gräs och smådjur fyller varje kvadratmeter och gör att allt känns levande samt trovärdigt i den förhandsversion jag får spela.

Även ljuddesignen har skapats med massor av omsorg, vinden rasslar i trädtoppar och grässtrån samtidigt som olika djur kan höras på avstånd vilket gör att omgivningarna faktiskt känns som riktiga platser. Med dynamiskt väder och den dag- och nattcykel skiftar platserna i färg och givetvis bedrivs viss typ av jakt bättre en tidig morgon än mitt på dagen. När ett skott bränns av ekar det genom hela skogen och beroende på hur och var du står kommer akustiken förändras på ett imponerande och autentiskt sätt. Jag testade enbart ett vanligt gevär under min tid med spelet men de skott jag brände av (som mest träffade träd) var läckert högljudda och hade ordentligt med tryck i sig.

Om vi ska backa tillbaka bandet lite till då jag inser att jag är farligt nära en mycket arg björn kan jag glatt berätta att jag tog mig ur striden med livet i behåll. Sex skott tog det innan han äntligen föll, bara ett par ynka meter framför mig efter det att han hade spänt blicken i mig och börjat sin attack. Det var ett tillfredsställande möte att överleva, helt klart. Efter varje djur som fälls ska bytet samlas in, då visas statistik som exempelvis vad det är för kön på djuret, vikt och hur skotten träffade. För att jaga etiskt ska djuren lida så lite som möjligt vilket i praktiken betyder att det är fördelaktigt att försöka träffa vitala organ för att minska lidande.

The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
De två olika områdena som finns i spelet är massiva och känns väldigt olika.
The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild
The Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the WildThe Hunter: Call of the Wild

Förutom att ge sig av på ensamjakt i något av de två områdena spelet erbjudet kan du samla ihop ett jaktlag med skjutglada kompisar för att testa lyckan. Vi fick inte testa detta i förhandsversionen men att taktiskt komma fram till bra positioner tillsammans med en grupp vänner känns på förhand som en riktigt kul grej. Ett tävlingsinriktat spelläge kommer också finnas med i den färdiga versionen.

Gillar du spel där fokus inte ligger på ilsnabba huvudskott, väggklättring och fjösiga ärtpistoler? Vill du istället ta en lugn och skön promenad genom slående vacker natur och kanske fälla en älg om tillfället ges? Då bör du spana in The Hunter: Call of the Wild. Upplevelsen riktar sig till dig som är ute efter ren simulation där alla hjälpmedel är avstängda och du måste helt förlita dig på dina egna färdigheter i spårning eller för dig som vill ha en enklare jaktstund då de olika hjälpsystemen konstant pekar dig i rätt riktning. Exakt hur omfattande spelets kampanjuppdrag kommer att vara eller hur flerspelarlägena fungerar exakt vi idag inte, men som ren jakt är detta ett kompetent spel.

Relaterade texter

The Hunter: Call of the WildScore

The Hunter: Call of the Wild

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Expansive Worlds har sedan sena 00-talet försett oss med jaktsimulatorer som låtit oss leva ut våra dolda jägardrömmar till vi fått mustig skäggväxt och tvivelaktiga sinnen. The Hunter: Call of the Wild är en bitterjuv upplevelse

8
The Hunter: Call of the Wild

The Hunter: Call of the Wild

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Kim Orremark

Vi fick möjligheten att besöka Avalanche Studios i Stockholm för att krypa i buskar, inspektera djurspillning, utropa parningsljud till älgar och fly i vild panik från arga björnar...



Loading next content