Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
förhandstittar
NHL 18

NHL 18 - Intryck från betaversionen

Det är snart dags för den årliga upplagan av NHL och vi har tjuvstartat lite med betaversionen...


NHL 18 saknades nästan helt på årets E3-mässa. Det har sina förklarliga skäl, såklart. Både Fifa och Madden är större spelserier om vi kikar på resten av världen sedan är det ett faktum att det oftast händer ganska lite med NHL-serien från år till (vilket såklart är sant för andra sportspel med). EA valde däremot att låta ett begränsat antal spelare att testa en betaversion istället och det är precis vad vi har gjort den senaste veckan.

När NHL ändrade sina förlängningsregler till tre mot tre istället för fyra mot fyra blev det en succé. Att se sex spelare koordinera sig i en rink gjord för tio är såklart ytterst underhållande och det var EA Sports snabba på fånga upp och inkludera i årets spel genom att förvandla det till ett helt eget spelläge.

NHL Threes är ett helt nytt segment och fungerar som ett arkadläge i NHL 18. Det är snabbt, galet och riktigt kul. Reglerna får sitta i baksätet och istället handlar det om snyggt spel, korta puckar och hårda slagskott. Istället för utvisningar leder varje överträdelse till straff för motståndarlaget, men toleransen för vad du får göra är betydligt högre än i en "riktig" match. En annan sak som gör det hela mer likt ett arkad- eller partyspel är att vissa mål du gör ger dig fler poäng än ett medan andra till och med kan dra av mål från din motståndares total. NHL Threes ser ut att kunna bli ett riktigt roligt tillskott till NHL 18.

NHL 18
NHL Threes är svinsnabbt, energiskt och riktigt roligt

Ett annan hett spelläge som gör sin återkomst är EASHL där tre kompisar tar kontroll över en spelare var och tillsammans besegrar motståndet. Här gäller dock vanliga NHL-regler. Det är ordentligt viktigt att kommunicera med laget eftersom mindre spelare på isen resulterar i att misstagen kan bli helt ödesdigra och du vill aldrig vara den personen som glömde försvara sin position, eller hur? Precis som i fallet med NHL Threes är det ett helt annat tempo och ett uppskattat sådant. NHL 18 kommer förmodligen kännas som ett mer varierat spel tack vare de nya spellägena.

Den absolut största nyheten för årets spel är nog återkomsten av det som så fint kallas för "defensive skill stick", en funktion som togs bort i NHL 12. Möjligheten att detaljstyra sin klubba i försvarsarbetet är inte bara efterlängtat utan även en vital del för att äntligen öka realismen en aning. Försvar bygger till stora delar på hur klubban används och att kunna göra det fullt ut är någonting jag har drömt om, personligen, i flera år nu. Det ska bli riktigt intressant att djupdyka i det när det fulla spelet släpps mot riktigt tufft motstånd online.

Även om klubbhanteringen för försvaret står i fokus tillämpas det också förbättringar till "skill stick" överlag. Fler avancerade rörelser läggs till och skapar djupare strategier för anfallet. Räkna med att göra otroliga mål så snart du har bemästrat de mer avancerade finterna men räkna också med fler misstag från dina motståndare när de försöker lära sig. För den som vill spela som på den gamla goda tiden finns den klassiska NHL 94-styrningen kvar också, du vet den som Jonas och Petter spelar med?

NHL 18
Även om NHL 18 ser ut som förra årets spel, rent grafiskt, ser det ut att innehålla massor av smaskiga nyheter

Det som oroar mig så här på förhand är hur likt grundspelet känns mot NHL 17, till och med om jag tar i beaktning hur det brukar se ut. När recenserade jag förra årets spel var jag mer än nöjd med hur det kändes och såg ut och visst var även det likt sin föregångare men EA lyckades pula in mycket nytt vilket i slutändan gjorde att upplevelsen kändes fräsch. Jag ska inte sticka under stolen med att NHL 18 känns och ser ut som NHL 17, vilket inte är en dålig sak i sig.

Nu är det endast en betaversion av NHL 18 har testat och det är (såklart) långt från det kompletta spelet sett till innehåll. Med samma robusta möjligheter till olika typer av turneringar som förra året och med tillägget av Threes-läget finns det goda chanser att NHL 18 blir bättre än sin föregångare. Spelet släpps den 15:e september till Playstation 4 och Xbox One.