Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Turtle Beach Elite 800X

Jonas Mäki har hårdtestat Turtle Beach nya värsting-headset Elite 800X via hårdhänta Halo 5-strider och är nu redo att berätta om detta är vad dina öron behöver...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vi diskuterar ofta teknik, Petter och jag. Min gode vän och tillika Gamereactors chefredaktör har ett öra av guds nåde och har provat sig igenom fler hörlurar än de flesta av oss visste fanns. Därför skiljer sig ofta referensramarna för ett riktigt bra spel-headset, där Petter är noga med komfort, proper design och framför allt ett riktigt bra referensljud. För min egen del är jag främst intresserad av 7.1-ljud, en enhandsfjärrkontroll, kristallklara röster vid kommunikation (och micken får inte plocka upp andning) samt relevanta funktioner som hjälper mitt spelande.

HQ

Förhoppningsvis ska Turtle Beach Elite 800X kunna vara lösningen på bådas böner, och för första gången levererar den amerikanska tillverkaren ett åtminstone hyggligt snyggt headset med bättre ytmässiga materialval. Det är fortfarande inget man vill synas med utanför vardagsrummet (även om det går, tack vare Bluetooth-stöd kan du lyssna på mobil till exempel) som exempelvis Steelseries Siberia Elite, men det är heller inte meningen. Det är ett headset avsett att spelas med hemma i soffan - och ingenting annat.

Turtle Beach Elite 800X
Förpackningen må vara sedvanligt Turtle Beach-skrikig, men detta är det mest propra headset de spottat ur sig.

Detsamma kan sägas om Turtle Beach tidigare värsting-headset Stealth 500X till Xbox One, vilket varit mitt förstahandsval sedan jag recenserade det förra året. Därför är det såklart kul att nu se om denna uppiffade nykomling kan rå på sin föregångare, något som inte alltid är så självklart. Till att börja med kan det vara på sin plats att slå fast att detta enbart är avsett för Xbox One. Det går alltså inte att använda med Playstation 4, eller ens i en PC, på vettigt sätt.

Med det i åtanke är 3500 kronor väldigt mycket pengar, och det ska till en hel del för att leva upp till den summan. Mycket är sådant vi känner igen från ovan nämnda Stealth 500X såsom DTS Headphone:X 7.1-ljud som avger en trovärdig simulering av surround, goda inställningsmöjligheter, Dynamic Chat Boost som justerar ljudnivån i kommunikationen, men även sådant som aktiv ljuddämpning som blockerar ljud från omgivningarna.

Detta är en annons:

Att komma igång går ilsnabbt, i den lyxiga förpackningen finns en mottagare som ansluts till din Xbox One via en medföljande optisk kabel samt USB (för strömförsörjning av mottagare samt laddning av headset). Eventuellt behöver du para ihop headsetet med mottagaren, men i vårt fall var detta redan gjort ur kartong (samma med 500X när det begav sig), och sedan sätter du utsignalen på Dolby Digital Bitstream - och du kan köra igång.

Turtle Beach Elite 800X
Den medföljande mottagaren fungerar även som laddstation. Det går även att använda mikro-USB för att ladda.

En av de saker jag gillade bäst med Stealth 500X var det inbyggda batteriet som enligt specifikationerna skulle hålla i 15 timmar. Det fick jag inte riktigt själv vid testtillfället, men även efter ett års användande klockar jag lätt in 13 timmars spelande. Därför är det en liten besvikelse att denna bara ska hålla tio timmar där jag inte fått ut mer än runt nio. Det är en klar försämring som gör att det måste laddas oftare och att jag vid flera Halo 5: Guardians-sessioner märkt att det varnas för lågt batteri.

Så hur låter det då? Alldeles utmärkt, jag vågar rent av påstå att det är bland det bästa jag någonsin testat i headset-sammanhang. Det är bra rymd i surroundeffekterna, de små nyanserna framhävs väldigt tydligt och basen kan knäcka den bäste. De olika ljudprofilerna som finns är föredömligt välgjorda, jag vill ofta ha en kall och tydlig ljudbild när jag spelar för att direkt kunna urskilja smällar och var de kommer ifrån. Det får jag med kategorin "Shooter" som visade sig passa Halo 5: Guardians som handen i handsken. Det finns även en rad ljudprofiler för annat än spel, inte minst flera för musik där jag fastnade för en lite varmare variant.

Detta är en annons:

Allra bäst gillar jag dock Superhuman Hearing när det ska spelas. Här förstärks mindre ljud så till den milda grad att jag bokstavligt talat flera gånger hört fiender smyga på mig bakifrån. Inget dränks i mullrande basmattor, och jag skulle på allvar vilja hävda att detta kommer göra dig till en bättre spelare.

Active Noise Cancellation gör också ett vansinnigt gott jobb och jag bjöd rent av över polaren och hans barn med ordern att föra rejält med oväsen för att se hur detta fungerade. Det filtreras bort väldigt väl och skapar den en artificiell känsla av tystnad, nog för att jag ska kunna fokusera extra på spelandet. Många ogillar virtuellt surround-ljud i hörlurar, själv kan jag inte tänka mig att vara utan det. Därför är det glädjande att DTS Headphone:X 7.1 även levererar på den punkten. Far Cry 4 är ett lämpligt spel att testa ljudbilder på tack vare berg och stora ytor, och det är inga problem att höra hur ljudet flyttar sig i kåporna.

Turtle Beach Elite 800X
Elite 800X går utmärkt att ta med sig som Bluetooth-headset.

En annan sak som Turtle Beach gör väldigt bra är Mic Monitoring. Det vill säga att man hör sin egen röst genom headsetet och på det sättet omöjliggörs att prata för högt eller skrikande. Det finns givetvis med även i Elite 800X och är fortfarande en funktion som min sambo prisar högt. Hon hävdar att ljudnivån på han den där Jonas Mäki sjunker märkbart när det spelas med Mic Monitoring kontra headset utan (vilket tyvärr är nästan alla).

En av anledningarna till att det fungerar så bra är att Turtle Beach aktivt jobbat med att ge de största titlarna individuella profiler som drar maximalt nytta av detta. Att växla mellan dem måste dock göras via en dator eller smartphone (Android testat, osäker på hur det är med Iphone då det rapporterats klagomål på bristande stöd), vilket gör det lite mer omständligt.

Just omständligheten är något som tyvärr kapar en pinne i betyget för 800X, för knapparna på kåporna är i känsligaste laget. Plattan ytterst på kåpan trycks dessutom i fyra riktningar så hamnar ditt finger ens lite snett i stridens hetta kan du byta ljudprofil på spelet istället för att höja volymen så du hör vad dina lagkamrater säger. Kort sagt har jag tryckt fel mängder av gånger under min testperiod och jag saknar verkligen de tydliga fysiska knapparna (med tydliga räfflor för att minimera feltryck) från 500X. Nuvarande lösning är betydligt snyggare, men ett klockrent exempel på att det viktigaste för ett headset inte är utseende utan att det fungerar exakt som jag vill när jag behöver det.

Lyckligtvis är det inte ofta jag behöver pilla på headsetets reglage, men det händer när folk ringer och kopplas in snyggt via Bluetooth, varpå jag vill lägga på, höja volymen eller något annat. Jag har till och med lutat mig snett i soffan och råkat aktivera/avaktivera något. Funktion för design tack.

Turtle Beach Elite 800X
Ljudkvaliteten är väldigt bra med härlig dynamik och blytung bas.

Min andra minuspunkt gäller faktiskt också just det. Elite 800X har nämligen en inbyggd mikrofon. Den är fortfarande runt ljusåret bättre än den som medföljer Xbox One, men samtliga de jag spelat mot som jämfört hur jag låter säger att de hör mig bättre i Stealth 500X och dess fysiska mikrofon framför munnen. Snyggt som sagt, men inte lika praktiskt.

För att summera är Elite 800X ett otroligt välljudande headset som lämpar sig väl för annat än spel tack vare skyhög ljudkvalitet så få, om en något dedikerat spel-headset rår på. Det går även att använda som Bluetooth-headset till din smartphone och är väldigt lättanvänt. Lite för lätt ibland, för det blir som sagt ofta fel och jag önskar verkligen att Turtle Beach valt en annan design. Det gäller även den inbyggda micken som visserligen möjliggör bredare användningsområden samt gör den snyggare, men samtidigt får den att tappa något i chat-kvalitet för dina medspelare.

Köprekommendation utfärdad alltså. Enda brasklappen är att du som verkligen enbart vill ha en riktigt vass gamer-funktionalitet och inget annat kan hitta bättre alternativ som Astro A50 eller nämnda Stealth 500X som fortfarande kan hittas i butik.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Väldigt bra ljud, goda inställningsmöjligheter, lättinstallerade, bekväma, bra trådlös räckvidd, hög byggkvalitet, relevanta funktioner, funkar som Bluetooth-headset
-
Dumt utformade reglage, saknar fysisk mikrofon, sämre batteritid än 500X
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
Turtle Beach Elite 800X

Turtle Beach Elite 800X

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas Mäki har hårdtestat Turtle Beach nya värsting-headset Elite 800X via hårdhänta Halo 5-strider och är nu redo att berätta om detta är vad dina öron behöver...



Loading next content