Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Razer Panthera

Vi har testat Razers värsting-joystick till Playstation 4 genom en rad fightingspel inför vår grundliga recension...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

De allra flesta som spelar fighting nöjer sig fortfarande med sin handkontroll. Ofta händer det att attacker helt enkelt missas, att olika genvägar för knapparna behövs och vissa kombinationer upplevs som snudd på omöjliga att få till. Och det är egentligen inte så konstigt. Alla bättre fightingspel har nämligen tagits fram med hänsyn tagen till att folk har ett helt annat redskap till förfogande när det ska slåss - en arkadjoystick.

HQ

En bra sådan har switchar som absolut inte missar när du försöker dra spaken diagonalt och ger dessutom föredömligt tydlig feedback i form av klick som talar om att din rörelse registrerats. Knapparna är stora och distinkta och placerade så att du busenkelt kan trycka in två eller tre av dem på en gång utan att det någonsin känns konstigt. Dessutom bör de helst vara så robust byggda så en flygande knytnäve efter en förlorad match absorberas utan vidare.

Razer Panthera
Alla kontrolldon från en Dual Shock 4 finns på plats.

Till Playstation 4 och Xbox One finns inget överdrivet bra utbud av arkadjoystickar ännu, men nu har Razer - som normalt bygger mer till Xbox - sett till att bredda utbudet till förstnämnda konsol. Panthera är inte bara ett coolt namn, utan bakom den döljer sig en uppiffad variant av Atrox-jojjen vi tidigare sett till Xbox One. Det betyder att de så viktiga Sanwa-komponenterna används även här, vilket för puritaner är oerhört noga (helt enkelt för att Sanwa vet vad de sysslar med och har både erfarenheten och kunnandet).

Att det är en dedikerad Playstation 4-joystick vi har att göra med märks bland annat på det faktum att det faktiskt finns en touch-platta inkluderad på enheten. I sig inget jättenödvändigt, men det används ändå lite här och var, dessutom är L3/R3 inkluderade som knappar för den som ändå vill lägga in genvägar och annat. Däremot är jag inte helt såld på att Start och Share placerats på höger kortsida (Atrox hade liknande design) då de lätt trycks in av misstag för att man helt enkelt lägger handen där eller stöter till något. Inget egentligen problem då knapparna går att koppla ur med en switch, men jag hade verkligen föredragit dessa på ovansidan.

Detta är en annons:
Razer PantheraRazer Panthera
Det har gjorts förbättringar sedan Atrox, bland annat en ny kontakt och bättre kvalitet på kablaget.

Razer är för min egen del inte kända som utvecklare av de mest stilrena produkterna. Starka färger och överdimensionerade egna loggor hör till vanligheterna, med i fallet Panthera fungerar det oväntat bra. Den blått metalliserade Razer-loggan som pryder ovansidan för närmast tankarna till Mortal Kombat och ger faktiskt hela joysticken ett snyggt yttre. Däremot går den inte att byta ut, vilket betyder att repor och dylikt är sådant du kommer få dras med.

Vid spelande ligger den oerhört stabilt, dels för att det är en tung pjäs, men dels även för bra gummerade fötter som nyper fast i underlaget rejält. Det är bra att komma ihåg att du bör ha något slags bord under då arkadjoystickar av bra kvalitet är stora grejer som kräver en del utrymme för att komma till sin rätt. Som väntat är switcharna oerhört snabba och responsiva, och när jag får chansen att spela fighting med sådana här prylar, är detta fortfarande min favoritgenre med god marginal. Street Fighter V var ett spel jag aldrig riktigt fastnade för med handkontroll, men med Panthera blir det faktiskt omedelbart lite roligare och mer på riktigt och för Tekken 7 är den guld värd.

Razer Panthera
Precis som med Atrox är Panthera en mycket moddvänlig joystick.
Detta är en annons:

Ett extra joystickgrepp ingår för övrigt i form av en amerikansk baseballdesign (amerikanska joystickar ser ut som ett 'upp och ner'-vänt baseballträ med de japanska har en rund boll på toppen). Vill du modda eller reparera din Panthera, så har Razer gjort det enkelt att öppna lådan och bifogat ett kopplingsschema. Innanmätet är snyggt och tydligt utformat, så de som känner sig händiga och vet vad de vill ha kommer lätt kunna fixa detta. USB-kopplingen gör dessutom att den lämpar sig för PC.

För att försöka summera så är det denna joystick du ska satsa på till Playstation 4. Påkostad med hög byggkvalitet, fantastiska komponenter och en ren fröjd att leverera Hadoukens med. Vore det inte för att det är så svårt att byta ut motivet hade det varit snubblande nära maxbetyg.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Väldigt välbyggd, enkel att modifiera, touchpad-stöd, förbättringar sedan Atrox, mycket responsiv, bestyckad med Sanwa-komponenter
-
Går ej byta motivet, sidoknapparna ivägen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Razer Panthera

Razer Panthera

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har testat Razers värsting-joystick till Playstation 4 genom en rad fightingspel inför vår grundliga recension...



Loading next content