Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sony WH-1000XM2

Sony krossar Bose med vad vi anser vara världens absolut bästa hörlur med aktiv brusreducering...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Att amerikanska familjeföretaget Bose tokregerat segmentet som stavas "hörlurar med aktiv brusreducering" i ett årtionde, kommer knappast som någon nyhet för alla som inte slumrat sött under en normalstor sten de senaste åren. Bose Quiet Comfort 25 och numer även 35 har i omgångar skåpat ut all tänkbar konkurrens tack vare sanslöst bra "noise cancelling" och bastungt, levande ljudbild med massor av oborstad spelglädje. Många har försökt tävla med Bose men ingen har lyckats. Ingen har lyckats klå dem på hemmaplan, i alla fall. Förrän nu. Sony har nu inte bara toppat QC35-lurarna utan snarare skåpat ut dem fullständigt. Detta är världens bästa hörlur med inbyggd aktiv brusreducering.

HQ

Du som reser mycket vet naturligtvis hur beroende man snabbt blir av den här typen av hörlur. Att slunga dem på kraniet och slippa det brölbrummande sus/brus-ljudet av jetmotorerna från valfritt flygplan är något som man gör en gång, och sedan svär till sig själv att alltid göra under varje flygresa för resten av sitt liv. Det är bara det bästa som finns under flygningar, och därför har mina QC25 alltid hängt med i min resväska. Fram till nu, då. Förstås. För nu är det dags för mig att byta ut mina Bose-lurar till dessa, för all framtid. De får bo i min resväska, helt enkelt. Sony tar över. Genom att till stor del kopiera det Bose gjort under det senaste årtiondet.

Sony WH-1000XM2
Det finns en modell som är beige/guld-färgad. Sobr och elegant. Det finns även en svart/grå variant.

Sony WH-1000XM2 ser ut som Bose QC, de känns väldigt mycket som Bose QC-lurar nät man väl föst upp dem på skallen och de låter väldigt mycket som Bose QC sett till karaktär. Det är en tjock och bastung, varm och spelglad ljudbild som är närmare Beats än B&W. Och som gammal bastokig trumslagare gillar jag verkligen denna typ av balans där Sony (och Bose) kalibrerat ljudet för att passa hip-hop och techno mer än plinkigt mellanregister-mys. Diskanten tar en smula stryk, här - dock. Den känns ibland lite dimmig, lite dämpad och för att vara en lur för 4000 kronor är Sony WH-1000XM2 aldrig lika bra som exempelvis renodlade stereo-lurar i samma prisklass, som exempelvis Shure SRH1840. Inte ens nära. Men det är ju inte heller det som är poängen här. Tanken är att erbjuda en trådlös lur men fantastisk brudreducering som kommer att attrahera de som reser mycket, eller sitter i en buss/pendeltåg flera timmar per dag och bara vill zona bort allt slamrigt buller runt omkring en. Och här briljerar som sagt Sony WH-1000XM2.

Den stora skillnaden gällande den aktiva brusreduceringen här, är att Sony varit tillräckligt smarta att bygga en särskild app som hjälper lurarna att skräddarsy ljudet beroende på dina örons utformning samt lufttrycket och miljön som du befinner dig i. Enligt Sony själva skickar lurarna in en signal i ditt öra, som sedan kommer tillbaka och meddelar lurarna hur lufttrycket ser ut och vad som krävs rent inställningsmässigt för att optimera minimeringen av det miljömässiga bruset. Detta fungerar verkligen fullständigt fantastiskt och som jag nämnde i början av texten har jag aldrig någonsin upplevt bättre NC i en hörlur. Oavsett modell, märke, storlek eller prislapp. Enligt våra mätningar dämpar Sony WH-1000XM2 cirka 4 dB mer än vad Bose QC35 lyckas med, vilket inte är några makabra siffror men ändå tillräckligt för att det ska gå plocka upp med normalgod hörsel.

Detta är en annons:
Sony WH-1000XM2
Precis som i fallet Bose QC35 medföljer en supersmidig väska i vilken man viker ihop lurarna, precis som med Bose motsvarigheter.

När det gäller designen, komforten och batteritiden är WH-1000XM2 minst lika bra som de är när det kommer till ljudkvaliteten och brusreduceringen. Designen känns stilrent elegant utan att vara snobbig och ergonomin är klockren. Jag har haft dessa lurar på skallen i en dryg månad nu och har egentligen inte en enda sak att klaga på gällande komforten eller hur de byggts när det kommer till materialval och utformning. Batterierna räcker dessutom i cirka 26 timmar (!) enligt mina mätningar och det är helt klart bäst i segmentet.

Sammanfattningsvis är detta ett par strålande lurar för den som söker en trådlös modell med superb brusreducering, hiskelig batteritid och god byggkvalitet. Ljudet är roligt, proppad av bas, värme och punch men saknar en del detaljer och en del av upplösningen som dedikerade stereolurar (ej trådlösa) i samma prisklass. Det blir dock ett riktigt högt betyg till Sony WH-1000XM2 som jag aldrig kommer att resa utan i framtiden.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Marknadens bästa brusreducering, klockren design, trevliga materialval, grymt härlig ergonomi, hiskeligt imponerande batteritid
-
Något dämpad diskant
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Sony WH-1000XM2

Sony WH-1000XM2

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sony krossar Bose med vad vi anser vara världens absolut bästa hörlur med aktiv brusreducering...



Loading next content