Svenska
MEDLEMSRECENSION

WRC 5

Skrivet av: Thomas   2016-03-21

Jag har spelat tv-spel sedan 1985 och jag imponeras inte så lätt över den dynga som släpps på spelmarknaden idag, men så ibland händer det att en spelstudio får chansen att lägga ner all sin kärlek i en skapelse och ut kommer en välslipad diamant utan en 6 GB stor day one patch á la Ubisoft

Jag följde World Rally Championship (WRC) slaviskt under 90-talet, då menar jag verkligen slaviskt, jag tuggade i mig allt som fanns om denna underbara sport. Colin McRae, Carlos Saintz, Tommi Mäkinen och Richard Burns var gudar i mina ögon, dom slängde omkring med sina bakvagnar i vansinniga hastigheter på en smala vägar och hemma satt jag och pluggade överstyrning, understyrning, det skandinaviska knycket (Spola till 03:40) och hur man vänster bromsar. Mitt favorit-stall var Subaru och idolen var Colin McRae, jag kommer aldrig glömma när Colin hoppar som en frustande tjur med Subarun i Australien år 1997. Att karln fick gå omkring lös efter en sån lek med gravitationen är för mig ett mysterium. Han var den bästa! Det var han som fick mig att köpa en rally-blå Subaru Impreza.

Även "hans" Colin McRae-spel är än idag fantastiska och jag kommer ihåg att jag spelade varje spel i över 1000 timmar. Colin hade också ett jäkla humör när det inte gick som han ville. När så Colin bytte till Ford så tröttnade jag lite och när Colin omkommer i den tragiska helikopterolyckan den 15 september 2007 så dog sporten för mig.

Spelstudion Milestone gjorde sedan några totalt värdelösa WRC-spel som inte kommer i närheten av Colin McRae-spelen, pinsamt så klart. Men så fick Kylotonn Games chansen, jag var så klart skeptiskt. Jag dömde ut både studion och deras spel WRC 05 på förhand, vem hade ens hört talas om Kylotonn Games liksom? Men så hittade jag spelet otroligt billigt i någon julkalender på nätet förra året så jag slog till och köpte det.

Till saken hör att jag alltid (alltid) spelar bilspel med kameran bakom bilen och det gjorde jag även med WRC 05. Nu vill jag höja en varningens finger i luften, för spelet suger med kameran bakom bilen och jag var på väg att slita ut spelet ur PS4:an och skrik-kasta ut skiten genom det polska fönstret som sitter i min lägenhet. Vi snackar 3/10 här!

Men så bytte jag kameravinkel så jag bara såg huven och spelet satte nu i gång med att överraska, trollbinda och bara vara sjukt strålande. Det lider av någon slags schizofreni, spelet är består av dynga med kameran bakom bilen men framstår som rena underverket med kameran inne i bilen. Jag har aldrig varit med om det här konstiga fenomenet tidigare och jag har heller aldrig kört med huv-kameran tidigare eftersom jag är genom-kass på det. Men plötsligt briljerar både jag och spelet.

För mig är bilfysiken det viktigaste i ett bilspel, utan bra bilfysik är det inget bilspel och då spelar det ingen roll om grafiken är fantastisk. Kylotonn Games har verkligen tagit fram ett rally-spel där bilarna är vridstarka, där det skandinaviska knycket fungerar utmärkt och att vänsterbromsa går som i en dröm. Grafiken är helt godkänd, solnedgången i Frankrike kommer jag aldrig att glömma även om vissa träd poppar upp framför mig. Men reflexionerna i huven och regndropparna är sinnessjukt vackra.

Spelet är mycket realistiskt och man kan ändra inställningarna så att simulator-nivån blir mindre svår, man kan också välja svårighetsgrad så att får en chans med sina ur-kassa tider. Det är kul att försöka ställa in bilens inställningar så att den går som du vill, När man startar ett karriär-läge får man skriva in för och efternamn och välja flagga, dessa hamnar sedan på din rallybil. Man startar som junior och man har några få juniorkontrakt att välja bland, efter juniorsäsongen kan man sedan välja WRC-2 kontrakt och när det är klart kan man signa WRC-kontrakt. Det är ett kul upplägg och jag sitter just nu och spelar igenom en andra WRC-säsong för att ta alla troféer, den här gången med manuell växellåda - vilket jag heller har gjort tidigare.

Onlinedelen är riktigt bra även den även om 99% av skitungarna spöar mig varje gång jag spelar online. Att dela ut ett betyg blir svårt eftersom spelet är så dåligt med kameravinkeln bakom bilen, fartkänslan är lika med noll när du ser bilen framför dig. Men med huven framför dig ökar fartkänslan och spelet är det bästa rallyspelet jag någonsin spelat. Om Kylotonn Games får göra WRC 06 så behöver dom bara luta sig tillbaka, fixa eventuella förarbyten mellan stallen och släppa det till hösten, för WRC 05 är verkligen en slipad diamant och det tog mig verkligen på sängen. Därför får det en tia av mig.

Grafik: 4/5
Spelkontroll: 5/5
Ljud: 5/5
Online: 5/5

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10