Svenska
MEDLEMSRECENSION

The Order: 1886

Spelad version: PS4/PAL

Upptäck historiens mörkaste hemlighet!
London, 1886: en stad som är förvandlad av vetenskapen och tekniken, men där man lever i fruktan för en urgammal, omänsklig fiende. Som Galahad, medlem i en framstående riddarorden, går du ut i strid för mänsklighetens framtid och försöker vända stridslyckan i det krig som kommer att avgöra historiens gång för all framtid...

Vad är det här? Det var det första jag frågade mig när Ready at Dawns steampunksdoftande London presenteras efter en rätt så bra prolog. För här blandas ett alternativt industritekniskt London, riddarna runt runda borden och varulvar i en salig röra och jag är lika förvirrad som jag är betagen av den bländande grafiken. Att manusförfattarna dessutom börjar historien nära slutet underlättar inte orienteringen och först hänger jag inte med alls. Men nånstans efter kapitel 5, på zeppelinaren, börjar jag komma in i berättelsen och sedan växer den för att mot slutet i alla fall vara godkänd.

Du axlar alltså rollen som sir Galahad, en av riddarna runt kung Arthurs runda bord, men här slåss riddarna med automatvapen och elektriska impulsgevär utvecklade av Tesla själv! Några av dina riddarkollegor följer dig genom historien, men det blir aldrig riktigt känslosamt fast man förstår att gruppen levt länge tillsammans. Istället är det mötet med den indiska rebelledaren Lakshmi som blir intressant och det är även hon som öppnar sir Galahads ögon för en konspiration med övernaturliga varelser. Att sedan ett sorts svartsjukedrama med Lady Igraine uppstår känns mest löjligt.

Grafiken i The Order: 1886 är bland det bästa jag sett på PS4:an, endast slagna av Naughty Dogs geniala grafikprogrammerare. Det här är toppklass och minst lika vackert som t ex Killzone: Shadow Fall från Guerilla Games, ett annat grafiskt, urläckert spel som inte heller nådde ända fram. Ansiktsanimationerna i The Order är fantastiska och varje lite rynka syns i sir Galahads anlete. Även detaljrikedomen i de viktorianska miljöerna och ljussättningen i alla rum får mig att kippa efter andan, på grund av allt ögongodis!

Ljudet är även det mycket bra. En del har klagat över vapenljuden, men det var inget jag tänkte på. Däremot var musiken väldigt stämningsfull & välljudande. Jason Graves har skrivit, han har även komponerat för bl a Dead Space-serien & nya Tomb Raider, och jag måste faktiskt säga att jag känner igen mig i musiken, på ett mycket positivt vis. Även röstskådespeleriet är bra, även om huvudrollsrösten Steve West är ganska endimensonell och har en tendens att mest vara arg hela tiden. Särskilt under några kapitel i mitten, där det bara verkar finnas ett känsloläge för honom.

Om grafik & ljud är The Order: 1886 stora styrkor, så är spelkontrollen en av dess svagheter. Den består mest av skottlossningar bakom skydd, men Sir Galahad rör sig lika smidigt som ett kylskåp och om han inte ilsnabbt dyker bakom skydd vid första bästa skottlossning, så lever han inte många sekunder. Banorna är väldigt linjära, det lilla smygandet i kapitel 11 är superstyrt och du är död på två röda vid minsta upptäckt. Boss-striderna är fulla av Quick-Time-Events vilket gör dem tråkiga & intetsägande.

En annan nackdel är den korta speltiden. Under 16 kapitel, där ett par är interaktiva filmsekvenser, och en speltid på ca 6 timmar, så blir speltiden i kortaste laget och det finns inget egentligt omspelningsvärde. Jag missade några tidningar, dokument & fonografiska rullar under min genomspelning, men att ta mig igenom hela historien igen för att leta efter dessa objekt tilltalar mig inte särskilt.

Sammanfattningsvis: The Order: 1886 är ett spel med höga produktionsvärden av grafik & ljud, men där spelkontroll & hållbarhet inte håller samma kvalité. För med en rätt så rörig historia, där varulvar, steampunk och den viktorianska eran slåss om utrymmet och där den stelbente riddaren sir Galahad skjuter sig fram bakom hörn & lådor, så blir betyget aldrig bättre än bra. Och då växer ändå historien på mig under spelets andra halva.

Samlat betyg: 7.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10